Din oras

URBANISM DE CUMETRIE: Primăria Cluj-Napoca și Inspectoratul de Stat în Construcții Cluj lasă un imobil din centrul orașului să se prăbusească

În urmă cu câțiva ani, Elena Gheorghiță, proprietara unui apartament dintr-un imobil care se află pe strada Gheorghe Barițiu nr 14, a reclamat că unul dintre vecinii ei realizează lucrări de modificare la apartamentul care se află la nivelul inferior. Ghinionul ei a fost că vecinul este Dan Călin Nistor, unul dintre milionarii din oraș, iar firma de construcții îi aparține lui Sabin Funar, fiul fostul primar Gheorghe Funar. După cum se știe, în Cluj-Napoca aproape nimeni nu se atinge de milionari. Astfel că, în pofida plângerilor și sesizărilor făcute la Primăria Cluj-Napoca, Inspectoratul de Stat în Construcții Cluj nimeni nu a mișcat un deget pentru a rezolva problema.

Clujeanca Elena Gheorghiță, în vârstă de 66 de ani, locuiește în imobilul de pe strada Gheorghe Barițiu nr 14. În februarie 2018, din cauza zgomotelor care se auzeau de la unul dintre apartamentele de la parter, a chemat poliția primăriei. În urma controlului a aflat că vecinul ei, milionarul Dan Călin Nistor, a dispus efectuarea unor lucrări de reamenajare. La rândul lui, Nistor contractase firma de construcții Total Invest, care îi aparține lui Sabin Funar, fiul fostului primar.

După câteva zile a primit printr-un curier un plic în care societatea Magbar SRL, care le aparține soților Cristina și Dan Nistor, în care i se cerea acordul pentru continuarea lucrărilor. În virtutea faptului că avea o cunoștință care profesează ca avocat i-a dus documentația primită pentru că nu înțelegea limbajul juridic și nu a dorit să semneze fiindu-i teamă să nu cadă într-o schemă de înșelăciune.

Avocatul i-a recomandat să nu semneze documentele și a solicitat, în numele ei, proiectul și autorizația de construire pentru ca femeia să semneze actele respective în cunoștință de cauză.

După o perioadă scurtă de timp, au vizitat-o doi inspectori de la primărie care, în urma controlului, au surprins o echipa de muncitori de la Total Invest care făceau lucrări la subsolul imobilului și au dispus sistarea lucrărilor.

Însă, în apartamentul Elenei Gheorghiță au apărut fisuri care, în decurs de câteva luni, au devenit din ce în ce mai vizibile. În acest context, a sunat la Inspectoratul de Stat în Construcții Cluj, unde a depus o reclamație.

Ulterior, în urma controalelor a realizat că, de fapt, unul dintre zidurile de sprijin ale imobilului, care era construit sub apartamentul ei, fusese demolat.

Întrebat despre ce s-a întâmplat, Nistor a dat vina pe constructor, iar constructorul nu a mai spus nimic

”Eu am făcut?! Ei (firma de construcții patronată de Sabin Funar, n.red.) au făcut ce au făcut. Noi am vrut să facem lucrările, dar condițiile impuse de doamna Gheorghiță sunt imposibil de realizat. Acum suntem în instanță și zic să lăsăm lucrurile să meargă mai departe”, a declarat Dan Nistor.

Sabin Funar nu a răspuns apeluri telefonice.

Până la primărie şi Inspectoratul în construcţii te mănâncă experţii

În 20 decembrie 2018, ajutată de un avocat, femeia a sesizat Primăria Cluj-Napoca. În ziua următoare, lucrările de demolare din beciul imobilului au continuat fără nicio problemă. După aproximativ o lună de zile, timp în care Inspecția în Construcții Cluj și Primăria Cluj-Napoca, nu au făcut niciun demers concret, au început să cadă bucăți de zidărie în casa Elenei Gheorghiţă.

După ce a apelat la un executor judecătoresc, care a făcut o serie de constatări despre modul în care casa femeii se degrada, în data de 15 ianuarie 2019, inspectorul Călin Zetea, de la Inspectoratul de Stat în Construcții Cluj a venit pentru a verifica cele sesizate și a dispus oprirea lucrărilor.

După câteva zile, în locul unde fusese zidul de sprijin din subsolul imobilului au fost montați câțiva popi metalice de susținere a tavanului. De asemenea, inspectorul Zetea a dispus efectuarea unei expertize pentru întreaga clădire.

După aproximativ o lună, expertul Kisu Zoltan i-a transmis că el se va ocupa de realizarea expertizei dispuse. În paralel, Elena Gheorghiță contractase serviciile expertului Petru Rus, pentru a realiza o expertiză separată, care să vizeze locuința ei. În aceste condiții, expertul care venise inițial i-a transmis că el nu va mai realiza lucrarea de expertiză a imobilului. El a avut această atitudine pentru ca lucrarea lui să nu fie supusă unei contra-expertize

”La mijlocul lunii februarie 2019, a venit un reprezentant, pe nume Got Alexandru și a spus că dorește să facă poze pentru a face lucrările la mine în apartament pe asigurarea firmei Total Invest. A făcut poze, un proces verbal și atât”, spune femeia.

Au mai trecut câteva luni, timp în care primăria clujeană, Inspecția de Stat în Construcții Cluj sau reprezentanții firmei implicate în avarierea locuinței nu au făcut nimic.

La începutul lunii mai 2019 s-au reluat lucrările la parterul imobilului. Cu această ocazia, clujeanca a primit alte ”vizite”.

”Au venit la mine să vadă ce s-a mai întâmplat experții Petru Rus și Bogdan Kisu, precum Nica Darius, proprietarul unei cafenele care funcţionează la parterul clădirii, şi Nistor Dan Călin. I-am întrebat când vor repara stricăciunile cauzate la apartamentul meu și mi-au răspuns că în curând. După câteva zile m-a sunat domnul Distor Dan pentru a mă anunța că va face modificări la țevile de apă și canalizare. L-am întrebat dacă a stabilit data la care va face lucrările, dar nu a mai spus nimic”, spune femeia.

Ulterior, expertul Petru Rus i-a spus că lucrările de reparație se vor face atunci când Nistor va termina lucrările la apartamentul lui.

Văzând că nu primește nimic în afară de promisiuni, femeia a decis să meargă la Inspectoratul de Stat în Construcții Cluj pentru a îl contacta pe inspectorul Călin Zetea.

”În data de 21.06.2019 am mers la Inspectoratul de Stat în Construcții Cluj să vorbesc cu domnul Călin Zetea pentru a îmi da o soluție la expertiza pe care inspectoratul a cerut-o. Nu a vrut să vorbească cu mine. Am revenit la el după două zile, chiar dacă avocații care mă ajutaseră la început trimiseseră și ei o solicitare pentru acest lucru. Răspunsul primit de la Inspectorat a fost că expertiza tehnică nu se încadrează în categoria informațiilor publice”, explică femeia.

Ulterior, ea a fost primită în audiență de inspectorul-șef Gheorghe Coman din cadrul Inspectoratului.

După câteva zile, expertul Bogdan Kisu a venit la imobilul avariat de pe strada Gheorghe Barițiu pentru a mai face încă un set de fotografii.

După aproximativ o lună de zile, Inspectoratul de Stat în Construcții i-a comunicat că urmează să facă o vizită pentru a constata situația. De atunci, niciun reprezentant al primăriei clujene sau al Inspectoratului de Stat în Construcții Cluj nu au mai dat niciun semn.

În momentul de faţă, după ce Elena Gheorghiţă i-a dat în judecată pe cei pe care îi consideră responsabili de faptul că locuinţa ei este avariată, nimeni nu a luat nicio măsură privitoare la siguranţa clădirii.

Culmea ironiei este că imobilul de la adresa Gheorghe Bariţiu nr 14 se învecinează cu fostul sediu al unei bănci pe care primăria clujeană a plătit aproape 7 milioane de euro pentru muta o parte din activitatea aparatului administrativ începând de anul viitor.

Cine este milionarul Dan Nistor

Dan Nistor este unul dintre milionarii de mică anvergură ai Clujului. În anii trecuţi a încercat să construiască un mall (Akademia Center) pe strada Victor Babeş, dar nu i-a reuşit afacerea. O parte dintre firmele lui au avut probleme financiare, dar ulterior şi-au revenit. S-a numărat, în perioada 1993-1994, printre fondatorii Băncii Transilvania. Debutul în investițiile imobiliare a avut loc în 1995. Recent, fiul lui, Vlad Nistor, a avut probleme cu legea penală. El era proprietarul unei firme numite CoinFlux Services SRL, specializate în convertirea de bitcoini. Potrivit procurorilor americani, Nistor a recunoscut că a convertit bitcoini în valoare de 1,8 milioane de dolari în beneficiul inculpatului Bogdan Popescu. Toţi cei 15 români care au făcut parte din acest grup infracţional sunt judecaţi pentru faptele comise la instanţe din SUA.

SURSA: Gazeta de Cluj