Eveniment

Universitatea Babeș-Bolyai a cumpărat Hotelul Opera Plaza cu 9 milioane de euro. Imobilul va găzdui sediul Facultății de Drept

UBB Cluj-Napoca a cumpărat Hotelul Opera Plaza cu cca 9 milioane de euro, urmând ca imobilul să fie transformat în noul sediu al Facultății de Drept. Achiziționarea de către Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), din fonduri proprii, a imobilului „Hotel Opera Plaza” ca sediu al Facultății de Drept din UBB a fost aprobată miercuri, 30 iunie 2021, prin Hotărâre a Guvernului României, informează reprezentanții UBB Cluj.

„La UBB avem un deficit major de spații academice, atât pentru educație, cât și pentru cercetare. Spre exemplu, numai anul trecut (2020) numărul de studenți a crescut față de 2019 cu 6% (cu 11% la master).

În acest mandat mi-am propus să corectez acest deficit, pentru a începe apoi și un proces de dezvoltare. Studenții au nevoie de medii moderne de învățare (nu mai pot sta ca pe vremuri, inclusiv a mea, înghesuiți în bănci sau, la cursurile de mare interes, chiar pe jos sau pe hol), iar cercetarea are nevoie de laboratoare în spații moderne și adecvate standardelor de astăzi.

După ce acoperim nevoile absolut necesare de spațiu fizic, dezvoltările se vor face în principal în logică digitală, acolo unde acest lucru este adecvat. Pornind de la o analiză de nevoi și de la planurile de facultate am gândit ca rector, împreună cu echipa rectoratului, un proiect investițional pe termen lung. Sigur, mă aștept ca guvernul să ne ajute în acest demers, deoarece până acum ne bazăm mai mult pe resursele proprii decât pe fonduri specifice dedicate acestor nevoi care să vină de la stat; de asemenea, sper în continuarea și sporirea în acest sens și a susținerii autorităților locale, foarte bună până acum, deoarece UBB reprezintă cea mai mare comunitate academică din țară, susținând și dinamizând astfel tot orașul.

În acest caz concret, proiectul specific inițiat de Rector și Facultatea de Drept a fost discutat și aprobat de Consiliul de Administrație și de Senatul UBB, iar astăzi a fost aprobat și de Guvernul României.

Deși l-am inițiat, nu am vrut să vorbesc public despre acest proiect concret până nu aveam aprobarea guvernului.

Acum o avem, astfel că pot spune public că Facultatea de Drept a UBB – una dintre cele mai mari ca număr de studenți -, va avea un nou sediu modernizat, iar achiziția acestui spațiu îi va rezolva problemele de infrastructură academică pentru mulți ani de acum încolo!”, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Cu o tradiție academică de 440 de ani (începută în 1581), UBB are 22 de facultăți, grupate în șase școli academice/de știință, și o comunitate de peste 50.000 de membri, cea mai mare și una dintre cele mai prestigioase din țară, distribuită în 8 județe și 11 orașe.

CONTEXT

În martie 2021 Ziar de Cluj semnala că Senatul Universității Babeș-Bolyai aproba achiziționarea hotelului de cinci stele Opera Plaza pentru a deveni noul sediu al Facultății de Drept în urma unei tranzacții în valoare de cca 40 de milioane de lei. 

CITEȘTE ȘI: UBB CUMPĂRĂ hotelul OPERA PLAZA pentru suma de 40 de milioane de lei

Opera Plaza a fost construit pe fostul amplasament al fabricii de dulciuri Feleacul.

Hotelul Opera Plaza, situat pe strada Traian Moșoiu, include 52 de camere și apartamente și a fost finalizat în iulie 2006, în urma unei investiții de 4,5 milioane euro. Opera Plaza a fost dezvoltat de proprietarii fabricii de dulciuri Feleacul, Octavian și Călin Buzoianu.

Clădirea este foarte aproape de actualul sediu al Facultății de Drept care se află pe strada Avram Iancu numărul 11. 

UBB a devenit un cumpărător public de clădiri din oraș prin achiziția, în 2013, a Hotelului Topaz. În noul spațiu au fost realizate săli de curs/ seminar, birouri profesorale pentru Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării. Tranzacția s-a făcut pentru 1,3 milioane de euro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *