In vizor

Vai, ce surpriză! Clujeanul Mircea Pop, fostul șef CNADNR, fondatorul DP CONSULT SA, a câștigat de la foștii colegi din sistem, contractul pentru studiul de fezabilitate al drumului de mare viteză București-Alexandria

Scris de 495

SC DP Consult este una dintre firmele clujeanului Mircea Pop, fostul șef al Companiei Naționale de Drumuri și Poduri. Acționarul majoritar al firmei este Mircea Pop (52%), Ratiu Maria Doina (23%) și Moldovan Silvian (21%). Vineri, firma fostului șef al CNDP a câștigat, de la foștii colaboratori din sistem, un contract de milioane de euro: contractul pentru studiul de fezabilitate al drumului de mare viteză București-Alexandria.

Compania Națională de Autostrăzi a anunțat vineri că după evaluare a a declarat câstigătorul contractului având ca obiect elaborarea Studiului de Fezabilitate pentru Drumul de Mare Viteză București – Alexandria. Câștigătorul licitației este asocierea condusă de DP Consult SA ca lider, Explan SRL și SCA Teaha &Fuzesi. Contractul are o valoare de peste 16 milioane de lei fără TVA (aproape patru milioane de euro). Durata contractului este de 17 luni de la data de începere a contractului.

Contractul prevede elaborarea studiului de fezabilitate, asistență tehnică acordată CNADNR pentru susținerea aplicației de finanțare și asistență tehnică pentru procedura de atribuire a contractelor de proiectare și execuție a lucrărilor. Contractul va fi semnat după expirarea perioadei de depunere a eventualelor contestații, și respectiv soluționarea acestora dacă va fi cazul.

Cu aceeași asociere de firme, Mircea Pop s-a înscris, în noiembrie 2021, și la licitația pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru Autostrada Nordului.

Firma DP Consult adevenit ”celebră” după ce a lucrat la proiectarea celebrei Centuri de Diamant. Din cauza faptului că centura a fost construită pe un teren impropriu valoarea ei a crescut de la 64 milioane euro la peste 154 de milioane de euro, ajungând să fie unul dintre cele costisitoare drumuri din România.

CITEȘTE ȘI: Clujeanul Mircea Pop, sluga supusa a fostului ministru Silaghi

SC DP Consult a câştigat şi contractul pentru evaluarea terenurilor de pe traseul de expropriere unde avea să se construiască centura Vâlcele Apahida. Pentru aceste servicii, SC DP Consult a fost singura participantă la licitaţie şi a avut o ofertă de circa 670.000 de lei. În 2008, tot SC DP Consult a câştigat licitaţia pentru proiectarea centurii de Nord, dată în funcţiune de curând. Pentru acest serviciu, societatea a câştigat 150.000 de euro fără TVA. În acest caz, licitaţia a fost contestată de celelalte societăţi participante, dar într-un final CNADNR a atribuit contractul acestei firme clujene.

Cum vă spuneam, Mircea Pop a ocupat funcția de șef al Companiei de drumuri și autostrăzi din România, actuala CNAIR. Ca un bun director acesta și-a acordat sie însuși un contract pe firma la care este acționar. Contractul atribuit firmei DP Consult a fost în valoare de aproximativ 12 milioane de euro și viza supervizarea lucrărilor pentru autostrada Arad-Timişoara-Lugoj şi a Variantei de ocolire Arad. De altfel, lucrările făcute au fost de mântuială, pe traseul respectiv de drum apărând infiltrații de apă. Pentru acest motiv a ajuns în atenția Agenției Naționale de Integritate.

 

În timp ce era șef la CNADNR, Mircea Pop a atribuit o serie de contracte în valoare de aproximativ 12 milioane de euro firmei la care fusese acționar. a semnat actul adițional nr. 10/31.01.2013 având ca obiect „extinderea cu 29 luni a contractului de consultanță pentru furnizarea serviciilor de proiectare și supervizare a lucrărilor de construcție a autostrăzii Arad-Timișoara-Lugoj și a Variantei de ocolire Arad”. Actul adițional respectiv viza suplimentarea activității personalului consultantului, precum și suplimentarea valorii contractului cu suma de 1.956.182 euro fără TVA (de la 10.227.694 euro fără TVA la 12.183.876 euro fără TVA), în condițiile în care SC DP Consult SA avea calitatea de subconsultant pentru autostrada Arad-Timișoara și varianta de ocolire Arad.

