Din oras

Unita Turism Holding Timișoara, în război cu Primăria lui Boc. Compania ar vrea să construiască blocuri pe Cetățuie și pe locul fostului Ștrand Municipal

Unita Turism Holding Timișoara vrea să dea în judecată Primăria Cluj-Napoca din cauză că nu poate să construiască după bunul plac. Într-o plângere prealabilă, avocații societăţii din Timișoara arată că pe terenul de pe Cetățuie pe care funcționează acum Hotelul Belvedere și pe terenul de pe Aleea Stadionului, unde exista fostul Ștrand Municipal, nu se poate construi nimic. Reprezentanții Primăriei spun însă că terenurile sunt construibile. Se pot ridica imobile, dar nu blocuri așa cum se subînțelege că și-ar dori Unita Turism Holding.

În plângerea prealabilă, avocații Unita Turism Holding solicită modificarea Planului Urbanistic General, respectiv revocarea parțială a unei Hotărâri de Consiliu Local astfel încât să construiască după cum doresc. Compania deține pe Cetățuie un teren de peste 37.000 mp (suprafață care include Hotelul Belvedere și parcarea de 112 locuri) și pe Aleea Stadionului nr. 1 o suprafață de aproximativ 18.600 mp (suprafață care include și Hotelul Sport).

Avocații Unita Turism Holding spun că până la apariția PUG-ului din 2014 se putea construi pe terenul lor, dar de la acea dată terenurile au trecut la categoria zone verzi. Reprezentanții companiei consideră că se încalcă dreptul la proprietate al Unita Turism Holding, iar trecerea terenurilor la categoria zone verzi ar fi de fapt o expropriere.

„Terenurile înscrise în Cartea Funciară ca fiind in categoria curți-construcții, terenuri ce se află în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate sau declarate ca spații verzi, în sensul legii, decât după îndeplinirea procedurii de expropriere, conform legislației”, scrie în plângerea prealabilă.

Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca spun că pe Cetățuie, la clădirea Hotelului Belvedere, se pot face modificări la clădire, dar numai pe baza unor studii de urbanism aprobate conform legii. Modificările trebuie să mențină actuala utilizare a clădirii și nu este vorba despre o zonă neconstruibilă așa cum se arată în plângere.

„Orice intervenție în zona protejată necesită avize de specialitate conform legii, iar întreaga zonă protejată va face obiectul unui PUZ și impune o reamenajare peisagistică a ansamblului de pe Dealul Cetățuie”, scrie în răspunsul oferit de Primărie la plângerea prealabilă a UNITA.

Este precizat și faptul că sunt permise lucrări de construire doar cu avizul Comisiei Regionale de Monumente Istorice.

În răspunsul Primăriei se arată și ce modificări și amenajări pot fi făcute la zonele verzi din jurul clădirii.

„Nu se afirmă explicit, dar se înțelege că nemulțumirea reclamantei e generată de teama că, prin stabilirea actualei încadrări, terenurile deținute au devenit neconstruibile. Este evident că nu este așa. Terenurile sunt în continuare construibile cu condiția menținerii actualelor utilizări, ce pot fi dezvoltate, reorganizate sau modernizate. Este interzisă construirea unor clădiri cu alte funcțiuni decât cele existente”, au mai precizat reprezentanții Primăriei.

Terenul de pe Aleea Stadionului (fostul Ștrand Municipal) a avut din totdeauna destinația de spațiu verde și nu a fost declarat spațiu verde prin PUG din 2014. De asemenea, se precizează faptul că PUG nu se poate modifica întrucât legea nu permite acest lucru acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *