In vizor

Valoarea fondurilor din Pilonul II de pensii a scăzut semnificativ de la declanșarea pandemiei, fără ca beneficiarii să fie anunțați în mod direct

După declanșarea pandemiei, ca urmare a scăderii burselor și acțiunilor în care fondurile de pensii investesc, valoarea portofoliilor deținute de milioane de români, care contribuie la fondurile de pensii Pilonul II, s-au diminuat cu aproximativ 10%, o scădere de care beneficiarii nu au fost anunțați în mod direct, ei realizând diminuarea fondurilor doar prin compararea datelor de acum cu cele din lunile anterioare. Fiindcă nu li s-a explicat această scădere, oamenii au început să își manifeste nemulțumirea pe rețelele de socializare, unde au postat și dovezi ale actualelor scăderi, cu date concrete extrase din propriile conturi de pensii.

Explicația funcționării Pilonului II de pensii, a  modului în care banii virați de români sunt investiți pe termen scurt, mediu și lung, este una tehnică, pe care o pot oferi și înțelege cel mai bine specialiștii în economie. Totuși, pentru a nu crea tensiuni și îngrijorări suplimentare, reprezentanții fondurilor de pensii ar fi trebuit să îi informeze pe beneficiari din timp asupra scăderilor, să le traducă mecanismele economice, care au dus la diminuarea valorii fondurilor, în termeni uzuali, pe care orice să îi poată înțelege.

Contracția economică de acum își pune amprenta și asupra acestor instrumente financiare care, în mod normal, sunt menite a le oferi oamenilor liniștea și încrederea că, la bătrânețe, vor fi asigurați bănește.

Chiar dacă există explicații economice pentru scăderile de 10% din ultima perioadă și chiar dacă românii vor beneficia de banii din Pilonul II de pensii doar peste 20-30 de ani, când pierderile de acum ar putea fi recuperate, toate schimbările de pe piață trebuie anunțate și explicate transparent, pentru liniștea celor care cotizează și care oricum nu își pot retrage banii acum și nici nu vor beneficia de ei prea curând, diminuați sau nu.

O scădere cu un impact psihologic

„Fondurile de pensii din Pilonul II, în care cotizează 7,5 milioane de români, investesc o parte din bani în acțiuni. Acestea au scăzut, în contextul pandemiei, cu 30-40%, ceea ce a făcut să scadă activele fondurilor de pensii cu 10-12%.

În 2008, când s-a înființat Pilonul II de pensii, au fost obligați să contribuie cei până în 35 de ani. Opțional, puteau contribui și cei care aveau între 35 și 45 de ani. Astfel, scăderea de acum are un impact mai degrabă psihologic, pentru că banii pot fi accesați, pentru majoritatea, peste 20-30 de ani, la pensionare.

Sunt afectate direct doar persoanele mai în vârstă care au cotizat voluntar la Pilonul II și în acest an ies la pensie. În 2019 erau puțin peste 1000 cei care primeau pensie de la stat și din Pilonul II. Nivelul scăderii ține de suma aflată în fond, adică de cât contribuie lunar fiecare. ASF spune că au mai fost perioade de volatilitate în trecut, însă scăderile se pot corecta în timp”, explică, sintetic, Libertatea.

Însă nu doar jurnaliștii sunt cei care trebuie să explice faptul că piața financiară globală, aflată acum în scădere, generează și scăderi ale valorilor Pilonului II, tot piața fiind cea care va putea corecta declinul fondurilor, în momentul în care își va reveni, economia funcționând ciclic, în etape care durează în jur de un deceniu, interval în care piețele financiare evoluează de la boom la recesiune, de la scădere, la o nouă creștere.

Un caz particular, ca exemplu pentru o situație generală

Lunar, angajații contribuie cu 15% din salariu la sistemul de asigurări sociale, 3,75% fiind procentul direcționat către Pilonul II de pensii private obligatorii. În condițiile actuale de incertitudine și de anxietate, scăderea Pilonului II, neanunțată și neexplicată, doar sporește tensiunile oamenilor, deja îngrijorați de perspectivele lor salariale sau chiar și de fondurile disponibile pentru Pilonul I de pensii.

Un cititor al Ziar de Cluj ne-a detaliat motivul său de nemulțumire și de îngrijorare:

„Am primit un mail de la NN, în care nu mă anunță că valoarea unității de fond scade, mi-au scris doar să am încredere. Valoarea unității de fond a scăzut de la 26,82 la final de februarie, la 23,82 la final de martie. A scăzut mult. Ar trebui să ne anunțe: vedeți că v-a scăzut valoarea fondurilor!

Fondurile acestea de pensii folosesc banii pentru investiții, ei au o valoare a unei acțiuni, a unei unități de fond. Tu ai un număr de unități la ei, un număr de acțiuni. În funcție de câte acțiuni ai, atâția bani ai. Și în funcție de valoarea lor. Dacă scade valoarea unității, scade și valoarea totalului. Eu am 1 544 de unități, de exemplu. În fiecare lună, odată cu plata, se adaugă 2-3. Și 1 544 ori valoarea unei unități, egal totalul banilor. Și mie mi-a scăzut de la 41 000 la 37 000, într-o lună, valoarea totală a contului, ceea ce e foarte mult. Măcar, să mă anunțe!”

Mailul pe care l-a primit cititorul nostru din partea NN suna așa:

„Dragă ****,

De 23 de ani noi suntem aici in fiecare zi sa facem fata neprevazutului. In realitate, oricat am fi de prevazatori, nu putem fi atotstiutori. Iar in situatiile in care lumea asa cum o stiam se schimba mai rapid decat ne-am imagina, tinem aproape de la distanta cu alternative.

In acest context nou vrem sa stii ca ne implicam si suntem pregatiti si de aceasta data sa trecem impreuna cu bine prin orice urmeaza.

Suntem transparenti in legatura cu tot ce vrei sa afli despre beneficiile asigurarilor, fondurilor de pensii sau de investitii.

Ne dedicam si acordam timp celor care vor sa afle mai multe, iar consultantii nostri sunt oricand la un email sau apel distanta.

Afla tot ce vrei sa stii de la consultantul tau dedicat.

Trimite-ne un email catre asigurari@nn.ro sau pensii@nn.ro.

Descarca aplicatia mobila NNdirect sau deschide-ti cont pe www.nndirect.ro.

Suntem aici pentru tine.

Cu optimism, NN”

Explicațiile, oferite după ce oamenii au realizat singuri că fondurile au scăzut

Optimismul, singur, în lipsa unor explicații clare și transparente, oferite preventiv, nu este suficient pentru liniștirea populației.

NN Pensii le-a explicat jurnaliștilor de la Libertatea faptul că variația vine ca urmare a faptului că un sfert dintre investițiile fondului sunt făcute în acțiuni și fonduri de acțiuni:

„România nu este imună la ce se întâmplă în lume, așa că efectele s-au simțit și aici. Diminuarea valorii pe care participanții la pensiile private obligatorii o văd acum în cont este o consecință a acestei situații. Efectul este determinat, în principal, de evoluția acțiunilor și obligațiunilor în care s-a investit o parte din banii din Pilonul II, considerând prevederile legale.

Evoluția piețelor financiare în contextul pandemiei de coronavirus are efecte asupra tuturor conturilor de pensii private obligatorii și facultative, precum și asupra altor instrumente de economisire și investiție care au la bază active precum acțiuni sau obligațiuni.”

Dacă este corect sau nu ca banii de pensii să fie jucați pe bursă, dacă investițiile bursiere se vor dovedi, pe termen lung, profitabile sau păguboase, rămâne o întrebare la care doar timpul ne va răspunde. Cei care contribuie la Pilonul II, oricum, în momentul de față, nu își pot retrage acești bani pentru a-i depune, de exemplu, la o bancă. Banii se pot încasa abia la pensionare. Dacă economia își va reveni până în acel moment, oamenii se vor putea bucura de sumele cu care au contribuit. În plus, peste 60% dintre investiții sunt în titluri de stat, ceea ce înseamnă că fondurile de pensii împrumută statul român, cu anumite dobânzi.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a precizat, în acest context, că sunt garantate contribuțiile nete ale oamenilor și că, în ciuda fluctuațiilor prețului anumitor instrumente financiare în diferite momente în timp, „valoarea activelor fondurilor de pensii administrate privat s-a menținut la un nivel peste valoarea garantată”.

Românii le pot solicita oricând  detalii despre gestionarea banilor lor societăților de administrare.  Iar societățile de administrare a fondurilor de pensii ar trebui să îi informeze pe oameni din proprie inițiativă, mai ales atunci când valoarea fondurilor înregistrează fluctuații majore. Este vorba de bani pe care îi vom încasa peste două decenii, dar care ne pot stârni îngrijorări încă de pe acum, dacă administrarea acestora nu se face cu o maximă transparență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version