Din oras

URBANISM DE CUMETRIE ÎN ”FUNĂRIA” LUI EMIL BOC: Blocul de 6 etaje, proiectat între case, al liderului femeilor liberale din Cluj-Napoca, aprobat fără obiecții în Comisia de Urbanism

Scris de 1,899

Blocul de 6 etaje care va fi construit de Alexandra Stoica, președintele Organizației de Femei a PNL din Cluj-Napoca, a primit astăzi vineri favorabil din partea Comisiei de Urbanism a Primăriei, cu toate că va fi ridicat în zonă de case care au doar parter. Dacă ai pile în municipiul condus ca o satrapie de către Emil Boc și gașca, poți face ce vor mușchii tăi. Și ce pile mai frumoase să aibă madam Stoica la Urbanismul de Cumetrie al lui Emil Boc decât faptul că este președinta femeilor liberale și că cel care i-a făcut proiectul de plantat bloc între case este membru în Comisia de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca?  O mână servește pe alta și, împreună, pun banul la portofel.

Proiectul Primei Muieri Democrate din Cluj este realizat de firma Trans Form, unde activează arhitectul Vlad Negru, membru în Comisia de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca. După cum scria Ziar de Cluj, arhitectul Vlad Negru are triplu rol și își aprobă singur proiectele imobiliare din Cluj-Napoca. Totul este legal, dar imoral. S-ar impune o modificare a legii.

Din Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism din Primăria Cluj-Napoca face parte și arhitectul Vlad Negru. El este reprezentantul Ordinului Arhitecților din România, atestat de Registrul Urbaniștilor din România. Este interesant faptul că el are o calitate triplă: membru al Comisiei de Urbanism din Primărie, membru al Comisiei Județene de Urbanism din Consiliul Județean și membru al Comisiei Zonale pentru Monumente. Este și mai interesant faptul că este asociat în cadrul firmei Trans Form, prin care proiectează diverse proiecte imobiliare în Cluj-Napoca și mare parte din aceste proiecte au fost avizate de Consiliul Local și Primărie, în ciuda nemulțumirilor vecinilor. Practic, prin calitatea de membru al celor trei comisii, Vlad Negru își susține propriile proiecte.

Nu este ilegală (FMM de lege și de cum și-au tras-o unii spuză peste turta lor!) poziția triplă pe care o ocupă Vlad Negru, deși logica ne spune că ar fi vorba despre conflict de interese. Este doar imorală situația. Deși logica ne arată că aici este vorba despre un conflict de interese, legea le permite arhitecților să facă parte din mai multe comisii, le permite și să își aprobe singuri (alături de ceilalți membri, bineînțeles) proiectele de arhitectură. Poate ar fi necesar un update al legislației.

Numai așa primesc avize tot felul de monstruozități urbanistice marca Trans Form, ca blocul de pe Parâng de la baza ”La Terenuri” – ce interesant este cum ăștia fac proiecte fix în buza amenajărilor recreative ale clujenilor!

În aprilie 2021, asociaţiile de proprietari de pe strada Parâng sunt notificate, conform procedurilor legale, de intenţia şi propunerea documentaţiei de urbanism PUZ, str. Parâng fn.

Astfel, conform documentelor prezentate, proprietarul din acte al terenului, Geromed Delta SA, din Gherla, solicită realizarea unei clădiri mai înalte decât prevăd reglementările în acest moment (Ansamblu cu funcţiuni mixte 3S+P+10E+Eth), în schimb oferind domeniului public spaţiu verde neîngrădit şi reamenajarea zonelor de acces atât auto cât şi pietonal.

Altfel spus, prin aprobarea unui PUZ se pot stabili alţi coeficienţi decât cei deja stabiliţi prin PUG, pentru a se ajunge la un compromis între dorinţa dezvoltatorului şi nevoile zonei. Cei nemulţumiţi de proiectul propus pot trimite observaţiile lor pe adresa de mail registratura@primariaclujnapoca.ro sau se pot adresa Comisiei de Urbanism în calitate de vecini, pentru a formula observaţii şi propuneri argumentate şi unde proprietarul poate răspunde imediat sau i se poate cere aducerea de completări şi studii lămuritoare.

Pentru zona respectivă, situată la 50 m  de grădiniţa „Academia Piticilor”, PUG Cluj-Napoca prevede: „Înălţimea maximă admisă a clădirilor se va determina aplicând cumulativ următoarele criterii: (a) pentru clădirile comune înălţimea maximă la cornişă nu va depăşi 12 m, iar înălţimea totală (maximă) nu va depăşi 16 m, respectiv un regim de înălţime de (1-2S)+P+2+M, (1- 2S)+P+2+1R, în acest caz ultimul nivel va avea o retragere faţă de planul faţadei de minimum 1,80 m (…)” şi că „PUZ se va conforma strict reglementărilor PUG şi RLU“.

În ciuda observaţiilor făcute proiectului anterior, în concluziile acestei cereri aflăm că: „Acest pol – centru de cartier va ocupa o zonă sub-utilizată a cartierului și va fi deosebit prin faptul că nu se va dezvolta de-a lungul unei artere de circulație auto majore, ci va mobila o zonă interioară și va fi accesibil preponderent pietonal“. „Intervențiile propuse traduse în cifre sunt următoarele: 3866,81 mp amenajați ca spații verzi și circulații și donate către domeniul public, respectiv 46,5% din parcela care a generat PUZ – 922 m piste de bicilete amenajate; 1 pod peste pârâul Calvaria; 1 locuri de joacă; 3012,3 mp spații verzi reamenajate; 150 m străzi noi; 750 m străzi existente reamenajate; 2 intersecții restructurate; crearea a 46 de locuri noi de parcare, publice, prin restructurarea unor fronturi de garaje și profile de străzi. Toate propunerile din cadrul PUZ se încadrează și susțin politicile urbane ale autorității publice locale privind creșterea calității vieții prin ameliorarea cadrului construit și descurajarea traficului auto. Punctual, pe parcursul elaborării proiectului au avut loc întâlniri cu echipa care elaborează PUZ Baza Sportivă La Terenuri, aflată în imediata vecinătate, pentru a corela soluțiile și accesibilitatea la niveul catrierului”, aşa se rezumă documentul citat.

În acest document la secţiunea PUZ Parâng Est, se prevede la pct „10. ÎNĂLŢIMEA MAXIMĂ ADMISĂ A CLĂDIRILOR Regimul de înălțime maxim admis este de 14 niveluri supraterane. Regimul de înălțime nu poate depăși nici una dintre următoarele configurații: 3S+P+10+Eth, 2S+D+P+10+Eth, S+2D+P+10+ Eth, 2D+P+10+Eth (semnificațiile prescurtărilor: S – subsol, D – demisol, P – parter, Eth – etaj tehnic). Înalțimea maximă admisă a clădirilor, măsurată la aticul ultimului nivel neretras, în punctul cel mai înalt, nu va depăși 36 metri. Înalțimea maximă admisă a clădirilor, măsurată la aticul nivelului retras sau al etajului tehnic, în punctul cel mai înalt, nu va depăși 40 metri.”

Specificând că sublinierile din text ne aparţin şi că am redat fidel elementele citate, considerăm că o analiză realistă a traficului auto în zonă, a necesităţilor cetăţenilor şi a oportunităţii este necesară înaintea aprobării acestui document, fie şi numai pentru a elimina speculaţiile făcute de „răuvoitori” legate de dorinţa de profit cu orice preţ, mai ales că, valoarea locuinţelor în zonă, va creşte inevitabil după realizarea Bazei sportive LaTerenuri.

Normal, a venit ”tata” Negru și a rezolvat ce era de rezolvat.

Blocul dintre case al Primei Muieri Liberale din Cluj va fi ridicat pe strada Callatis, lângă Parcul Feroviarilor – recent intrat în modernizare din bani publici deși primarul Emil Boc promitea să îl reabiliteze de mai mulți ani și se plângea că nu are fonduri. Brusc edilul a găsit soluții, iar deja apropiații lui profită.

CITEȘTE: Lipitorii de afișe și cărătorii de geantă ai lui Emil Boc profită imobiliar de revitalizarea Parcului Feroviarilor

Între terenul studiat și parc trece râul Someș, însă în proiectul de modernizare a parcului sunt prevăzute și noi pasarele de trecere, care vor crește valoarea imobilelor din zonă.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour Din oras
  A început o nouă ediție a mascaradei numite ”bugetare participativă”. OSĂ le implementeze Boc, ca și pe celelalte din edițiile mai vechi
 • Acum 3 hours Politica
  ȘTIE CINE E STĂPÂNUL: Gestul neobișnuit făcut de noul ministru al Educației în fața președintelui Iohannis, imediat după depunerea jurământului
 • Acum 4 hours Justitie
  Iohannis a pensionat-o pe judecătoarea clujeană Adina Lupea. A scăpat Boc de un contestatar al demolării garajelor
 • Acum 7 hours Politica
  IOHANNIS ȘI-A IMPUS NOUL MINISTRU LA EDUCAȚIE: Ligia Deca. Ciucă îl elogiază pe Cîmpeanu: ”A ales să se sacrifice. Să facem diferența între acuzat și vinovat”
 • Acum 8 hours Editorial
  Pe final de mandat, Klaus Iohannis s-a trezit cu încă două scandaluri pe cap: plagiatul lui Cîmpeanu și licitația trucată pentru amicul Schmidt. Și nu prea știe pe unde să scoată cămașa
 • Acum 9 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, CEO Terapia, la deschiderea noului anuniversitar: ”Vivat Academia şi realităţi din piaţa muncii. 10 nu e notă de trecere. Români plecaţi, slab educaţi”
 • Acum 9 hours Editorial
  De ce Bistrița-Năsăud poate să PSD, iar Clujul o ține cu penseta
 • Acum 10 hours Eveniment
  ATENȚIE: Se transmit mesaje false în numele E. ON
 • Acum 11 hours Politica
  Vasile Dîncu, la deschiderea anului universitar: ”Vă invit să participaţi la dezbaterea privind legile educaţiei, ele trebuie cu adevărat perfecţionate”
 • Acum 11 hours Cooltura
  Omul cocoțat pe bârnă, a uitat cum e să se mai dea și jos. Tony Grecu explică cum a câștigat Emil Boc o vacanță la Costinești pe vremea lui Nea Ceașcă
 • Acum 12 hours Eveniment
  Nivelul apei din Lacul Tăul Mare, unde barajul s-a fisurat, a scăzut cu 80 cm. Acțiunile de refulare continuă. Peste 100 de oameni din gospodăriile în pericol să fie inundate au refuzat evacuarea
 • Acum 12 hours Politica
  CE-AM MAI RÂS: În condițiile în care premierul Ciucă e acuzat de plagiat, Klaus Iohannis cere ”toleranță zero” față de plagiate. Dar față de licitații trucate, când?
 • Acum 13 hours Politica
  PE SURSE SE AVANSEAZĂ NUMELE NOULUI MINISTRU AL EDUCAȚIEI: Ligia Deca îl va înlocui Sorin Cîmpeanu. UPDATE: Liberalii s-au decis
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE