Din oras

Urbanism a la Cluj: strada Gheorghe Șincai, desfigurată de clădirea-mutant

Urbanismul a la Cluj pare să fie ghidat de un principiu simplu: dă-i înainte cu tupeu. La o uliță distanță de sediul Primăriei, construcția imobilului-mutant avansează fără opreliști. Strada Gheorghe Șincai reprezintă o parte însemnată a centrului istoric din zona centrală a orașului, însă chiar și așa un vechi imobil situat în zonă arheologică protejată, aflat în stare de degradare, a primit inițial autorizația de desființare, iar ulterior de construire, context în care nici măcar pandemia de coronavirus nu a stăvilit avansul lucrărilor la un nou imobil situat pe ruinele unei construcții cu puternică încărcătură istorică. 

Încă în decembrie 2020, Ziar de Cluj semnala cazul imobilului de pe strada Ghoerghe Șincai. 

CITEȘTE ȘI: Când autorizația de consolidare se transformă în autorizație de construire: strada Gheorghe Șincai, mutilată de interesele imobiliare VIDEO

Str Gheorghe Șincai nr 13

se lucrează de zor…

Imobilul are un regim de înălțime de S+P+2E+2M (2ER).

În octombrie 2018, administrația locală elibera autorizația de desființare pentru imobil.

Autorizație de desființare octombrie 2018

În mai puțin de 12 luni de la eliberarea autorizației de desființare, în august 2019, Primăria anunța elaborarea documentației pentru autorizarea lucrărilor de construire a unui imobil cu funcțiuni mixte.

Certificat de urbanism august 2019

Situația șantierului de pe strada Gheorghe Șincai este asemănătoare celei de pe strada Avram Iancu, unde interesele imobiliare au permis autorităților locale să închidă ochii la degradarea și surparea unui imobil situat într-o zonă de protecție istorică, unde lucrările de consolidare au fost înlocuite treptat cu lucrări de construire.

În acest fel a fost realizat Hotelul-Coșciug de pe strada Avram Iancu. 

Aviz PUD construire imobil mixt str Gh. Șincai nr 13

 

Beneficiar: Madaian Mircea Ovidiu. 

Proiectant: SC Arh Consult Solutions SRL.

Regimul Juridic

Imobil situat în intravilanul municipiului Cluj-Napoca, în interiorul perimetrului de protecție a valorilor istorice și arhitectural-urbanistice.

Alte restricții: – zonă arheologică protejată.

Descrierea zonei

Zona se remarcă printr-o structură funcţională complexă şi atractivă, de tip central, caracterizată de mixajul între diversitatea de activităţi de interes general, cu acces public, situate la parter şi locuirea de tip colectiv situată la nivelele superioare ale imobilelor multifuncţionale.

Alături de acestea sunt prezente, ocupând imobile monofuncţionale, majoritatea instituţiilor publice şi de interes public importante ale oraşului.

Țesutul urban e caracterizat de parcelarul istoric, cu fronturi înguste spre stradă (în general de 10-18 m) şi adâncimi variabile, de organizarea urbanistică de tip închis, cu imobile situate în aliniament, aparţinând în majoritate tipologiei tradiţionale, în formă de „L”, cu ganguri de acces în curţile interioare. Structura urbană relevă un grad ridicat de diferenţiere, rezultat al evoluţiei istorice.

E o zonă construită protejată datorită valorilor urbanistice şi arhitecturale pe care le înglobează. În cadrul ei se află numeroase clădiri monument istoric clasate sau propuse spre clasare individual prin prezentul P.U.G. în Lista Monumentelor Istorice.

Chiar dacă certificatul de urbanism emis nu ţine loc de autorizaţie de construire/desfiinţare şi nu conferă dreptul de a executa lucrări de construcţii, șantierul a înaintat sub auspiciile unei elaborări etapizate a PUZ CP (ZCP – zone construite protejate). 

perspectivă de pe strada Samuil Micu 

Clădirile din interiorul zonei au fost clasificate în trei categorii:

1 – clădiri monument istoric, clasate ca atare în Lista Monumentelor Istorice republicată în anul 2010 – intervenţiile asupra acestora se vor realiza în regim specific;

1A – clădiri echivalente ca valoare monumentelor istorice, ce ar putea fi clasate ca monument istoric – intervenţiile asupra acestora se vor realiza în regim specific monumentelor istorice;

2 – clădiri cu valoare artistică ambientală – pentru această categorie e interzisă desfiinţarea totală sau parţială, modificarea expresiei arhitecturale, alterarea elementelor arhitecturale caracteristice;

3 – clădiri neutre pentru care e acceptabilă restructurarea totală sau parţială.

Chiar și în cazul unei „clădiri neutre”, zona este arheologic protejată. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version