In vizor

Va continua Diferit lucrările la podul Porțelanului sau va rezilia contractul? De răspunsul la această întrebare ar putea depinde cât timp clujenii vor mai juca popice cu stabilopozii de pe pod

În spațiul public a apărut recent informația că firma Diferit ar fi anunțat că nu va continua lucrările la podul Porțelanului și că ar urma să treacă la rezilierea contractului. Ziar de Cluj a încercat să îi contacteze pe reprezentanții firmei, însă aceștia ne-au răspuns scurt: „Nu comentez, vă salut!”

Dacă informația se va confirma, în cele din urmă, rezilierea contractului ar urma să arunce lucrările la noul pod, amânate deja cu un an din cauza unei erori survenite din stadiul preliminar, de studii geotehnice, într-un și mai mare nor de incertitudine, iar locuitorii din Iris ar putea juca popice pe pod cu stabilopozii de plastic montați, mai nou, în locul celor din beton, pentru o lungă vreme de acum înainte. 

Ziar de Cluj a filmat, în trei seri diferite, cum se desfășoară traficul pe acest pod, rușinea Clujului:

Practic, la  podul Porțelanului, nu numai că nu se mai lucrează nimic de un an de zile, dar Primăria pare a face eforturi de a îngreuna traficul, prin montarea de stabilopozi periculoși din beton, mai nou din plastic, pe care mașinile îi dărâmă în zilele cu polei, calea rutieră fiind una foarte strâmtă. E fain la Cluj, dar numai pe unde se fac ședințele foto oficiale!

Trista istorie a „reabilitării” podului Porțelanului

În anul 2019, în luna aprilie, podul Porțelanului a fost închis circulației pentru lucrările de modernizare, care urmau a se efectua conform unei documentații tehnice întocmite în urmă cu 5 ani.

Primăria și-a propus, așadar, în 2019, ceea ce spune Emil Boc în raportul său de activitate pentru anului 2020: „construirea unui pod nou în amonte față de cel existent, la o distanță de 2 metri față de acesta, care va avea două benzi de circulație și două trotuare. Lungimea noului pod va fi de 62 metri și va avea 3 deschideri. Secțiunea transversală a podului va fi de 10,8 metri.”

Studiile geotehnice au fost realizate prost cu 5 ani în urmă, în Clujul ”smart” nimeni nu s-a prins, iar podul a fost închis în 2019, timp de 8 luni, efectiv degeaba. După cum recunoaște primarul în raportul său de activitate realizat pentru anul 2020. Cu toate că faptele s-au petrecut în 2019:

„Lucrările la Podul Porțelanului au fost oprite după ce a fost descoperit un zăcământ de sare. Acest lucru presupune găsirea unei alte soluţii tehnice şi amânarea implementării proiectului, dar el urmează să fie realizat.”

În 18 decembrie 2019, vechiul pod Porțelanului, „reabilitat”, a fost redeschis. El trebuia să devină exclusiv unul pietonal, iar lângă acesta, conform proiectului inițial, ar fi trebuit construit un nou pod rutier. Numai că, de abia la 8 luni de la începerea lucrărilor, s-a descoperit, unde ar fi trebuit să fie baza noului pod rutier, o pungă de sare. Sare care trebuia descoperită din 2015, fiindcă de-asta au fost plătite studii geotehnice.

În decembrie 2019, muncitorii de pe șantier știau că o nouă firmă va face un nou proiect și că podul se va închide iar pentru lucrări, după ce se va găsi o altă soluție tehnică. Noul proiect era așteptat în luna ianuarie 2020. Nu 2021. Soluția tehnică este așteptată de un an, amânarea implementării proiectului datează deja de un an de zile și adevărul este că nu se știe când urmează să fie realizat podul.

Emil Boc se laudă, în raportul său de activitate pentru 2020, cu etape ale unui proiect realizate în 2019 (mai bine spus, nerealizate!), cu o soluție tehnică ce era așteptată anul trecut, cu o amânare deja amânată și reamânată și cu o asigurare: „el urmează să fie realizat”, care nu are definit un orizont de timp.


Dacă firma Diferit va rezilia contractul, jocul de popice ar mai putea continua multă vreme pe vechiul pod „reabilitat” Porțelanului. 

Ziar de Cluj a solicitat Primăriei Cluj-Napoca clarificarea situației acestui pod, să ne informeze dacă există în prezent o nouă soluție tehnică, dacă firma Diferit a notificat municipalitatea că nu va mai continua lucrările și că va trece la rezilierea contractului, ce sume a încasat Diferit SRL pentru lucrările realizate până acum. Vom reveni cu răspunsurile Primăriei Cluj-Napoca. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version