Iubirea este atat de importanta, incat exista tendinta de a o inalta pe un piedestal. Sus, cel mai sus, in varful scarii noastre de valori. Ea singura, iubirea are putere sa ne intristeze zilele sau sa ne lumineze noptile.
Asociem iubirii valori multiple, principii morale, menite sa garanteze autenticitatea sentimentului de iubire, sentiment ce pare intim legat de notiunile de incredere, respect reciproc, fidelitate, sinceritate, angajare sau participare. Hotararea de a trai impreuna, de a va logodi sau de a va casatori ar fi tot atatea dovezi de dragoste.
Dragostea suprema nu ar trebui intinata de niciun fel de adevar ascuns, de niciun fel de tradare, de niciun fel de atitudine jignitoare fata de celalalt. La orice pas gresit, fie el cat de mic, al partenerului, aveti motiv de indoiala : « Ma iubeste el oare cu adevarat ? ». Este o intrebare frecventa la varsta adolescentei, atunci cand baietii, ca si fetele, de altfel, idealizeaza mult gesturile de iubire si iubirea insasi.
Jur sa spun adevarul, si numai adevarul
Promisiunile indragostitilor capata uneori, accente specifice unor declaratii solemne, ca acelea ale unor martori chemati la bara in cadrul unui proces. Dar daca, la tribunal, trebuie spus totul, povestiti totul, indragostitii nu se gasesc, totusi in aceeasi situatie. Indragostitii sunt liberi sa-si faca sau nu declaratii, confidente. Desi este un lucru obisnuit ca indragostitii sa ceara cu tarie asemenea confesiuni. Ca si cum pentru a iubi ar trebui neaparat sa fiti perfect puri, albi, fara nicio pata.
A marturisi totul despre sine in momentul intalnirii cu o persoana ar fi ca si cum v-ati descotorosi de o piele veche, pentru a va lansa, proaspat si disponibil, intr-o noua aventura. Este un exercitiu pe care il fac deseori indragostitii din filme: isi petrec noaptea impreuna si apoi, in zori, incep sa-si vorbeasca despre ei insisi, despre copilaria lor, despre iubirile lor trecute sau neimpartasite.
Visati sa aveti o relatie perfect sincera cu iubitii vostri; lipsa de onestitate fiind deseori considerata drept o dovada de lipsa de iubire sau de iubire in “scadere”. Visati ca va puteti incredinta, ca va dezvaluiti povestea proprie, asteptarile, temerile personale, ca puteti aboli orice distanta fata de iubitul vostru. Mai visati sa aveti acces nelimitat la gandurile celuilalt, sa aveti dreptul sa-i cunoasteti secretele, indoielile, sa stabiliti o relatie de incredere deplina, fara fisura.
Gelozia
Termenul de sinceritate conduce deseori la confuzie. Unii dau o definitie minimalista sinceritatii: a fi sincer inseamna sa iubesti fara prefacatorie, dar fara sa fiti nicidecum obligat sa-ti povestesti toate intamplarile vietii. Altii interpreteaza sinceritatea doar ca fiind contrariul minciunii. A fi onest cu fiinta iubita se rezuma la a nu o minti atunci cand iti pune vreo intrebare.
La extrema cealalta, unii considera ca sinceritatea impune partenerilor dintr-un cuplu de a nu avea niciun secret unul fata de celalalt, de a-si spune totul despre modul de a gandi despre trecutul, despre proiectele proprii. Aceasta forma de sinceritate este extrem de exigenta, pentru ca ajunge uneori sa vrea sa-i acapareze celuilalt intimitatea.
In unele cazuri, ea seamana cu gelozia. Marii gelosi se indoiesc in permanenta de partenerul lor (“Spui tu asta, dar stiu ca nu-i chiar asa!”) si pun in permanenta intrebari: “Unde-ai fost ieri?”, “Cine-i tipul cu care ai vorbit in curte?”. Chiar si in numele iubirii, nu trebuie sa se ajunga aici: gelozia nu este un sentiment pozitiv. Impinsa la extrem, gelozia este o fantasma posesiva, o teama de a-l pierde pe celalalt, uneori chiar o adevarata boala. Esti foarte departe de sinceritate, de acea sinceritate care rimeaza cu increderea.
Minciuna
La ce slujeste sa ceri sinceritate, atunci cand nu crezi in celalalt, cand nu ai incredere in el? Bineinteles ca exista minciuni. Minciuna este, uneori, chiar un calcul premeditat, cu scopul, de pilda, de a ascunde existenta unui alt iubit sau de a va da drept cineva ce nu sunteti in realitate: un elev bun, un tip simpatic, un supersportiv sau un tip de gasca.
Scopul fiind de a seduce, aveti in legatura cu ce sa va puneti intrebari: trebuie sa va suparati pe celalalt pentru ca v-a mintit sau trebuie sa dati dovada de clementa? Raspunsul va apartine, bineinteles, dar rigiditatea nu este o buna miza. Mai ales la varsta voastra, cand timiditatea si teama de a nu placea sunt uneori atat de puternice, incat ele ii conduc pe unii sa actioneze cu stangacie, dar fara rusine.
Minciuni prin omisiune
Este util sa se mai stie ca sinceritatea nu este intotdeauna un lucru bun. Unele adevaruri pot face rau, pot provoca suferinta. Trebuie oare neaparat sa-i spuneti iubitului ca, noaptea trecuta, l-ati visat pe fostul iubit? El risca sa sufere si sa-si imagineze ca il iubiti inca pe acel baiat, ba chiar ca mai aveti inca aventuri cu el. Daca prietena voastra va spune ca, in vacanta de vara, a iesit intr-o seara cu un alt baiat, ati fi trist, ii veti face o multime de reprosuri, poate ca o veti ameninta chiar ca o veti parasi, si toate acestea, in ciuda faptului ca va iubiti chiar foarte mult. Aventura ei de o seara are atat de putina importanta in viata ei, incat ar merita, poate, sa ramana secreta.
Aceste minciuni prin omisiune, care constau in a ascunde evenimente fara importanta, nu sunt poate atat de grave. Sinceritatea intr-un cuplu obliga la rostirea a ce este cu adevarat esential, important. Dar oare inseamna si ca trebuie sa va spuneti totul? Trebuie sa stiti sa admiteti ca un indragostit sau prieten ascunde, pentru o vreme, lucrurile pe care ii este greu sa le marturiseasca: o veche suferinta, o problema de familie dificila, o greseala trecuta etc.
Nu este nimic rau in asta: sentimentele pe care le nutriti pentru el ar trebui chiar sa va ajute sa mai aveti rabdare. Cu timpul, el se va simti destul de in siguranta pentru a va vorbi si despre acele lucruri. Veti fi obtinut ceva cu mult mai bun decat sinceritatea sistematica: veti fi dobandit increderea partenerului sau a partenerei.
.ro
Foto: sxc.hu