Din oras

Unde se duc boschetarii Clujului iarna?

V-ați întrebat ce se întâmplă cu un om al străzii odată ce ajunge la un centru de găzduire temporară și cât poate să rămână în acel loc? Sau de ce unii refuză căldura unui astfel de loc și preferă să moară de frig pe stradă?

Străzile, parcurile, piețele, uneori și scările blocurilor sunt “presărate” cu boschetari, care fie cerșesc, fie pur și simplu așteaptă să se întâmple ceva care să le schimbe viața. Dacă vara le este mai simplu pentru că se pot aciua aproape oriunde, greul începe iarna când frigul le dă bătăi de cap. În această perioadă, centrele de găzduire temporară sunt pline ochi de amărâți care nu au unde să stea. Cu toate acestea, există și cazuri când oamenii străzii mor de frig pentru că preferă să rămână afară decât să meargă la centrele de găzduire temporară.

Cei mai mulți boschetari ajung la centre duși de Poliția Locală.

„Oamenii străzii fie merg ei personal la centre, fie îi găsește Poliția Locală, fie ne autosesizăm noi. Majoritatea sunt culeși de pe stradă de polițiștii locali și duși seara la centrele de găzduire temporară. La centru pot să stea până la un an, dar perioada se poate prelungi. Depinde de planul de intervenție și de reușită. De obicei, categoria aceasta de oameni stau o noapte, o jumate de zi, o jumate de oră și pleacă. Noi nu îi putem ține cu forța. Este opțiunea lor să plece când vreau”, afirmă Aurel Mocan, director executiv al Direcției de Asistență Socială și Medicală din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Fără alcool în centrele de găzduire

Oamenii străzii sunt găzduiți la Centrul de Găzduire Temporară de pe strada Oașului, aflat în subordinea Primăriei Cluj-Napoca. R    egulile principale sunt curățenia și interzicerea alcoolului. Mai ales acest ultim aspect nu este pe placul boschetarilor. „Noi interzicem categoric alcoolul. Suntem într-un război cu alcoolul. Dacă vin în stare avansată de ebrietate nu îi lăsăm totuși să stea în stradă. Ne străduim să nu intre în incintă cu spirt și alte băuturi alcoolice”, spune Claudia Andra, psiholog în cadrul Centrului de Găzduire Temporară.

Stau la izolator două-trei zile

Odată ajunși la centru, oamenii străzii trebuie să respecte anumite reguli de igienă, chestiuni care par elementare pentru un om obișnuit. „Odată ajunși la centru, avem un izolator cu opt locuri (patru femei și patru bărbați) și până se clarifică situația stau acolo o zi-două. Întâi trebuie să le facem rost de carte de identitate dacă nu au, document medical, îi igienizăm pentru că nu îi putem trimite în dormitor cu ceilalți. La izolator sunt condiții foarte bune: este baie, grup sanitar, le dăm haine, săpun. Le oferim toate condițiile de igienă”, explică psihologul centrului.

Dacă nu sunt clujeni sunt trimiși acasă

Unul dintre criteriile obligatorii sunt domiciliul de Cluj-Napoca. Cei care sunt din afara orașului sunt trimiși acasă. „Cel mai important este să fie cetățeni ai municipiului Cluj-Napoca. Chiar dacă nu au acte, Poliția îi identifică și dacă sunt în baza de date a Primăriei noi le facem acte, mergem cu ei să le facă și fotografii pentru actul de identitate. Uneori le plătim noi și pozele pentru că ei nu bani. Apoi îi ducem la Policlinica de pe Moților să le dea un document că sunt apți pentru colectivitate. Aceasta se întâmplă după ce îi verificăm noi dacă au râie, păduchi etc, dar ne trebuie și un document medical”, declară Claudia Andra.

Pot sta până la un an

În Centrul de Găzduire Temporară, oamenii străzii pot sta până la un an. „Avem un regulament de ordine interioară care spune că pot sta un an la centru. Noi, în această perioadă trebuie să le oferim serviciile sociale în așa fel încât persoana respectivă să își găsească drumul: fie o indemnizație de handicap, fie un ajutor social, fie o instituționalizare dacă este un bătrân aruncat în stradă de familie”, punctează psihologul.

Centrul de Găzduire Temporară de pe Oașului are 60 de locuri. Are două dormitoare pentru bărbați cu 50 de locuri, un dormitor pentru femei cu 10 locuri și 8 locuri la izolator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *