Din oras

Vara aceasta a fost un sezon bun pentru turismul romanesc. S-au inregistrat cresteri de pana la 15%

Presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), aflat la Cluj pentru a se intalni cu membrii ANAT din regiune, a subliniat ca sezonul estival a fost deosebit de bun pentru turismul intern.

“Sezonul de vara a fost foarte bun, datele statistice colectate pana la finalul lunii iulie aratau o crestere de 15% in Romania, pe toate planurile, cresteri de trafic, de incasari fata de anul trecut. Pe litoral a fost o crestere medie de 7-8%, 5% Mamaia, 10% in sudul litoralului prin agentii de turism. In ceea ce priveste hotelierii, se pare ca au fost cresteri un pic mai mari”, a subliniat Aurelian Marin, presedintele ANAT.

Acesta, alaturi de ali oficiali ai ANAT se afla astazi la Cluj pentru a se intalni cu reprezentantii agentiilor membre, sau nemembre, in cadrul intalnirilor informale denumite “Networking ANAT” cu scopul prezentării eforturilor depuse de asociatie pentru membrii sai si pentru agentiile de turism din Romania, in general, de dezbatere a temelor de interes pentru industrie, de rezolvare a problemelor acesteia.

“Vrem sa informam agentiile despre modificarile legislative, despre problemele care apar in acest domeniu. Bineinteles si din partea agentiilor participante dorim sa aflam problemele cu care se confrunta dansii, atat din punct de vedere al activitatii, al legislatiei, al relatiei cu autoritatile. De asemenea incercam sa atragem cat mai multi membri ANAT”, a aratat Florica Judea, presedintele Regiunii Nord-Vest a ANAT.

Din cei aproximativ 500 de membri ai Asociatiei 60 sunt din regiunea Nord Vest. In ultimii ani a scazut numarul membrilor.

“Pana anul trecut a fost in continua scadere.Numarul agentiilor de turism a scazut incepand de la criza incoace, acesta a fost principalul motiv: ca a scazut numarul agentiilor, pe de alta parte criza in toate formele ei i-a facut sa-si reconsidere cheltuielile. Cotizatia este de 200 si ceva de euro annual. Inainte de criza erau peste 3.000 de agentii, iar astazi vorbim de 2.000 de agentii”, a explicat Aurelian Marin.

Anul acesta Asociatia implineste 25 de ani de existenta, un sfert de secol in care a luptat pentru dezvoltarea turismului romanesc.

“ANAT in continuare lupta, practic rolul nostru de baza este de a veghea asupra legislatiei pe de-o parte ca sa nu se intample tot felul de lucruri care sa ne ia prin surprindere, pe de alta parte incercam sa fim un soi de motor, un soi de catalizator astfel incat sa incercam sa influentam partea de legislatie in favoarea noastra. In principal, cea mai mare parte din timp o dedicam acestui lobby, care e lobby pe cai oficiale, dar este si lobby personal, exista discutii, diferite moduri prin care incercam sa influentam in mod pozitiv pentru noi toate deciziile care se iau”, a conchis presedintele ANAT.

Foto: observator.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *