Din oras

Urbanismul de Cumetrie din ”bocăria” Cluj-Napoca a mai trântit un bloc între case în centrul municipiului pe strada Paris

Casa în care a locuit Bisztrai Mária (fiica lui Petru Groza și soția lui Laszlo Gero), care a fost timp de 16 ani directoare a Teatrului maghiar, va fi rasă. În loc de o placă memorială, neantul și un bloc S+P+3E+R, proptit între case pe una dintre cele mai strâmte, fără trotuare adecvate și cu trafic extrem de aglomerat. Acesta este Urbanismul de Cumetrie din ”bocăria” Cluj-Napoca: construcții date pe ochi frumoși în zone în care pot produce cel mai nefast impact pe trafic.

Firma beneficiară este SC B B IMOBIL TRADE SRL deținută de Laurențiu Bogdan Bâlc, membru al Rotary Cluj. Firma a realizat un profit de peste patru milioane de lei în anul 2021. Presa a scris că familia Bâlc a făcut avere din afaceri cu lemn, la Huedin. Laurențiu Bâlc este partener de afaceri în compania Instel Com s.r.l. cu Florin Lung, cel care deține Poarta de nord a Cetățuii.

În acest sens, pentru a vedea cum funcționează ”cumetriile” în acest oropsit municipiu, vă recomandăm să citiți: Boc aruncă praful de Cetățuie în ochii clujenilor

PE SCURT, este vorba despre ”Cetățuia, frații Bâlc și biștarii”.

”(…) Potrivit plăcii de autorizație de construcție, beneficiarul lucrărilor care se derulează la poarta de Nord nu este nici primăria, nici Unita Turism. Este o societate din Cluj, care are sediul social chiar pe Cetățuie. SC Ronside Steel este deținută de familia Lung, Camelia și Florin, împreună cu Liviu Oprea, iar firma a fost deschisă în 2013. Florin Lung este asociat, în cadrul SC Insteel, cu Laurențiu Bâlc, în vârstă de 29 de ani. Cel din urmă este fiul rotaryanului clujean Laurențiu Bâlc, fratele lui Eugen Bâlc, fost șef în cadrul Astra Asigurări și afacerist în domeniul energiei. Însă, în mare parte, familia Bâlc și-a capitalizat averea, prin intermediul firmei Transilva Cluj, din afacerile cu lemn tăiat din Apuseni.

Familia Bâlc face parte din, să-i spunem, ”spuma Clujului”. Cei doi frați Bâlc fac parte din Rotary Club și sunt prieteni cu Dorel Goia, Vasile Leordean, Sorin Dan, Ovidiu Turcu, Gicu Gânscă, Ioan Aşchilean, Marcel Borodi, Octavian Buzoianu, Vasile Onacă, și majoritatea afaceriștilor care cred că un costum te face domn. Frații Bâlc fac afaceri cu energie prin intermediul GURGHIU ENERGY SRL și Rott Energy. În aceste firme, Eugen Bâlc face afaceri împreună cu Gabriel Cârlig, patronul Jolidon.

De asemenea, frații Bâlc mai sunt parteneri de afaceri cu Gheorghe Coldea, iar legăturile de afaceri ajung până la Ioan Badiu și afacerile firmei Elret, un distribuitor privat de energie electrică, adică ”băieții deștepți”. (…)”

Restul sunt povești.

Despre mizeria urbanistică din Cluj-Napoca și despre niște procurori care dorm pe ei și nu fac nicio legătură între brațele caracatiței imobiliare al cărei creier este în ”bocăria” Cluj-Napoca, Direcția de Urbanism de Cumetrie.

PS: Foarte interesant este cum în 2018, între SC BB Imobil Trade SRL și Primăria Cluj-Napoca s-a făcut o tranzacție cu un teren situat pe strada Petofi Sandor nr. 6.

Să fie această trecere ”provizorie” a unui spațiu de 99 mp (insuficienți pentru o investiție imobliară de proporții) în proprietatea municipiului Cluj-Napoca, un prim pas către avizarea viitoare a blocului dintre case de pe strada Paris?

 

Șamd. Găsiți tot ce doriți în link.