Din oras

URBANISMUL DE CUMETRIE VA PRODUCE VICTIME: Apartamentele din Cluj s-au scumpit și în aprilie. Peste 2.400 de euro/mp. Specialist: Vor crește și chiriile

  • Aceasta este „calitatea vieţii” promise sub administraţia „Urbanismului de Cumetrie” şi a festivalurilor de muzică pe stick din Primăria lui Boc: Cluj-Napoca: municipiul a devenit cel mai scump oraș din țară şi a înregistrat cea mai mare creștere a preţurilor la apartamente şi chirii de la o lună la alta

Prețurile cerute de proprietarii de locuințe au continuat să crească și pe parcursul lunii aprilie: suma medie solicitată la nivel național pentru un apartament s-a majorat cu 3,2%, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, de la 1.654 la 1.707 de euro pe metru pătrat util. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, când o asemenea unitate locativă avea o valoare de listare de 1.396 de euro pe metru pătrat util, valoarea actuală este cu 22,3% mai mare. În Cluj-Napoca, prețul cerut a ajuns la o medie de 2.411 de euro/ mp – e cel mai mare din țară și a înregistrat cel mai mare procent de creștere de la o lună la alta între orașele analizate.

Creșteri de prețuri s-au înregistrat în Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța și Iași. Singurul centru regional care a înregistrat evoluții negative este Timișoara. Tendința descendentă a prețurilor din acest  oraș a fost dictată de scăderile înregistrate atât pe piața rezidențială nouă, cât și pe cea veche.

În Cluj-Napoca, la fel ca în luna anterioară, aşteptările vânzătorilor de apartamente din Cluj-Napoca s-au majorat şi în aprilie, de data aceasta cu 3,5%; acestea se situează, în prezent, la o medie de 2.411 de euro pe metru pătrat util, comparativ cu 2.330 de euro pe metru pătrat la sfârşitul lui martie. Preţurile s-au majorat pe ambele segmente de piaţă analizate: locuinţele vechi s-au apreciat cu 1,4% (de la 2.278 la 2.310 de euro pe metru pătrat util), iar cele noi cu 4,6% (de la 2.369 la 2.478 de euro pe metru pătrat).

Pe parcursul lunii aprilie 2022, preţurile locuinţelor au consemnat o evoluţie pozitivă: suma medie solicitată la nivel naţional pentru un apartament s-a majorat cu 3,2%, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, de la 1.654 la 1.707 de euro pe metru pătrat util.

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, când o asemenea unitate locativă avea o valoare de listare de 1.396 de euro pe metru pătrat util, valoarea actuală este cu 22,3% mai mare.

„Preţurile apartamentelor au continuat să crească în aprilie din cauza creşterii costului de construcţie pe fondul scumpirii materialelor. În acelaşi timp, cererea a înregistrat o creştere de 11% şi se apropie de valorile înregistrate înainte de declanşarea conflictului ucrainean. Observăm de asemenea o creştere a interesului investiţional, dar şi a tranzacţiilor cash, rezidenţialul fiind astăzi considerat un instrument cu potenţial ridicat de protecţie împotriva inflaţiei. De asemenea, ne aşteptăm în perioada următoare la o consolidare a pieţei chiriilor”, spune Daniel Crainic, Director de Marketing Imobiliare.ro.