Din oras

Valentin Jucan, membru CNA: ”Romani, nu mai platiti taxa TV!”

Scris de 856

Valentin Jucan, clujeanul membru al Consiliului National al Audiovizualului, este indignat de faptul ca in timp ce conturile TVR au fost blocate de catre ANAF pentru datorii istorice, iar angajatii risca sa nu isi poata lua salariile, Consiliul de Administratie al televiziunii publice doreste infiintarea a 84 de noi posturi de conducere. 

In cadrul unei conferinte de presa organizate in fata studioului teritorial TVR Cluj, Valentin Jucan, membru al CNA, le-a solicitat tuturor romanilor sa nu mai palteasca taxa TV, deoarece banii nu sunt folositi in scopul de a informa populatia, ci doar pentru “sinecuri politice”.

“Ca membru CNA, am datoria de a ma implica inclusiv in situatiile financiare ale postului public de televiziune. Situatia financiara a postului public de televiziune are un impact direct asupra continutului editorial si asupra modului in care postul public de televiziune isi respecta obligatiile fata de romani. Obligatia de a produce informatie corecta si ulterior de a o si difuza are un impact asupra continutului; toate acestea vin in contextul in care, spre deosebire de restul posturilor tv, celelate fiind private, TVR, prin legea de organizare si functionare, are obligatii speciale”, afirmat Valentin Jucan.

Valentin Jucan considera ca intrarea in insolventa a TVR ar putea avea repercusiniuni negative asupra sigurantei nationale a Romaniei, iar o reorganizare ar putea reseta spatiul audioviziual a tarii.

“TVR este postul de televiziune strategic al Romaniei, asa cum peste tot in lume sunt catalogate televiziunile publice. Este important ca postul public de televiziune sa beneficieze de un plan de reorganizare si in acest mod sa poata sa redevina postul de televiziune care sa reseteze intreg spatiul audiovizual din Romania. CNA nu va putea niciodata, prin amenzi, sa corecteze gravitatile din spatiul audiovizual. Asa ca TVR, prin refeorme corecte, poate sa devina etalonul presei in Romania, pentru ca toate celelalte televiziuni, avad acest etalon, sa inceapa sa se redreseze”, a declarat Valentin Jucan.

In timp ce conturile TVR sunt blocate de catre ANAF, in aceste zile, Consiliul de Administratie al postului public va adopta o serie de masuri printre care cea mai importanta este infiintarea a 84 de noi posturi de conducere, decizie care ar creste deficitul financiar al institutiei. Datoria televiziunii publice este in prezent de aproximativ 142 de milioane de euro.

“Am transmis, prin scrisori publice deschise, atat lui Gabriel Oprea cat si lui Victor Ponta solicitari, presedintilor comisiilor de cultura sa intervina, astfel incat planul de reorganizare, de redreseare finaciara, aprobat in 2012 de catre CA al TVR la solicitarea Guvernului Romaniei, sa fie respectat. Situatia in care se afla TVR este o  situatie care afecteaza in mod direct continutul editorial, iar in calitatea mea de membru CNA reactionez. Este obligatia pe care o am ca mandat, sa fiu garant al interesului public. Nu ma intereseaza cine conduce TVR, cine sunt directorii celor 5 studiouri teritoriale. Ma intereseaza ca televiziunea romana in ansamblul ei sa raspunda cerintelor romanilor, iar studiourile teritoriale sa capete independenta editoriala de care au nevoie ca la nivel regional sa fie cat mai aproape de cetateni”, a declarat Valentin Jucan.

In cazul in care CA al TVR va aproba infiintarea celor 84 de noi posturi de conducere, Valentin Jucan le-a solicitat demisia membrilor Consiliului de Administratie.

“In situatia in care, cu conturile blocate, se doreste in continuare infiintarea celor 84 de functii de conducere fara consultarea studiurilor teritoriale, fara consultare interna la nivel central, fara un plan de impact bugetar, eu le solict membrilor CA demisia”, a afirmat Valentin Jucan.

Planul de reorganizare al televiziunii publice a fost adoptat in 2012, insa, din nefericire, el nu a fost respectat, fapt ce a facut ca azi angajatii TVR sa nu mai poata beneficia de salarii. 

“Le solicit romanilor sa nu mai plateasca taxa TV in conditiile in care postul public se afla situatia actuala, cu conturile blocate.  Aceasta taxa nu este folosita pentru continutul editorial. Nu se intoarce in folosul romanilor. Ea este folosita pentru achizitionarea de autoturisme personale, in sensul ca nu deservesc tehnicul televiziunii: pentru ce este nevoie de 60 de autoturisme noi de 20 de mii de euro; pentru ce este neveoie de infiintarea de 84 de noi posturi de directori intr-o institutie in care oamenii sunt dati afara, intr-o institutie care traieste de la o zi la alta. Pentru ce trebuie sa plateasca romanii inca 84 de salarii de directori? Sa fie platita numai intr-un context transparent, numai in situatii corecte de distribuire a bugetului, fara posibilitatea Guvernului de a interveni politic si fara alte parghii de a da tunurii din bani pulbici”, a afirmat Vlentin Jucan.

.

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 15 hours Sport
  DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
 • Acum 15 hours Eveniment
  NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
 • Acum 17 hours In vizor
  NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
 • Acum 18 hours Politica
  NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
 • Acum 1 day In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 2 days In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 2 days Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 2 days Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 2 days Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 2 days Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
 • Acum 2 days Eveniment
  Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE