Din oras

Urbanism de Cluj-Napoca: Vecinii refuză să-și dea acordul pentru un bloc de șase etaje pe Brâncuși, deoarece distanța dintre proprietăți e minusculă

La prețurile enorme pe care le au locuințele în Cluj-Napoca nicio bucată de teren nu este irosită. Se vede haosul imobiliar în multe cartiere unde este un amalgam de blocuri și case.

Mulți clujeni fie și-au vândut prorpietățile dezvoltatorilor imboliari care au ridicat rapid o clădire de birouri sau de locuințe în locul caselor unifamiliale. Asta a făcut ca în multe cartiere să fie bloc lângă casă, sau case între blocuri, aproape lipite unele de celelalte.

una dintre zonele care s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani este și strada Constantin Brâncuși. Aici au răsărit imobile cu multe etaje care au luat locul caselor, deși distanța dintre proprietăți este extrem de mică.

O familie este nevoită să ceară Primăriei Cluj-Napoca să prelungească valabilitatea PUD-ului pentru construirea unui imobil cu șase etaje pe Constantin Brîncuși cu încă 12 luni deoarece nu au reușit să obțină acordul vecinilor.

„La momentul prezent suntem încă în faza de emitere a autorizației de construire. Acest proces este întârziat deoarece nu am obținut încă acordul vecinilor de pe latura estică, cu care suntem în negocieri de peste 5 luni și față de care am făcut eforturi consistente pentru a ajunge la o înțelegere. Suntem în situația în care vecinii tergiversează furnizarea acordului. În acest context, am făcut demersurile pentru promovarea unui litigiu împotriva vecinilor pentru obligarea la acord și constatarea a abuzului de drept”, este justificarea familiei care dorește să construiască.

De ce se opun vecinii?

Vecinii care au refuzat să-și dea acordul se tem că din cauza distanței extrem de mici dintre cele două proprietăți, singura posibilitate de a construi noul imobil ar fi ca schela să fie amplasate pe proprietatea lor, lucru pe care ei nu îl doresc. De asemenea, aceștia cred că va fi afectată clădirea în care locuiesc, un alt bloc, tot dun cauza proximității față de noul șantier.

S-a ajuns în această situație deoarece Primăria Cluj-Napoca dă autorizații să se ridice blocuri de peste cinci etaje pe parcele unde anterior erau case.  Practic vecinii care se opun acestui proiect au avut noroc că blocul în care locuiesc a fost ridicat primul, căci altfel s-ar fi aflat acum în aceeași situație ca și vecinii lor cărora refuză să le dea acordul.

Este ireal cum blocuri de cinci etaje ajung să fie aproape lipite unul de celălalt, cum se permite construcția unor asemenea clădiri, iar în jurul lor mai sunt case. Este un amalgam de construcții de diferite dimensiuni și este logic că apar nemulțumiri din partea vecinilor. Toate acestea pentru că s-a dorit „dezvoltarea” zonelor, renunțarea la case și ridicarea de blocuri, într-un haos urbanistic orchestrat de Primărie.