Mircea Pop a deținut calitatea de acționar majoritar al SC DP Consult SA, în perioada 25 martie 2011-14 iunie 2012, și a obținut în anul 2012 venituri din dividende de la această societate în valoare de 1.343.222 lei. Conform ANI, deși la data de 14 iunie 2012, Mircea Pop a cesionat acțiunile pe care le deținea la SC DP Consult SA, în perioada deținerii funcției de director general în cadrul CNADNR, acesta avea obligația de a nu participa la luarea unei decizii care să producă direct sau indirect un folos patrimonial pentru SC DP Consult SA. (comunicat ANI din aprile 2016)

 

În aprilie 2016, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea de către Mircea Pop, fost director general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), a infracţiunii de conflict de interese.

 

Dispoziţiile art. 301 din Codul penal arată că ‘Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică’.

 

Numai că la Cluj-Napoca justiția umblă cu capul extrem de spart, iar Mircea Pop face parte dintr-o familie cu multiple conexiuni la data trimiterii în judecată.

Unul dintre fraţii lui, Liviu, a fost profesor la Facultatea de Drept și membru corespondent al Academiei Române, iar celălalt frate, Grigore Pop, a fost liderul Cartelului Alfa. Mircea Pop este rudă cu fostul secretar al Consiliului Judeţean Cluj, Măriuca Pop și cu ex-procuroarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată Cluj, Daciana Deritei, care, împreună cu ex-şeful DIICOT Cluj, Mircea Hrudei, au instrumentat penibilele dosare Paszkany, Gazeta, şi acuzaţiile de spălare de bani aduse unui grup de oameni de afaceri din cadrul Băncii Transilvania (Horia Ciorcilă, Rareş Nilaş şi Gicu Gânscă). Toți inculpații din aceste penibile dosare făcute pe genunchi au fost achitați.

Așa că, oricât am căutat vreo urmă în ceea ce privește ce s-a întâmplat în ”justiția” clujeană cu sesizarea ANI din 2016, nu am găsit nimic ulterior.

După 2016 tăcerea s-a așezat izbăvitor peste sesizarea ANI – caz penal, ca să precizăm.

Așa că Mircea Pop poate să depună și să câștige în continuare de la foștii colegi din sistem contracte de milioane…ULTIMA ORĂ

 • Acum 10 hours FOTOGRAFILA
  Oare Urbanistul de Cumetrie știe ce scrie pe autorizația construcției din fotografie? Sau a semnat ca “primarul Boc” pentru un amic imobiliar?
 • Acum 14 hours In vizor
  Emil Boc, invitație specială de participare la KHETANE din partea cetățenilor Clujului
 • Acum 15 hours In vizor
  AM TRĂIT S-O VEDEM ŞI PE ASTA: Viktor Orban, citat de CNCD după discursul de la Băile Tușnad
 • Acum 16 hours In vizor
  Inspectorul Şef al ISJ Cluj şi-a dat un comunicat prin ISJ Cluj care să-i justifice plimbărica pe bani publici în Tenerife: “E responsabilă cu evaluarea activităților derivate din această Mobilitate Erasmus+”
 • Acum 16 hours Jos palaria
  Înepe Khetane #Comunități_Împreună! Clujenii sunt aşteptaţi, cu mare drag, la festival!
 • Acum 16 hours Din oras
  L-AŢI VĂZUT, SUNAŢI LA 112: Bărbat căutat pentru înşelăciuni prin metoda “Accidentul”
 • Acum 17 hours De cartier
  Amicul Emil “OSĂ” Boc, i-a “aranjat” şi pe colegii de la UDMR cu locaţia tradiţională a Zilelor Maghiare care “OSĂ” se desfăşoare în alte locaţii
 • Acum 17 hours In vizor
  ÎNVĂŢĂMÂNTUL “GRATUIT DIN ROMÂNIA: Peste 7.400 de profesori au raportat la ANAF veniturile obţinute din meditaţii, dintre care peste 1.400 doar la Cluj
 • Acum 18 hours Rautacisme
  După ce le-a cânta UNTOLD sub geam, acum le cântă RADP, deşi legea este foarte clară în ceea ce priveşte “orele de linişte”. Dar nu şi pentru Emil “OSĂ” Boc
 • Acum 18 hours Afacerea zilei
  AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ: Cât a câștigat Romgaz de pe urma scumpirii gazelor
 • Acum 18 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Domnule Ciucă, Domnule Ciolacu, Domnule Câciu, nu mai dați ajutor de stat „la grămadă”
 • Acum 19 hours Din oras
  EMIL BOC CEL DUR ŞI DREPT (când nu e cazul). Deşi INS a anunţat de o săptămână că nu vor mai fi amendaţi românii care nu s-au recenzat, “din cauze obiective sau subiective”, acesta s-a hărnicit să-i amendeze pe clujeni
 • Acum 19 hours Politica
  N-AVEAŢI DE LUCRU? VĂ DĂ GUVERNAREA BIROCRAŢIE LA TOT CARTIERUL: Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE