Focus

Universitatea Babeș-Bolyai, singura din Cluj inclusă în topuri de prestigiu mondial. De ce nu apar și alte instituții de învățământ superior

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) rămâne în continuare singura universitate din Cluj care apare în topuri importante care clasifică unitățile de învățământ superior din lume, după diferite criterii. Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj a pierdut teren în fața Universității de Medicină și Farmacie din Iași, care este mai bine cotată și apare într-un astfel de clasament.  

La nivel mondial, există diferite topuri care clasifică universitățile după anumite criterii. Foarte puține universități din România sunt incluse în aceste clasamente, cel mai prestigios fiind Topul Shanghai. Printre clasamentele importante este și The Times Higher Education, care a inclus anul acesta cinci universități din România: Universitatea Babeș-Bolyai Cluj- Napoca (locul 614), Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași (în calupul de clasament 801-1.000), Universitatea București (801-1.000), Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa Iași (801-1000) și Universitatea de Vest Timișoara (801-1000).

Nicio altă universitate din Cluj nu a fost inclusă în clasamentul The Times Higher Education. Reprezentanții UMF Cluj spun că nu apar în acest clasament pentru că nu s-au înscris. În realitate, nu este nevoie de înscriere, realizatorii topului (universitățile Oxford și Cambridge) analizează ei lucrări științifice și de cercetare care aparțin a 20.000 de universități din lume și apoi fac un top cu cele mai bune o mie de universităţi. Deci, nicio altă universitate din Cluj nu a fost luată în calcul de cei de la Oxford și Cambdrige.

“Acest clasament este unul vechi și consacrat. Ei își iau datele din materialele publice pe care le au universitățile și universitarii, trec în revistă toate publicațiile în care apar afilierile. De exemplu, dacă eu public un articol în revista Nature și sunt biolog, atunci scriu în dreptul numelui meu Universitatea Babeș Bolayai pentru că aici lucrez. Atunci, ei și-au luat pe parcursul anului 2016 toate datele pe care le-au găsit despre universitățile românești, așa cum fac cu toate universitățile din lume”, afirmă Ioan Aurel Pop, rectorul UBB Cluj.

Peste 12 milioane de lucrări științifice au fost analizate dintr-o bază de date pentru realizarea clasamentului The Times Higher Education.

Au fost analizate aproape 62 de milioane de citări din 12.4 milioane de lucrări științifice de cercetare, din ultimii cinci ani, și răspunsurile a peste 20.000 de reprezentanți ai comunității academice internaționale din 140 de țări, cu privire la reputația academică a universităților. Datele de contact ale participanților la sondaj au fost extrase din baza de date Elsevier. Clasificarea evaluează universitățile sub aspectul următoarelor cinci dimensiuni: activitatea de predare, 30%, activitatea de cercetare 30%, impactul activităților de cercetare ca urmare a numărului de citări, 30%, activitatea internațională, 7,5%, și transferul de cunoștințe către mediul socio-economic, 2,5%. În cadrul acestora se regăsesc 13 indicatori de performanță, cu valoarea atribuită în clasificarea generală”, spune Adrian Covic, prorectorul UMF Iași.

Universitățile din România au un handicap, care le trage mult spre coada clasamentului sau chiar spre neincluderea în aceste topuri.

Noi, universitățile din România și din alte țări mici, avem un handicap pentru că ei de regulă iau articolele în limba engleză sau în alte limbi de circulație, fără să țină seama ca în țările acestea mare parte din producția științifică se produce în limba națională. Atunci, un motiv pentru care universitățile noastre chiar dacă ar fi foarte bine finanțate nu ar putea ajunge până spre top este acesta. Cei de la Times Higher Education iau în calcul și articolele care au rezumate destul de largi în engleză sau franceză, chiar dacă sunt în limba țării. Noi am ieșit în calupul 601-700, singura universitate din România, și apoi celelalte patru, în categoria 801 – 1.000. Aceasta pe noi nu ne miră pentru că în urmă cu un an, am fost primii din țară în același clasament, care e diferit de clasamentul Snanghai, unde în topul lor 800 suntem singura universitate din România care a apărut. Locul nostru este 614, chiar dacă suntem trecuți la calupul 601 – 800”. explică Ioan Aurel Pop.

UBB Cluj este cu mult peste celelalte universități din municipiu când vine vorba despre evaluările realizatorilor de clasamente.

“Cel mai vestit în lume este topul Shanghai, dar el nu ne avantajează pe noi pentru că se referă în primul rând la cercetarea de nivel mondial și care ia în calcul periodice de limbă engleză, în primul rând. Noi aici avem un handicap – nu avem laureați Nobel, cu excepția Universității București, unde figurează George Emil Palade, care între timp a murit. Noi suntem luați în calcul, de câțiva ani, de patru sau cinci clasamente internaționale, și cam peste tot am apărut primii în țară, după niște măsuri pentru cercetare pe care le-am luat în ultimii ani”, adaugă Ioan Aurel Pop.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *