Straineze

Ungaria forțează și acordă sprijin Bulgariei pentru aderarea la Schengen: nimic despre România

Scris de 287

Ungaria sprijină Bulgaria în vederea aderării la Schengen, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjártó după o întâlnire, la Sofia, cu omologul său bulgar Nikolai Milkov, care, la rândul său, a detaliat ce vrea să facă pentru ca data de 1 octombrie, pe care ţara sa şi-a propus-o pentru aderare, să fie una realistă, relatează presa bulgară, informează News.ro.

Potrivit lui Peter Szijjártó, este “teribil” că Bulgaria nu a primit undă verde pentru aderarea la spaţiul de liberă circulaţie. “În ceea ce ne priveşte, vom continua să insistăm ca standardele duble să nu fie aplicate. Nu vom permite ca nişte criterii subiective să înlocuiască criteriile obiective. Bulgaria îndeplineşte în mod obiectiv criteriile de aderare la Schengen”, a declarat  Peter Szijjártó, citat de novinite.com.

“Bulgaria trebuie să devină membră a spaţiului Schengen şi nu vom permite nimănui, din motive politice sau de altă natură, să nu sprijine acest lucru”, a mai spus Peter Szijjártó, potrivit 24chasa.bg.

La rândul său, ministrul bulgar de externe Nikolai Milkov a reiterat că ţinta Bulgariei este aderarea la Schengen la 1 octombrie. “Nu avem încă o astfel de dată stabilită oficial, dar este o dată pe care ne-am stabilit-o noi ca obiectiv, cu condiţia ca tot ceea ce planificăm să fie îndeplinit şi, în acest sens, este realistă”, a spus şeful diplomaţiei de la Sofia.

“Această problemă este foarte importantă pentru noi. L-am asigurat pe oaspetele nostru maghiar că Bulgaria va continua să urmărească această prioritate cu toată forţa. Vom lucra în mai multe domenii. Primul este legat de activităţile Ministerului de Interne şi consolidarea resurselor pentru a aborda problema migraţiei ilegale. Acest lucru se face în diferite sectoare. În primul rând, este vorba despre protecţia fizică a frontierei noastre cu Turcia. În decembrie, preşedintele bulgar a negociat o asistenţă sporită din partea Turciei pentru a împiedica migranţii să ajungă la graniţa noastră. În interiorul Bulgariei, se vor depune toate eforturile pentru a identifica şi a preveni transferurile de migranţi către frontiera sârbă. În al treilea rând – paza frontierei cu Serbia, astfel încât migranţilor care au trecut de primele două bariere să nu li se permită să treacă de a treia”, a detaliat Milkov, citat de 24chasa.bg.

“În ceea ce priveşte activitatea noastră diplomatică, vom lucra în primul rând cu Comisia Europeană şi cu partea olandeză, astfel încât Bulgaria să aibă un raport de evaluare care să fie gata în iunie sau iulie. Acesta va urma modelul rapoartelor din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Evaluare şi va trebui să arate ce am făcut din 2019, când a fost ultimul raport al Bulgariei în cadrul mecanismului. Ideea este ca acesta să cuprindă tot ceea ce îşi doresc şi se aşteaptă partenerii să vadă că se întâmplă în interior, astfel încât raportul să corespundă aşteptărilor lor”, a subliniat Milkov.

“În plus, acest raport va permite, după acceptarea sa de către partea olandeză, ca Haga să participe la o misiune de verificare – pentru a verifica modul în care se desfăşoară efectiv activităţile la frontieră, modalităţile de obţinere a vizelor, cooperarea juridică cu ţările terţe etc. Dacă toate acestea se vor întâmpla, aşteptăm cu nerăbdare data de 1 octombrie pentru aderarea la Schengen. Această dată nu a fost convenită cu partenerii noştri, dar este realistă şi o stabilim ca obiectiv”, a adăugat ministrul bulgar de externe.

“Un moment-cheie de care depinde apartenenţa noastră la Schengen este adoptarea legilor pe care guvernul interimar le-a înaintat parlamentului, astfel încât să nu primim din nou o evaluare negativă, dar sper că acest scenariu va fi evitat”, a subliniat Nikolai Milkov.

“Ungaria ne sprijină foarte puternic în acest obiectiv, deoarece, în calitate de frontieră externă a spaţiului Schengen, Ungaria este conştientă de provocările cu care ne confruntăm. Din partea noastră, am prezentat foaia de parcurs şi priorităţile noastre de aderare”, a mai spus Milkov după întâlnirea cu omologul său maghiar.ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours FOTOGRAFILA
  Cu ce jafuri de autobuze CTP se cerculă pe linia 24B. Domnule Neag, chiar n-aveți pe nimeni pruceput la mentenanță, numai pe văru’ ”Dorel”?
 • Acum 12 hours Din oras
  Cu 12 milioane de lei, bani norvegieni, Emil Boc realizează dezafectarea rampei temporare de la Pata Rât
 • Acum 13 hours Eveniment
  Mobilizare mare, captură mică! DIICOT anunță ridicarea a 3,5 kilograme de droguri, după descinderi la Cluj și Suceava
 • Acum 13 hours In vizor
  Raportul Departamentului de Stat al SUA: ”Corupția și utilizarea necorespunzătoare a fondurilor publice, larg răspândite în România. Cazuri de discriminare împotriva romilor și de antisemitism”. Și Pata Rât apare în acest Raport. Și strada Radu Gyr
 • Acum 13 hours In vizor
  Plângere penală împotriva conducerii ASF: ”Putem vorbi despre o neglijență crasă în serviciu”
 • Acum 14 hours Politica
  Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, către deputații AUR: ”Foaie verde ananas, papagal ai fost, papagal ai rămas”
 • Acum 14 hours Vocea ta
  Legătura dintre Baciu și Centura Metropolitană ar avea un impact negativ major asupra mediului. Semnal tras de Tibor Hartel de la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului a UBB Cluj-Napoca
 • Acum 14 hours Sanatate
  Preşedintele Colegiului Medicilor: ”Avem două Românii – una cu exces de medici şi a doua, fără medici. Formăm anual 4.000 de medici rezidenţi, dar numai 1.000 rămân în ţară”
 • Acum 14 hours Din oras
  Nemulțumiți de salarizare și modul de aplicare a sporurilor în învățământ, profesorii clujeni vor picheta sediul Prefecturii în data de 23 martie
 • Acum 14 hours Cooltura
  SCANDAL MAJOR LA PREMIILE UNITER: Silviu Purcărete se retrage de pe lista nominalizărilor. Tompa Gabor, directorul general al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, susține că ”acest tip de activism neobolșevist, influențat de ideologia «woke» și «cancel culture», este deosebit de nociv și pune în pericol creațiile artistice de mare valoare”
 • Acum 15 hours Politica
  Emil Boc, de râsul primarilor USR: ”La ce prețuri sunt la chiriile din Cluj Napoca, și la cât se stă în trafic, poți să te muți cu totul în mașină”
 • Acum 16 hours Politica
  Marcel Ciolacu, de Ziua Internaţională a Pădurilor: ”PSD va propune înăsprirea legislaţiei astfel încât tăierile ilegale să fie pedepsite la fel de dur precum corupţia”
 • Acum 16 hours Eveniment
  Râurile sunt tomberoanele nesimțiților: gunoaie scoase din Someșul Mic în zona Podului Porțelanului! Zona Nadășului de 5 stele mai așteaptă
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE