Scurt a fost anul de muncă pentru utilajul amfibiu cumpărat special pentru a curăţa Someşul de alge. Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa a plătit 700.000 de lei pentru maşinuţa care a putut fi întâlnită mai puţin de şase săptămâni la muncă, şi mai mult pe mal decât în apă.
Cu ajutorul utilajului amfibiu achiziţionat de către Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa au fost colectate aproximativ 260 de tone de vegetaţie acvatică din râul Someşul Mic.
După câteva zile de probe, în data de 6 octombrie 2016 utilajul amfibiu a intrat în râul Someşul Mic pentru a recolta vegetaţia acvatică.
Până la această dată, utilajul a intervenit aproape zilnic, zic reprezentanţii administraţiei bazinale. Operaţiunile au fost întrerupte doar în cazul în care condiţiile meteorologice nu au permis accesul sau dacă debitul apei a fost prea mare. Debitul optim pentru a fi posibilă intervenţia utilajului amfibiu pe râul Someşul Mic este de până la 10 metri cubi pe secundă.
Au fost finalizate lucrările în amonte de Podul Elisabeta şi de Podul Garibaldi, până la Sala Sporturilor „Horia Demian”.
Din cauza condiţiilor meteorologice specifice acestui anotimp, operaţiunile vor fi întrerupte, urmând să fie reluate în primăvara anului viitor.
Temperaturile scăzute nu vor favoriza creşterea excesivă a vegetaţiei acvatice, iar clujenii vor fi scutiţi de mirosul algelor stătute şi împuţite de pe maluri. Pentru că degeaba sunt scoase din apă algele, dacă acestea sunt lăsate să fermenteze pe mal.