Din oras

Vânzătorii din templu, alungați de Iisus, au revenit în curtea bisericii după 2.000 de ani, cu pepeni

Scris de 1,044

Comerțul cu pepeni în Cluj-Napoca, pe marginea trotuarelor și în corturi mai mult sau mai puțin improvizate, este o practică cunoscută deja. Mai nou, acest tip de comerț are loc chiar în curtea bisericii, cu aprobarea municipalității și cu permisiunea reprezentanților parohiei. Imaginile sunt grăitoare: după slujba de sâmbătă din cadrul Bisericii ”Pogorârea Sfântului Duh” Grigorescu, cei prezenți erau așteptați de vânzătorii de pepeni chiar în imediata apropiere a bisericii. Deși poate părea ciudat, dacă Iisus ar veni în biserică în prezent, atunci ar fi confruntat cu o situație apropiată celei din secolul I, când i-a alungat pe vânzătorii din templu care transformaseră locul de închinare într-un spațiu destinat comerțului de tot felul.

Situația este departe de a fi hazlie: conform lui Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului și Clujului, comerțul cu pepeni este autorizat de către Primăria Cluj-Napoca, iar Parohia își poate oferi doar acordul în acest sens.

”Parohia nu poate să autorizeze, pentru că terenurile sunt în proprietatea Primăriei. Ea poate să permită acordul, condiționat de aprobarea comerciantului de către Primărie. Nu noi suntem cei care aprobăm genul acesta de activități. Dacă putem să-i ajutăm pe oameni, evident că o facem gândindu-ne că din acest comerț ei își asigură traiul pentru un an de zile. Evident, unde se poate, să nu încurce… Dacă e pe terenul bisericii, biserica poate să permită, dar aprobarea o dă Primăria pentru astfel de comerț”, a declarat Bogdan Ivanov.

În privința amplasamentului și a autorizației necesare în acest sens, responsabilă este Primăria Municipiului Cluj-Napoca. 

 ”Cu siguranță, acești comercianți nu dețin autorizație, deoarece, de ani buni deja, acest comerț nu mai este autorizat de către Primărie. Iar aceștia nu sunt pe domeniul public, ci pe domeniul privat. În acest caz, ei vând cu aprobarea proprietarilor terenurilor respective. Poliția Locală face controale periodice, le dă amenzi, comercianții continuă să vândă și tot așa. Dar Primăria nu mai autorizează acest tip de comerț ambulant. Din păcate, știm, este un fenomen. Sunt condiții precare, ce să mai vorbim despre igienă?!”, declara reprezentantul Biroului Mass-Media al Primăriei Cluj-Napoca, Mirela Ogruțan, în iunie 2018.

 

CITEȘTE ȘI: Negustorii celor mai renumiți pepeni din România, viață de calvar prin corturi improvizate în buricul Clujului

 

Astfel, clujenii se pot bucura de pepenii din Dăbuleni sau din alte zone ale țării, chiar dacă este evident că acești comercianți își desfășoară activitatea în condiții precare. Autoritățile clujene, precum Primăria Cluj-Napoca, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Cluj (DSVSA) și Poliția Locală, colaborează de ani buni pentru rezolvarea acestei situații. Cu toate acestea, fenomenul există și funcționează, în continuare, pe străzile din municipiu. 

Responsabilitatea nu este asumată, de fapt, de nici una dintre autoritățile competente: fie că e vorba de domeniul public, fie că discutăm despre domeniul privat, cu autorizație sau fără, comerțul cu pepeni continuă.

Condițiile de igienă nu sunt respectate în nici un fel. 

Că legislația este făcută de-a-ndoaselea, nu reprezintă o noutate:

dacă municipalitatea nu autorizează vânzarea pepenilor pe marginea drumului, adică pe domeniul public, atunci comercianții apelează la vânzarea pe un domeniu privat. Poliția Locală împarte, din când în când, câteva amenzi. DSVSA Cluj face verificări.

Scriptic, legislația se respectă. În fapt, realitatea este cu totul alta: comerțul cu pepeni în Cluj, înflorește. 

Mai nou, pepenii au devenit și mai accesibili pentru clujeni:

comerțul se desfășoară chiar în curtea Bisericii ”Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul Grigorescu. Enoriașii pot cumpăra cu încredere pepeni, asemenea altor produse cu specific religios, precum lumânările sau cărțile de rugăciune. Toate sunt autorizate și binecuvântate.

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 10 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 11 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 13 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 15 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 15 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 17 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 17 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 18 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 19 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE