Din oras

Val de furturi din taximetre. Tabletele pe care soferii sunt obligati sa le foloseasca pentru aplicatii, atractie irezistibila pentru hoti

Soferii de taxi din Cluj se plang de numarul mare de spargeri cu care se confrunta in ultima vreme. Hotii au aflat ca mai toate firmele de taximetri folosesc aplicatii pentru care fiecare sofer trebuie sa fie echipat cu tablete si, prin urmare, sparg automobilele in cautarea acestora. Ideea nu e din cale afara de inteligenta, pentru ca multe din acestea pot fi detectate automat de catre aplicatii, si, in plus, valoarea terminalelor nu se ridica la cea a pagubelor produse. 

De anul trecut, aproape fiecare taximetrist din Cluj-Napoca are o tableta montata pe bordul masinii pe care tasteaza preluarea comenzii, ii foloseste de GPS si la alte servicii de gen. Pentru firme, aplicatiile sunt utile si pentru a monitoriza in permanenta masinile, unde se afla, cand sunt libere pentru alte comenzi. 

“E bine de cand avem asa ceva, numai ca multi colegi au avut probleme din cauza lor. Hotii stiu ca avem asa ceva si, cum lasam masina goala, cum vin si o sparg. Mai nou, multi desfac usa, ii rup partea de sus, o trag si apoi scotocesc prin masina. Daca gasesc tableta  iau si mai sterpelesc tot ce prind. Problema e ca e mai scumpa reparatia decat tableta. De multe ori, nici nu mai mergem la politie, hotii nu prea sunt prinsi la noi”, marturiseste Razvan A., taximetrist clujean.

Un alt sofer relateaza ca nebunia a inceput la mijlocul anului trecut. 

“Aplicatia s-a introdus la noi pe la inceputul anului, au trecut cateva luni, au avut loc cateva furturi si in lunile de vara a fost dezastru. Prin toamna hotii s-au mai potolit un pic si cum a venit iarna au inceput iar. Va dati seama ce necaz e sa te trezesti cu usa sau cu parbrizul spart in toiul iernii. Chiar daca iti ia tableta, e mai mare bataia de cap si cheltuiala cu reparatiile decat ar costa aparatul”, a completat Feri Lakatos, de asemenea soferi de taxi. 

Alti soferi spun ca vinovati ar fi si colegii lor. 

“Normal ca iti sparge masina daca iti lasi tableta la vedere, e la mintea cocosului”, a afirmat un sofer mai in varsta. 

De aceeasi parere este si Radu Marian, director la Pritax si sef al Camerei Taximetristilor din Cluj. 

“Cu cat este mai dotat un taximetru in materie de IT, cu atat este mai vulnerabil la interes din partea hotilor. De asta a luat amploare, probabil, acest fenomen”, a apreciat liderul clujean. 

O prezentare mai complexa a fenomenului ii apartine lui Ioan Oprean, patronul de la Nova Taxi. 

“Suntem cu totii mai expusi de cand avem device-uri mai avansate si mai scumpe, dar trebuie sa intelegem sa ne luam masuri de precautie, ca pentru orice fel de aparat, fie ca e tableta, laptop sau calculator”, a apreciat acesta. 

Firma s-a confruntat pe parcursul anului trecut cu cateva astfel de spargeri ale taximetrelor. 

“Cei care fura tablete au dovedit ca nu sunt de o inteligenta prea ridicata pentru ca, cel putin in cazul firmei noastre, toate sunt indentificate in timp real. Noi vedem fiecare tableta cum se misca pe harta. Sigur, celelalte firme din Cluj nu au aplicatii atat de avansate ca sa le vada pe harta, dar noi le vedem”, a mai spus Oprean. 

Patronul firmei clujene a marturisit ca si masina sa a fost sparta cu ceva timp in urma, hotii fiind atrasi de telefonul uitat la vedere in interior. 

“De fiecare data este mai dificil sa acoperi si sa repari pagubele unei spargeri decat sa inlocuiesti aparatul furat, mai ales acum, cand pretul tabletelor a scazut si poti gasi una cu 600-700 de lei. Chiar si inlocuirea unui geam este mai scumpa”, a admis Oprean.

Potrivit datelor furnizate de Ispectoratul Judetean de Politie (IPJ) Cluj, furturile din masini din vara lui 2014 au fost aproape de doua ori mai mai decat in aceeasi perioada a  anului precedent. 

“Pe raza municipiului Cluj-Napoca, in lunile iunie, iulie si august ale anului 2014, au fost sesizate 193 furturi din autovehicule, fata de 118 furturi de acest gen, sesizate în perioada similara a anului 2013”, au precizat reprezentantii institutiei. 

Infractiuni au ca obiect material, de regula, bunuri care nu au o valoare insemnata, atrag atentia acestia, fiind lasate la vedere de catre proprietari, atrag atentia persoanelor predispuse la astfel de fapte. Astfel de obiecte sunt fie borsete, portmonee, fie telefoane sau sisteme de navigatie. 

“Printre cauzele care favorizeaza comiterea acestui gen de infractiuni se regaseste neglijenta posesorilor de autovehicule, care in multe cazuri, le parcheaza in locuri neamenajate, nepazite si neiluminate, lasand la vedere, in interiorul masinii, lucruri tentante. Proprietarilor de autovehicule le reamintim ca masurile de protectie care trebuie luate in momentul parcarii autovehiculului sunt la indemana oricui si constituie elementul cheie pentru descurajarea potentialilor infractori. Astfel, pentru a evita neplacerile cauzate de aceasta categorie de infractori, le recomandam acestora ca atunci cand parasesc autoturismul, sa nu lase la vedere, in interior, obiecte care atrag interesul din partea hotilor, precum: aparatura electronica, genti de voiaj, posete, borsete, telefoane mobile, etc. Acestea reprezinta „o adevarata tentatie” chiar si pe timpul zilei, fiind o provocare pentru infractori.

De asemenea, proprietarii de autoturisme trebuie sa manifeste atentie si sa nu-si lase autoturismul deschis, chiar daca parasesc masina pentru scurt timp; de exemplu, in statiile de alimentare cu carburanti, pe timpul achitarii contravalorii combustibilului, este indicat ca sistemul de blocare a usilor sa fie actionat”, au recomandat oficialii IPJ Cluj. 

De asemenea, oamenii legii recomanda ca autoturismele sa fie parcate numai in locuri bine iluminate,”in locuri unde pot fi observate in permanenta de catre proprietari, nu in locuri dosnice sau izolate din punct de vedere al traficului de persoane”.

“Politistii clujeni actioneaza pentru prevenirea si combaterea infractiunilor de acest gen. De exemplu, in luna decembrie, pe raza municipiului s-a desfasurat o ampla actiune de informare și prevenire a furturile din auto, in cadrul activitatii fiind impartite clujenilor peste 7.000 de pliante cu mesaje preventive”, au mai precizat acestia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version