De cartier

Vacanță în curtea școlii? Curțile școlilor sunt deschise, elevii nu sunt doritori să bată mingea pe terenul de sport

Chiar dacă e vacanță, porțile școlilor nu s-au închis pentru elevi. Inspectoratul Școlar Județean și Primăria Cluj-Napoca au cerut directorilor să țină deschise curțile instituțiilor de învățământ pentru ca elevii să poată face mișcare pe terenurile de sport zilnic, între orele 10-20. Deși majoritatea școlilor din oraș s-au conformat și dau acces, copiii nu manifestă interes pentru clasicele jocuri cu mingea în aer liber.

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Cluj a făcut presiuni șapte ani asupra directorilor de școală pentru ca elevii să poată bate mingea în curtea școlii și în timpul celor trei luni de vacanță, dar când, în sfârșit, s-au deschis porțile școlilor, surpriza a venit de la elevi.

Generația actuală nu mai are interesul copiilor de altădată pentru un fotbal pe terenul de sport sau alte jocuri deja consacrate cu mingea.

Într-o zi obișnuită din timpul săptămânii, la orele amiezii, majoritatea școlilor din oraș au curțile goale. Niciun copil nu se află pe terenul de sport. La câteva școli de cartier, copiii vin, însă, mai spre seară, ca să socializeze și să încingă un fotbal. În cartierul Grigorescu, de exemplu , se adună constant câțiva elevi în curtea Liceului Teoretic Onisifor Ghibu. Conducerea școlii spune că nu vin mulți , dar cei care vin știu să se bucure de vacanța în curtea școlii.

„Vin elevii. Deocamdată n-am observat să fie așa de mulți, dar vin. Și îi primim cu drag, nu avem nicio restricție”, a declarat Mihaela Coța, director adjunct al Liceului Teoretic Onisifor Ghibu.

Elevii clujeni nu se înghesuie să facă mișcare în curțile școlilor și în perioada vacanței mari, din mai multe motive. Cei care lucrează în învățământ și-au dat seama că este vorba, în primul rând, de faptul că acum există numeroase alternative de petrecere a timpului liber, atât în Cluj-Napoca, cât și în împrejurimile orașului, de care elevii profită din plin. Terenul de sport din curtea școlii este o opțiune care pălește în fața unei ieșiri la ștrand sau piscină. De asemenea, deși copiii nu mai sunt fanii jocurilor clasice, încă aleg totuși să meargă în vacanță la țară, la bunici; unde se joacă și cu mingea, în voie.

 „Deja, aici e vorba de opțiune. E vorba de dorința fiecărui copil de a face mișcare. Sunt unele școli la care se duc, anumite ore din zi la care se duc, altele la care nu e nimeni. Momente în care solicitările sunt destul de mari și momente în care sunt inexistente aceste solicitări. Să nu uităm, copiii pleacă în vacanțe, pleacă la bunici, au alte ocupații”, a punctat Valentin Cuibus, șeful ISJ.

În urmă cu opt ani, a fost adoptată o Hotărâre de Consiliu Local în care scrie negru pe alb că elevii clujeni trebuie să aibă acces la terenurile de sport din școli și după orele de curs, dar și în timpul vacanțelor. Acest HCL nu a fost respectat de majoritatea școlilor din Cluj-Napoca, până anul acesta când au primit o înștiințare oficială de la Primărie, prin care directorii erau anunțați că vor fi demiși dacă nu deschid curțile școlilor pentru elevi.

Într-un exces de zel, Emil Boc a trimis și polițiștii locali să verifice dacă școlile țin poarta deschisă. Ceea ce i-a surprins pe toți cei care au inițiat acest demers al școlilor deschise este faptul că directorii au acceptat să deschidă curtea școlilor, dar elevii au înlocuit mingile cu alte preocupări și hobby-uri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *