Vocea ta

Vârstnici umiliți de lipsa de organizare a procesului de imunizare: „Nici nu știu dacă nu m-am îmbolnăvit acolo așteptând, cât timp au suflat ceilalți pe mine, înainte de a-mi fi administrată a 2-a doză de vaccin”

Deși autoritățile fac în continuare apel la vaccinare, iar certificatul verde a făcut imposibil accesul persoanelor neimunizate în centrele comerciale, persoanele vârstnice care doresc să se vaccineze sunt puse pe drumuri de la un centru la altul. Mai mult, din cauza problemelor punctuale din aceste centre de vaccinare, clujenii sunt nevoiți să aștepte și câte trei sferturi de oră în picioare, într-un spațiu unde distanțarea socială pare să nu trezească interes. 

„La Clinica militară mi-au dat un formular și mi-au spus să aștept „un pic”, că vine domnul doctor și totul se rezolvă. 

„Picul” ăla însemna un număr de vreo 15 persoane care erau în fața mea.

Nici o distanțare, om în om, nici un scaun liber”, mărturisește o clujeancă din cartierul Gheorgheni. 

Deși la cei 70 de ani ai săi vârsta nu îi permite să facă plimbări, aceasta a fost pusă pe drumuri de la un centru de vaccinare la altul, fără să-i mai fie administrată în final și cea de-a doua doză, context în care este nevoită să reia experiența. 

Redăm mai jos experiența extrem de neplăcută a unei vârstnice din municipiul Cluj-Napoca care a fost nevoită să aștepte zeci de minute în picioare, la coadă, la centrul de vaccinare de pe strada Traian Moșoiu, după ce la un alt centru de imunizare aflase ușa închisă, cu puțin timp înainte de finalul programului afișat și unde i s-a sugerat să vină a doua zi.

„După ce am completat formularul am așteptat 45 de minute fără să se clintească coada. Și, pentru că stăteau ca niște oi, o parte din persoanele în vârstă au plecat, pentru că nu au mai rezistat în picioare. 

Toți stăteau ca niște oi. Am intrat înăuntru și le-am spus că mi-am epuizat resursele fizice, să stau în picioare. Nici nu știu dacă nu m-am îmbolnăvit acolo așteptând, cât timp au suflat ceilalți pe mine, înainte de a-mi fi administrată a 2-a doză de vaccin. 

Am hotărât să plec. Să plec și să revin, pentru că nu mai puteam aștepta. Nici un om n-a clintit timp de 45 de minute. 

Și un medic de-acolo mi-a spus: „Așteaptă, pentru că cineva din Franța e aici și…”.

Am zis: „Și ce dacă-i din Franța?! Nu mă văd deloc mai puțin însemnată ca domnul din Franța”. 
Mi s-a spus că a avut loc o încurcătură, n-am înțeles exact. Și am plecat. 

Mi se pare foarte rău că trebuie mâine să o iau de la capăt. Și n-am idee la care din punctele medicale să merg – la aceleași? 

Mi se pare că se poartă foarte urât și că merge foarte lent față de câte țipete scoate Guvernul, după cum nu m-au lăsat să intru în nici un magazin cu o zi înainte.

Nu era nevoie de programare. Aveam programarea pe mobil – am făcut prima doză într-o altă localitate, iar cea de-a doua doză trebuia să o fac în data de 26 noiembrie. M-am dus puțin mai târziu, iar pentru că luasem antibiotice mi-au spus să mă duc după data de 2 decembrie. Nu mi-au cerut nici o programare și nici nu era nevoie. 

Dincoace, la Clinica militară, de asemenea mi-au spus – nu aveți nevoie de programare. 

Bine, dar nu s-a clintit nimeni, nici cu programare, nici fără. Iar cel puțin 5 persoane au abandonat. Cât poți sta la rând pentru vaccinare, unul în ceafa celuilalt?

După ce prima dată am fost lângă Divizie, unde ușa era închisă înainte de încheierea programului, iar la recepție nu știau nimic. M-am dus la divizie să întreb de cine aparține acel punct de vaccinare și nu știau. Și mi-au spus că poate vin mâine, poate nu vin. Deși figurează pe internet ca centru de vaccinare activ – cum adică, atunci, poate vin mâine sau nu?
Cară bătrânii din cartiere?

Și mi-au spus să mă duc la Clinica medicală (situată vis a vis de Spitalul Clinic Militar de Urgență Dr Constantin Papilian), fără să știu ce vaccin administrează acolo. Să fac un drum, o plimbare. Iar aici nu s-a intrat vreme de 45 de minute. 

Era o sală de așteptare foarte mică, fără distanțare, așa că am plecat. 

Am venit din cartierul Gheorgheni, dar pentru mine e mult, sunt în vârstă și e mult dacă mă duc până vis a vis. Toată lumea dispune de timpul meu: banca îmi spune să stau în picioare din nu știu ce motiv, la vaccin la coadă trebuie să stau în picioare, păi nu poți să dispui de timpul omului chiar așa… Îl chemi să-i faci vaccin, să-l salvezi, dar îl omori înainte să-i dai vaccinul. Păi, să mă ierte Dumnezeu…

Și e o discrepanță enormă între cât urlă Guvernul pe mine și cât sunt de închise magazinele și cum n-am putut, din această experiență, să mă duc nici ici, nici colea. 

Unde să merg să mă mai vaccinez? Nu-i sigur nici punctul de vaccinare de lângă hotel, iar la clinică nu știu dacă vaccinează sau nu, în condițiile în care azi n-am putut intra. 

La cei 70 de ani ai mei, nu mai dispun de atâta energie fizică, să îmi spună un militar – du-te și colo, și colo. Păi eu sunt civilă și am 70 de ani, nu 30. 

Dacă Guvernul îmi cere certificat, n-au decât să stea acolo să facă vaccinul”, a relatat aceasta. 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *