In vizor

URZEALA LOCURILOR DE JOACĂ în Clujul de 5***** Două firme, plătite de Primărie cu zeci de milioane de euro, nu sunt capabile să întrețină locurile de joacă

Din nefericire pentru municipiul Cluj-Napoca – înscris în topul digitalizării, amenajării spațiilor verzi și a rezilienței clujenilor la șantierele din oraș – tema spațiilor de joacă pentru copii, asemenea deficitului de locuri în creșele de stat, NU a devenit o prioritate pentru administrația penelistă locală. Dacă nici pentru viitor, pentru copiii clujenilor, Primăria nu reușește să depășească birocrația administrativă și lenea de birou, atunci restul proiectelor, precum metroul ori investiția în educație, sunt lovite de nulitate. Imaginea din teren nu coincide cu cea de pe Facebook unde, din păcate, peneliștii clujeni și-au transferat activitatea. 

Puținele locuri de joacă ce pot fi identificate prin cartierele Clujului de 5***** par a fi tot mai puțin îngrijite.

Până administrația penelistă va reuși să amenajeze noi locuri de joacă „la standarde europene”, fie și la schimb pentru un proiect imobiliar întins pe câțiva zeci sau poate sute de metri pătrați, puținele spații deestinate copiilor sunt tot mai prost întreținute. 

Urzeala locurilor de joacă 

Desigur, nu pot fi contestate tentativele administrației Boc de a demara proiecte ce își vor fi dovedit utilitatea în viitorii 30 de ani, precum proiectul metroului, dar nici lăsarea de izbeliște a spațiilor de joacă, care vin la pachet cu solicitarea clujenilor pentru spațiile verzii, nu poate fi tolerată. 

De altfel, Primăria a atribuit aceste sarcini în urma licitațiilor – întreținerea spațiilor verzi, dar și a locurilor de joacă pentru copii – către două firme private: Dupex SRL, care a obținut în plină perioadă de pandemie un contract de 1 MILION DE EURO pentru o perioadă de doi ani de zile pentru întreținerea aparatelor de joacă pentru copii (plus a aparatelor de fitness) și un alt contract în valoare de 40 MILIOANE DE EURO pentru întreținerea spațiilor verzi, locurilor de joacă și cimitirelor pe o perioadă de 4 ani. Contractul semnat de Primăria Cluj-Napoca cu Garden Center Grup expiră în 2020, motiv pentru care recent administrația locală organiza o nouă licitație. Desigur, valoarea contractului este mult mai mare decât în urmă cu patru ani.

Parcul/locul de joacă str Lăcrămioarelor 

Prin urmare, Primăria nu are decât să se spele pe mâini: de întreținerea locurilor de joacă (sau a spațiilor verzi) se ocupă două firme private. Deși, după cum putem urmări în istoricul colaborării administrației peneliste locale cu anumite firme de-a lungul anilor pentru acoperirea diverselor tipuri de servicii, societățile private de care aminteam nu sunt la prima ispravă, după cum nici Primăria Cluj-Napoca nu semnează cu aceste firme, pentru prima dată, contracte babane din bani publici. 

Potrivit datelor înscrise pe panoul de la intrarea în acest mic univers destinat copiilor, „echipamentele de joacă respectă normele europene”…

Până vor ajunge firmele desemnate să se și îngrijească de sarcinile ce le revin – întreținerea locurilor de joacă – primele solicitări, dar și reproșuri, sunt orientate în mod îndreptățit către administrația Boc. 

… dar nu respectă normele de igienă, de îngrijire și curățenie, atât de necesare în perioada pandemică pe care o traversăm

… cu alte cuvinte, sub masca „standardelor europene”, mizeria e la ea acasă. 

Dacă formula „normele europene” figurează în cadrul unui proiect, chiar dacă lăsat de izbeliște și împânzit de mizerie și delăsare ardelenească, atunci nici Primăria, nici firmele abonate la bani publici, nu se mai ating de locurile de joacă, contrar bunului-simț și obligațiilor contractuale ce le revin ambelor părți: atât Primăriei, cât și firmei angajate. 

Ne întrebăm dacă până la realizarea locurilor de joacă „la standarde europene”, nu ar fi mai potrivit ca slujbașii administrației locale să fie mai degrabă preocupați de întreținerea spațiilor deja existente? 

La finalul lunii mai 2020, administrația clujeană a atribuit contractul pentru reparații și întreținere aparate de joacă, precum și a dotărilor urbane existente pe raza municipiului, pentru o sumă considerabilă pentru perioada dificilă pe care o traversăm, și anume 4,9 milioane de lei, reprezentând oferta depusă de singura firmă participantă, Dupex SRL, alături de care Primăria Cluj-Napoca și-a tot dezvoltat proiectele pentru amenajarea locurilor de joacă și dotarea acestora cu aparatele necesare.  

Potrivit caietului de sarcini, firma se va ocupa nu numai de reparația și înlocuirea elementelor uzate ale aparatelor de joacă din oraș, ci și de intervenții pentru reparații la cele câteva aparate de fitness montate în aer liber în parcurile din oraș.

Acordul cadru este prevăzut pentru doi ani de zile.

Primăria administrează cca 304 de locuri de joacă pentru copii la nivelul municipiului Cluj-Napoca.

Dupex SRL se ocupă de peste 10 ani de reparația și întreținerea locurilor de joacă din municipiu, câștigând licitațiile organizate periodic de Primărie pentru aceste lucrări.

Parc/loc de joacă Brâncuși ciupercă

și aici, „normele europene” sunt la vedere…

Mai mult, locul de joacă, destinat în mod firesc copiilor, este situat în imediata apropiere a unui post trafo electric

Desigur, o minunăție de mașinărie…

După cum putem citi la lege, potrivit Normei Tehnice din 9 martie 2007 (*actualizată*) privind delimitarea zonelor de protecţie şi de siguranţă aferente capacităţilor energetice – revizia I:

Art 17 alin. 2)

Zona de siguranţă, ţinându-se seama de tipul constructiv al postului, respectiv al echipamentului cu care acesta este echipat, se stabileşte astfel:
a) pentru posturi de transformare dotate cu echipament cu ulei, de tip aerian, respectiv pentru posturi de transformare, puncte de alimentare, cabine de secţionare amplasate la sol, îngrădite, zona de siguranţă este zona extinsă în spaţiu delimitată la distanţa de 20 m de la limita zonei de protecţie;
b) pentru orice tip de post de transformare, punct de alimentare, cabină de secţionare, prevăzută cu echipament uscat, zona de siguranţă coincide cu zona de protecţie;
c) pentru posturi de transformare, puncte de alimentare, cabine de secţionare supraterane, amplasate în cabină metalică, în construcţie zidită/în anvelopă de beton sau înglobate în clădiri, precum şi pentru posturi subterane, prevăzute cu echipament cu ulei sau uscat, zona de siguranţă coincide cu zona de protecţie;

Oricum, postul de transformare e unul autentic, de pe vremuri. Mai nasol e că parcul destinat copiilor, cu aparate de joacă, a inclus, la nevoie, și acest trafo electric. 

Jocul în groapa cu nisip – acoperită de mizerie – destinată jocului copiilor și, de ce nu, săriturii în lungime, într-un scenariu nefericit, poate sfârși direct în transformatorul electric. 

Nu este pentru prima dată când Dupex SRL se ocupă de locurile de joacă din Cluj-Napoca.

Începând cu octombrie 2010, societatea sebeșeană a derulat o serie de contracte similare.

Astfel, în 29 noiembrie 2010, Primăria Cluj-Napoca a atribuit acestei societăţi un contract în valoare de 1.078.739,9 lei cu TVA (269.685 euro), de asemenea pentru repararea și întreținerea aparatelor de joacă și a dotărilor urbanistice existente pe raza Municipiului Cluj-Napoca.

Asta, după ce, în 7 octombrie 2010, aceeași firmă a încasat nu mai puțin de 45 de loturi ale unei lucrări complexe contractate de aceeași instituţie, în valoare totală de 6.667.778,7 lei cu TVA inclus. Este vorba de o parte a unui acord-cadru referitor la achiziția de echipamente de joacă, piese de schimb, aparate de fitness în aer liber și alte dotări urbanistice.

Mai multe detalii în articolul alăturat

CITEȘTE ȘIDupex mai câștigă o licitație în Cluj pentru întreținerea aparatelor de joacă și fitness. Valoarea contractului este de 1 MILION DE EURO

În paralel, administrația locală a demarat recent o nouă licitație pentru asigurarea de servicii de întreținere a spațiilor verzi, a locurilor de joacă și a cimitirelor, după ce ultima dată a fost semnat contract pe acest segment de servicii în 2016.

Valoarea contractului nou este estimată la peste 188 milioane lei, fără TVA (39,2 milioane euro), cu o durată de 4 ani de zile/

Primăria Cluj-Napoca a publicat recent un anunț de intenție pentru scoaterea la licitație a serviciilor de întreținere a spațiilor verzi, locurilor de joacă și cimitirelor. 

În 2016, Garden Center Grup a semnat un contract cu Primăria Cluj-Napoca pentru patru ani, pentru înreținerea spațiilor verzi, valoarea fiind de 70 milioane lei. 

Contractul cu Garden Center Grup expiră în 2020, motiv pentru care se organizează o nouă licitație. Valoarea contractului este însă mult mai mare decât în urmă cu patru ani.

Garden Center Grup Măgurele este firma lui Ion Olteanu, are ca obiect de activitate cultivarea plantelor pentru înmulțire.

A declarat în 2019 o cifră de afaceri de 11,1 milioane euro, un profit net de 1,3 milioane euro și un număr mediu de 256 angajați. Ion Olteanu mai are și firmele Eco Distribution SRL, Eco Horticultura SRL, Eco Hortirom SRL, Ro Verde Landscaping SRL, Agrodynamic SRL.

Cel mai recent contract pe care Ion Olteanu l-a semnat cu Primăria Cluj-Napoca este cel pentru realizarea bazei sportive La Terenuri din cartierul Mănăștur, investiție în valoare de 5,5 milioane euro. Licitația pentru acest proiect a câștigat-o cu firma Ro Verde Landscaping.

CITEȘTE ȘIPrimăria Cluj-Napoca pregătește contract nou, de aproape 40 MILIOANE EURO, pentru întreținerea spațiilor verzi și a locurilor de joacă

Patronul grupului de firme Eco Horticultura – Ro-Verde Landscaping SRL – Garden Center Grup, Ion Olteanu, este cunoscut în mass-media ca fiind “părintele spațiilor verzi din București”, după ce a derulat numeroase contracte cu mai multe primării de sector, dar și cu Administrația Lacuri Parcuri Agrement București.

Astfel, deși Primăria alocă peste 40 de milioane de euro pentru întreținerea spațiilor verzi, a locurilor și aparatelor de joacă către două societăți private, ne putem convinge din această situație de faptul că simpla alocare de fonduri nu rezolvă problemele: lucrările, proiectele și intervențiile trebuie periodic verificate, iar acolo unde sunt depistate neconformități, administrația penelistă are dreptul de a interveni prin sancțiuni, amenzi, până la rezilierea contractelor. 

Altfel, până când condițiile de igienă la locul de joacă, pe timp de pandemie, vor deveni cu adevărat „norme europene” aplicate cu strictețe, până atunci copiii clujenilor se vor juca în niște spații prea puțin întreținute, igienizate și sigure. 

Din păcate, locurile de poveste destinate copiilor au ajuns un coșmar. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *