Din oras

Urmează runda doi de miros de la Pata Rât? Deocamdată, transferul de deșeuri de la rampa veche la centrul ecologic s-a oprit, dar urmează un plan nou de mutare a gunoaielor

După ce vreme de aproape două săptămâni, orașul a puțit din cauza mirosului degajat în urma transferului de deșeuri de la rampa veche de gunoi la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, situația a fost remediată. Cel puțin, provizoriu. Urmează însă ca transferul să fie reluat. Primarul Emil Boc promite însă că în runda a doua de mutare a gunoiului se va lucra în așa fel încât cetățenii să nu mai fie afectați. Conducerea Primăriei are în plan și cumpărarea unui aparat care să măsoare poluarea olfactivă în oraș.

Problema mirosului insuportabil care a persistat în oraș a fost ridicată de consilierul local USR, Radu Boloveschi în cadrul ședinței de astăzi.

„În ultimele zile, tot mai multe persoane bolnave de astm au simțit un disconfort sporit. Agenția de Protecția Mediului nu are nici măcar un olfactometru cu care să măsoare poluarea din săptămânile trecute, așa că vă întreb dacă sunt proiecte care să prevadă dotarea orașului cu un astfel de aparat care să detecteze poluarea cu miros. Este o inițiativă a unor ONG-uri care strâng fonduri pentru achiziționarea unor senzori de măsurare a poluării, dar suntem interesați dacă sunt astfel de inițiative și la nivelul administrației”, a spus Boloveschi.

Primarul Emil Boc a precizat că transferul deșeurilor este obligatoriu, potrivit prevederilor din autorizația de mediu.

„Tema legată de miros, vreau să știți că din primul moment când am fost sesizat am intervenit cu mijloacele imediate pe care le-am avut la dispoziție și anume sistarea imediată a transportului de deșeuri din rampa provizorie, care a funcționat până în momentul deschiderii Centrului Integrat al Consiliului Județean.

Am cerut tuturor autorităților și în special managerului orașului, care are ca preocupare principală domeniul salubrității, un plan coerent pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple. Pe de o parte, să stabilească cu factorii abilitați, un calendar rezonabil de transfer al deșeurilor de pe rampa provizorie în depozitul definitiv pentru că da, este adevărat, autorizația de mediu emisă în 2015 pentru Primăria Cluj-Napoca, atunci când am fost aproape la un pas de a rămâne cu gunoaiele în stradă, și am reușit, pe de o parte, să ducem câteva luni la Oradea, pe de altă parte să autorizăm conform legii o rampă provizorie, în acea autorizație se menționează faptul că la sfârșitul utilizării acelei rampe, acea cantitate trebuie neutralizată în depozitul care a fost nou creat. De aceea am cerut un plan integrat cu privire la acest demers de a respecta legea, dar și de a nu pune cetățenii Clujului într-o asemenea situație”, a explicat Boc.

De asemenea, potrivit primarului, se are în vedere cumpărarea unui olfactometru.

„Primăria a colaborat cu toate entitățile publice și ONG-uri. Din acest punct de vedere, pe site-ul Primăriei se vor putea vedea, de luni, care sunt toți senzorii acreditați din oraș care arată diversele nivele de poluare, oferiți de Agenția de Protecție a Mediului și agenții privați.

Vom vedea în ce măsură Primăria poate cumpăra un asemenea olfametru dacă Agenția de Mediu nu are”, a mai spus Boc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *