Din oras

Universitatile, “reginele” parcarilor rezervate in centru

Sa gasesti un loc de parcare este mereu o aventura in centrul Clujului. Regulamentul local prevede si posibilitatea rezervarii de locuri de parcare, dar numai pentru persoane juridice. In total, in zona centrala sunt rezervate in mod legal 41 de locuri, dintre care patru sunt alocate gratuit. In realitate, insa, mult mai multe locuri sunt “rezervate” in apropiere de firme sau institutii publice, cu tot felul de obiecte artizanale. Chiar si cei care platesc la Primarie pentru cateva locuri ocupa de fapt mult mai multe.

“Reginele” parcarilor rezervate din zona centrala sunt fara indoiala Universitatile, ele avand cele mai multe parcari platite, dar tot ele sunt cele care tind sa-si intinda indicatorul “rezervat” mai mult decat este legal. Spre exemplu, Universitatea Babes Bolyai are in fata sediului central de pe strada Kogalniceanu 10 locuri rezervate, potrivit evidentelor Primariei. In teren, situatia sta diferit, mai bine de dublu fata de numarul locurilor de parcare pentru care UBB plateste se tin ocupate in fiecare dimineata fie de indicatoare, fie de portarii vigilenti ai institutiei, asa cum ne-au sesizat mai multi soferi. De asemenea, institutia mai are 5 locuri rezervate pe strada IC Bratianu, in fata unui alt sediu. Pentru cele 15 locuri, UBB plateste Primariei 54.000 de lei pe an.

Si Universitatea de Medicina si Farmacie isi tine ocupate 11 locuri in zona centrala, patru pe strada Emil Isac, iar sapte pe Victor Babes. Pentru acest privilegiu UMF achita anual 39.600 de lei.

Locuri rezervate mai sunt in Piata Unirii: doua locuri pentru Banca Nationala a Romaniei, trei pentru Alpha Bank si alte trei locuri, dar gratuite, sunt pentru Consulatul Ungar. De asemenea, cantina Primariei are un loc gratuit pe strada Emile Zola, iar Electrica si-a rezervat 3 locuri pe Samuil Micu. Alte trei locuri sunt rezervate pentru Banca Transilvania, pe bulevardul Eroilor.

Pentru toate aceste locuri, Primaria Cluj-Napoca incaseaza peste 11.000 de lei pe luna, ceea ce inseamna 133.200 de lei anual, mai mult decat a decis administratia locala sa aloce in 2013 Filarmonicii de Stat Transilvania pentru Toamna Muzicala Clujeana (100.000 de lei) sau pentru Zilele Culturii Maghiare (80.000 de lei), ori pentru Festivalul International de Film Comedy Cluj (120.000) sau chiar proiectului Cluj Capitala Culturala Europeana (40.000).

In total, in zona centrala exista 3.615 locuri de parcare, dintre care 41 sunt rezervate. Tarifele orare practicate sunt intre 1 si 2 lei in functie de zona, iar abonamentul lunar pentru persoane fizice este 50 de lei, respectiv 70 de lei pentru persoane juridice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version