Reportaj

Vacanta studentilor, paguba targovetilor din Oser

Pustiul lasat in oras peste vara de plecarea studentilor in vacanta se resimte pana si la vanzarile de pe Oser, cel mai ieftin loc de shopping al orasului. Vanzatorii de antichitati, carti, aparate, haine, incaltari, cosmeticale si cate si mai cate nazdravanii la mana a doua se plang ca vand abia cat sa poata spuna ca nu au venit in paguba la targ.

De cand s-a mutat pe terenul de pe strada Bobalnei, Oserul se schimba parca de la o sambata la alta. Ba e mai restrans, ba se intinde intr-o parte, ba in alta. Astazi, intre terenul din spate si partea principala a targului nu mai era nici un gard. Multi si-au intins marfa pe cearsafuri pe trotuarul din fata intrarii, loc obisnuit pentru animale: iepurasi, porumbei, pasari pestrite si multi catei. Unii se vand, altii se doneaza.

Cei mai mangaiati catelusi din sambata asta:

Cel cel mai ieftin loc de cumparaturi al Clujului nu a avut week-end-ul acesta prea mare cautare. Aleile dintre sirurile de vanzatori au fost mai mult goale, motiv de negociere si mai apriga din partea celor care au venit cu autobuzul incins din Piata Mihai Viteazul pana la capatul orasului.

Marfa multa, uluitor de variata, ca de obicei, si vanzatori tracasati de caldura si de paguba.

„Venim aici de la 3-4 dimineata, sa prindem loc si stam in soare non-stop si pentru ce? Abia am vandut de cateva zeci de lei. Mai platim si taxe ca sa putem sta…”, se vaicareste o vanzatoare de vase, electrocasnice si tot ce se mai gaseste intr-o casa, marfa adusa din Olanda.

 

Nici macar articolele de sezon nu au trecut prea grozav. Nu s-au cautat nici ochelarii de soare cu urme de purtare, nici rochitele cu 5 lei, nici sandalele aurite cu toc cui sau costumele de baie decolorate. Nici macar palariile de paie, marfa noua, adusa in targ de producatori.

Altii s-au gandit sa aduca la vanzare articole rezistente la caldura: cactusi.

 

 

„In timpul anului, nu prea ne omoram dupa studenti. Vin aicea fara bani, cu cativa lei in buzunar si se targuiesc pana la nesimtire. Ba mai vin si fete care fac pe nevinovatele, studente fara bani si apoi fac fite ca nu e buna marfa. Pai unde suntem? In magazin la Cluj cumperi haine de zece ori mai scumpe. Dar macar erau multi si uite, acum ne lipsesc, ca nu e cine sa cumpere, pana la toamna”, rezuma situatia doamna Mariana, de la coltul cu haine „scumpe”, pe mese.

 

Una peste alta, pentru cumparatori, lipsa imbulzelii nu e o mare problema, chiar dimpotriva si fiecare se intoarce acasa cu ceva, fie ca ii trebuie, fie ca nu.

Autobuzul 36 e purgatoriul spre Oser: vine rar, e incins, plin de mirosuri si are o multime de statii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *