In vizor

Unita Turism si-a scos la vanzare aproape toate activele. Hotel Belvedere nu e pe lista, e "un simbol al Clujului"

Scris de 1,900

Hotelurile Amfiteatru, Belvedere, Panoramic din statiunea Olimp, Complexul Onix-Safir din Cap Aurora, Hotel Central Suceava sau Hotel Sport, Camping Faget sau Vila Casa Alba de la Cluj sunt cateva dintre activele de vanzare postate pe site-ul SC Unita Turism Holding. Lipseste hotelul Belvedere de la Cluj.

Cel mai important lant hotelier din Romania si-a postat pe site, la sectiunea Vanzari, aproape toate obiectivele din dotare.

Complexurile hoteliere Amfiteatru, Belvedere si Panoramic din statiunea Neptun-Olimp se vand la pretul de 40 de milioane de euro. Acestea au o suprafata utila totala de 10.777 mp, 7.868 mp, respectiv 6.826 mp.

Dupa cum se arata pe site, Hotelul Panoramic a fost inclus din 2008 intr-un proces de modernizare, pentru cresterea confortului de la doua la patru stele. Totalul investitiilor s-a ridicat la 1.330.000 euro.

Urmatorul pe lista, in ordinea evaluarii, este terenul fostului strand municipal, scos la vanzare pentru suma de aproximativ 8 milioane de euro.

Complexul Fantanele din Cluj se poate cumpara cu 5.500.000 de euro. Include hotelurile Bianca si Radu din statiunea Fantanele, cu o suprafata totala de 6300 mp, construit in 1974 si renovat in 2005.

Campingul Faget din Cluj se vinde, de asemenea, 3.700.000 euro. Are suprafata totala de 33.943 si ofera 80 de locuri in casute de lemn, construite intre 1999 si 2007.

 

Pentru Complexul Onix-Safir din Cap Aurora, cei de la Unita Turism cer 5.200.000 de euro. Are o suprafata totala de 20.000 mp, iar hotelurile au fost construite in anii ’70.

 

Hotel Central Suceava figureaza pe lista cu vanzari ale Unita Turism cu pretul de 3 milioane de euro. Are 100 de camere, pe o suprafata totala de 1.775 mp. A fost construit in 1961.

Urmeaza pe lista o cladire situata in centrul Timisoarei, de 1.200 mp, care se poate cumpara cu 1.5 milioane de euro.

 

Cabana in constructie Hotel Faget, inceputa in 1987 si trecuta in conservare dupa 1990, are pretul de 600.000 de euro. Suprafata totala a terenului este de 4.754 mp. Camerele nu sunt compartimentate.

Pentru 500.000 de euro se poate cumpara de la Unita Turism un spatiu comercial in Braila, cu 400 mp situati la parterul si mezaninul unui bloc. De asemenea, la Braila se mai vinde un spatiu comercial de 2.200 mp, din 1975, cu 300.000 de euro.

Se vinde si Vila Casa Alba de la Cluj, la pretul de doua milioane de euro. A fost construita in 1950 si renovata in 1997 si 1998. Are 20 de locuri de cazare, iar suprafata totala a terenului este de 2.117 mp.

Ultimul pe lista de vanzari a Unita Turism este Hotelul Sport din Cluj. Pretul afisat este de 8 milioane de euro. Hotelul are 272 de locuri, din care 82 matrimoniale, 50 duble si 4 apartamente. Suprafata totala a terenului, fara strand, este de 6.235 mp. Anul constructiei este 1981, iar al renovarii 1999.

 

Cu toate ca sunt pe aceasta lista, oficialii companiei spun ca activele nu sunt in totalitate in vanzare.

“Au fost afisate toate, insa, in momentul in care se va vinde unul sau doua, celelalte vor fi oprite de la vanzare. Este o masura necesara pentru a obtine bani pentru investitii”, explica Lucian Stanciu, directorul comercial al Unita Turism.

Compania are in total 3.288 de camere clasificate si in functionare, in unitati din toata tara. Problemele companiei au drept cauza mai ales dimensiunea prea mare a hotelurilor, toate construite inainte de Revolutie.

“Cheltuielile sunt foarte mari, avem peste tot hoteluri cu prea multe locuri. Sunt 800 de angajati in total. Domnul Josef Goschy, proprietarul holdingului, a venit in tara dupa ’90 cu cateva milioane de marci, a pus pe picioare Unita Asigurari, l-a vandut si apoi a cumparat hotelurile si a pus bazele celui mai mare lant hotelier din Romania. Hotelul Belvedere de la Cluj nu se vinde, pentru ca e un simbol al Clujului la care tine foarte mult”, detaliaza Stanciu.ULTIMA ORĂ

 • Acum 9 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 11 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 13 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 14 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 14 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 16 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 16 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 18 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 18 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE