In vizor

Varză a la Cluj pe Făgetului: un viitor hub turistic și o stradă făcută praf

Scris de 451

În urmă cu aproape doi ani de zile, în aprilie 2019, prin intermediul unui proiect propus „din inițiativa primarului”, Consiliul local aproba Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru dezvoltarea unui complex turistic și de agrement pe strada Făgetului din municipiul Cluj-Napoca. La o distanță de doi ani, realitatea din teren pare să reflecte perfect meniul preferat din Ardeal: după varză a la Cluj, strada este făcută praf. 

„Pe strada Făgetului, în dreapta străzii Petre Dulfu șoseaua e crăpată pe toată lățimea celor două benzi și alunecă încet la vale pe o porțiune de mai bine de 70m. 

sursa captură: clujulcivic/facebook.com 

Bordura e evazată de asfaltul carosabilului, trotuarul e evazat de bordură. 

Motivul: ditai șantierul din aval la ctitoria numită Hotel-și-Spa, excavările extinse, la adâncime, fără zid de susținere”, se arată pe grupul civic al clujenilor de pe o rețea de socializare. 

Imaginile sunt grăitoare

Făgetul: un hub turistic alunecos

Făgetul devine, în timp, de la un capăt la celălalt, un imens hub turistic:

un complex turistic și de agrement la numărul 12, pe un teren situat la limita dintre Pădurea Făget și Colonia Făget, suprafața de 5 981 mp fiind în proprietate privată. Prin Planul Urbansitic Zonal a fost propusă dezvoltarea zonei prin realizarea unui complex de agrement pentru public cu spații pentru alimentație publică, centru spa și piscină exterioară.

Detalii despre proiect AICI

Complex turistic pe Făget nr 6

Conceptul urbanistic cu profil turistic din Făget a fost avizat de Comisia de Urbanism (CTATU) și aprobat de Consiliul local în aprilie 2019. 

„Conceptul urbanistic propune dezvoltarea zonei prin realizarea unui complex turistic și de agrement, cuprinzând spații pentru cazare turistică cu dotări (centru spa, sală evenimente, piscine exterioare, terenuri sport) în concordanță cu caracterul zonei”, se arată în documentația aprobată de Consiliul local Cluj-Napoca. 

La momentul analizei în Comisia Tehnică de Urbanism, proiectul a beneficiat de câteva sugestii din partea vecinilor, iar arhitectul șef a eliberat Avizul necesar:

La momentul dezbaterii publice – decembrie 2018 – vecinii au ridicat câteva obiecții:

Terenul de tenis care ar urma să fie amenajat eeste preconizat la o distanță de doar 3 m de o proprietate din zonă și 6 m de casă. Disconfortul fonic generat de cele două terenuri de tenis. 

În plus, de la sala de evenimente la limita unei alte propietăți distanța este sub 20 m, se impune necesitatea montării panourilor antifonice. Temeri în privința modului în care va face față zona la utilități, în condițiile în care toate conducetele sunt dimensionate astfel încât să afecteze vecinii.

Proiectantul lucrării, Arhimar Serv SRL, a demontat rând pe rând pretențiile și reclamațiile vecinilor din zonă, oferind asigurări că nivelul de zgomot se va încadra în prevederile legale prin măsurile de antifonare din vegetație, iar proiectul va păstra racordurile la rețelele edilitare cu interdicția de conducere a apelor meteorice spre domeniul public ori parcelele vecine etc etc.

Proiectul aprobat în aprilie 2019 presupunea relizarea unui complex modern, cu piscină acoperită, un centru spa și facilități sportive. 

În scenariul optimist, complexul turistic poate deveni funcțional în 2021, potrivit estimărilor arhitecților. 

Potrivit proiectului de hotărâre aprobat de Consiliul local, imobilul principal al complexului trebuie să aibă o structură de 2S+P+2E, iar accesul se realizează din strada Făgetului.

Beneficiarul proiectului – SC Crisrock SRL – Investitor este fondatorul Albalact, Raul Ciurtin, prin dezvoltatorul Crisrock. Deși Unita Turism Holding (UTH) dorea 2,7 milioane euro, tranzacția s-a făcut la un preț în jurul a 2 milioane.

CITEȘTE ȘI: Campingul Făget se va transforma în centru turistic și de agrement

Campingul din Cluj-Napoca și complexul turistic Fântânele-Beliș au fost scoase la vânzare acum 14 ani de către proprietarul UTH, Josef Goschy, odată cu alte patru unități hoteliere pentru că omul de afaceri voia să se concentreze pe modernizarea altor unități din lanțul turistic. Preţul inițial de vânzare fixat de Goschy pentru cele două obiective din Cluj era de 17 milioane de euro.

Crisrock SRL a fost înființată în 2016, cu sediul în Alba, fiind administrată de Radovici Adrian Sebastian. De la înființare și până în 2019, firma înregistra un număr de 0 (zero) angajați. Obiectul de activitate al firmei presupune cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii.

Doar în 2019 firma înregistra profit în valoare de 67 027 euro la o cifră de afaceri de 8 570 190 euro. În ceilalți ani, Crisrock a înregistrat pierderi succesive: 2018 – minus 609 473 euro/ 2017 – minus 106 070 euro/ 2016 – minus – 64 969 euro. 

Centrul touristic/de agrement cuprinde o zonă de 33.151 mp și include o piscină acoperită cu zonă VIP, plus o piscină descoperită, un centru spa și de cazare, terenuri de tenis, terasă, sală de evenimente, capelă de ceremonii şi parcare cu cca 140 de locuri. 

Potrivit datelor înscrise pe panoul de informare privind detaliile proiectului, beneficiarul final al investiției de pe str Faget nr 6 este firma Apulum Turism.

SC Apulum Turism SRL – înfiintata in 2012 cu sediul în Cluj, administrată de Huza Grigoras Nelu Remus, asociati persoane juridice 100% Tania Privee SRL. 

Obiectul de activitate al firmei vizează hoteluri si alte facilitati de cazare similare. În 2019, firma înregistra un număr de 0 (zero) angajați. 

În 2019, profitul firmei a fost în sumă totală de 15 269 euro, la o cifră de afaceri de 14 020 euro. 


„Nu știu de ce ne-am mai chinui cu comparații slăbuțe cu Amsterdam, Bruxelles sau Viena, meh.

Hai s-o zicem franc: Cluj-Napoca este Canaanul, și pentru a celebra acest fapt, propun redenumirea străzii Făgetului în Bulevardul Victoria Capitalismului Local asupra domeniului public”, notează Szakats Istvan pe marginea situației din Făget și a urbanismului din Cluj. ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 mins Rautacisme
  Când l-ați mai văzut pe Emil Boc amestecându-se ”în treburile interne” ale unui alt partid?
 • Acum 47 mins Eveniment
  Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a fost ales în funcția Vicepreședinte al Platformei Europeane a Autorităților de Reglementare în Audiovizual
 • Acum 4 hours In vizor
  Sindicatele Gaudeamus și Hermes din învățământul superior și cercetare anunță că sunt solidare cu greva profesorilor din școli: Iohannis a făcut declarații false privind satisfacerea tuturor revendicărilor profesorilor
 • Acum 4 hours In vizor
  Clujul, în Top 10 al mamelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani. Într-un singur an, na nivel național numărul copiilor mame de copii s-a triplat
 • Acum 5 hours Politica
  MINCIUNA STĂ CU POLITICIENII LA MASĂ. Cum se apără guvernul în fața acuzației că i-a păcălit pe profesorii care ceruseră garantarea viitoarei grile majorate de salarii: a inclus o referință în nota de fundamentare a unei ordonanțe de urgență. Creșterea de 1.000 de lei din iunie e avans din majorarea de anul viitor
 • Acum 21 hours In vizor
  Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor care continuă greva: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să continue greva?
 • Acum 1 day In vizor
  NU A FUNCȚIONAT MANEVRA CU ”NICULE, MAI DĂ-LE 1000 DE LEI”: Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârșit. Lider de sindicat: Acțiunile de protest continuă de marți încolo
 • Acum 1 day In vizor
  În timp ce polițiștii protestau la minister, lui ”dottore” Bode îi cânta Marcel Pavel la ureche ”Frumoasa mea, în seara asta”, la o chermeză de la Direcția Generală Anticorupție, în timp ce angajații de rând stăteau, ca ”fetița cu chibrituri”, cu nasul lipit de geamuri
 • Acum 1 day Rautacisme
  Aeroportul Cluj va avea sistem de identificare rapidă a obiectelor străine pe pistă. Să-și ia și președintele CJ Cluj un sistem de identificare a impostorilor în pită. A banilor publici, firește
 • Acum 1 day Politica
  Guvernul le vâră pe gât sindicatelor OUG cu creșterile propuse pentru profesori, dar respinse de aceștia. Ciucă bagă și un șantaj emoțional: ”E momentul ca dascălii și elevii să nu mai stea departe de școală”
 • Acum 1 day Politica
  Guvernul se reunește joi în ședință pentru a aproba OUG prin care salariile profesorilor cresc cu 1.000 de lei brut, deși negocierile au eșuat iar greva continuă
 • Acum 2 days Politica
  Ciolacu, despre pensiile speciale: Îmi menţin părerea că trebuie o reformă şi am să o duc până la capăt. Întrebat dacă noile propuneri să nu se aplice pentru pensiile în plată: Înseamnă că nu mai vorbim de o reformă
 • Acum 2 days Politica
  Flancat de Salad Box și Canta, Ovidiu Săcară rămâne președinte al PSD Cluj-Napoca
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE