In vizor

USAMV îl evacuează pe Octavian Buzoianu de la Jucu: "Contractul de asociere este nul”

Consiliul de Administraţie al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterninară a decis recent încetarea asocierii cu omul de afaceri Octavian Buzoianu privind terenurile de la Jucu. Oficialii USAMV au luat această decizie în urma recomandărilor Curţii de Conturi care arată că nu au fost îndeplinite condiţiile legale pentru semnarea parteneriatului. Prin urmare s-a ajuns la concluzia că respectivul  contract de asociere ar fi nul de drept. 

În 2016 Curtea de Conturi a efectuat un control la Ministerul Educaţiei, de unde a ajuns la USAMV pentu a verifica leglitatea contrctului de asocire pe cele 1300 de hectre de teren  dintre universitate şi firma ModernFarm, deţinută de omul de afaceri Octavian Buzoianu. Fostul candidat la primăria Cluj-Napoca a înfiinţat, în urmă cu 10 ani, pe terenurile agricole de la Jucu aflate în administrarea Ministerului Educaţie, fermă. Buzoianu a afirmat recent  că s-a decis să investească în agricultură prin ascoierea cu USAMV, deşi nu era prea sigur că se va putea scoate profit din afacere. Mai mult,  Buzoianu recunoaste faptul că la semnarea parteneriatului USAMV nu a dorit să participe la eventualele pierderi. Contactat telefonic pentru a comenta situaţia la zi a contractului de asociere dintre USAMV si Modern Farm, rectorul Cornel Cătoi a afirmat că decizia a fost luată de către Consiliul de Administraţie al Universităţii în urma recomandărilor Curţii de Conturi. 

“A avut loc anul trecut un control al Curţii de Conturi la Ministerul Educaţiei. De acolo au venit şi la noi pentru că avem în folosinţă terenurile de la Jucu, care sunt în administrarea Ministerului Educaţiei. În fapt, noi trebuia să asigurăm şi administrarea. Curtea de Conturi a verificat contractele şi a făcut un raport lung prin care ne-au informat că nu puteam încheia un asemenea contract. În concluzie, ne-au dat câteva recomandări. Să reevaluăm imobilele de acolo pentru că nu erau evaluate de foarte mult timp. Să verificăm legalitatea, eficacitatea, ritmicitatea contractului şi aşa mai departe. Am consultat departamentul juridic şi alţi avocaţi şi pe baza raportului, care spune că nu puteam face un asemenea contract, ca atare din punctul nostru şi al legii acel contract nu mai poate fi renegociat. Am trecut şi prin Consiliul de Administraţie hotărârea că mergem pe constatarea nulităţii absolute a contractului”, a declarat Cornel Cătoi.

 

Demararea anchetei DNA privind împrejurările în care a fost semnat parteneriatul l-a determinat pe rectorul USAMV să evite eventualele întâlniri cu Octavian Buzoianu. 

“Îl cunosc pe domnul Buzoianu şi nu am nimic cu dânsul personal, dar m-am ferit să ne întâlnim sau să vorbim la telefon de când au aparut aceste probleme ( ancheta DNA nr. Red.). Probabil dânsul a făcut investiţia în ideea unei afaceri. Sigur că doreşte să îşi asimileze câştigurile. Nu ştiu cât a investit. Opinia contabilităţii de la noi este ca nu a investit cât şi-a asumat prin contract. Ce s-a investit şi nu va putea fi luat de acolo, va intra în patrimoniul statului. Mă refer la clădiri. Restul, animale, utilaje poate să le ia”, a afirmat Cornel Cătoi. 

USAMV urmează să inregistreze în aceste zile la Tribunal o acţiune prin care să fie constatat nul de drept contractul de parteneriat. 

“Noi putem să mergem pe mai multe căi de atac. Clar contractul nu e bun şi acesta este primul lucru. E nulitate absolută.  Iar în al doilea rând rezilierea contractului pentru neîndeplinirea clauzelor contractuale. Am ezitat să mergem în instanţă să atacăm clauzele unui contract care de fapt nu putea fi făcut. Am angajat o firmă de avocatură pentru a ajuta juristele de la USAMV şi din câte ştiu eu zilele acestea se va depune la Tribunal această acţiune pentru nulitate absolută a cotractului. Recunosc că este puţin stânjenitor pentru universitate din moment ce nu putea să facă contractul la modul în care s-a făcut”, a declarat rectorul Cornel Cătoi.

 

Rectorul Cornel Cătoi a explicat care este diferenţa dintre afacerea USAMV-Tower-Billa şi afacerea USMV-Jucu.

“În cazul terenurilor concesionate pentru construirea de la Tower şi Billa este o diferenţă majoră faţă de cazul Jucu. Acelea sunt terenurile Universităţii. Terenurile de la Jucu erau proprietatea publică a Statului. Proprietar este  Ministerul Finanţelor, Minsiterul Educaţiei îl are în administrare şi în folosinţă. În cazul Tower, eu nu aş fi dat pentru construirea de locuinţe. Billa a plătit, au intrat nişte bani frumoşi la Universitate la momentul respectiv acum stăm şi nu mai primim nimic De acolo a fost şi legal şi cu avantaje pentru USAMV. Terenul e dat în concesiune pentru 49 de ani şi terenul se va întoarce la Universitate”,a încheiat Cornel Cătoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *