Analiza

Unde se duc bateriile consumate, cand se duc?

Aproape toata lumea foloseste baterii pentru aparate electronice si electrocasnice, de la jucarii si periuta de dinti pana la telecomanda sau lanterne. Acestea reprezinta o sursa de energie vitala pentru multi oameni, alimentand aparate care nu ar putea fi utilizate conectate la o priza. Insa anual, peste 50 de milioane de baterii si acumulatori sunt aruncati la gunoi, impreuna cu cel menajer, iar rata de reciclare este de doar 8%.

Totusi, ce se intampla cu bateriile?

Zeci de milioane de baterii si acumulatori uzati ajung anual la gunoi, conform Asociatiei Sistemului National de Reciclare a Bateriilor (SNRB). In anul 2016, tinta de reciclare a acestui tip de deseuri este de 45%, insa pare irealizabila, avand in vedere ca in 2015 doar 8% dintre baterii si acumulatori au ajuns acolo unde trebuie, adica in punctele de colectare special amenajate in hipermarketuri, in magazinele de specialitate si in unele institutii publice.

Cea mai mare miscare sociala din tara noastra, Let’s do it, Romania! s-a alaturat SNRB in demersurile sale de crestere a ratei de colectare si reciclare a bateriilor uzate.

Bateriile si acumulatorii aruncati reprezinta aproximativ 1.150 de tone de deseuri cu continut mare de metale grele. Normele europene prevad ca aceste deseuri trebuie reciclate in mod responsabil, in caz contrar, Romania risca penalizari, plus inregistrarea unui efect negativ asupra accesarii de fonduri europene.

In 2015 au fost reciclate aproximativ 100 de tone de baterii, adica 4,5 milioane de bucati.

“Cu toate acestea, aproximativ 1.150 tone de deseuri periculoase de baterii si acumulatori ajung in continuare, anual, in cele 110 depozite neconforme, dar si in cele peste 3.500 depozite ad-hoc neautorizate din tara, determinand poluarea mediului inconjurator si riscuri majore asupra sanatatii populatiei”, declara reprezentanti ai SNRB in cadrul unui comunicat.

De ce sunt periculoase bateriile?

Multe tipuri de baterii contin metale toxice (cadmiu, mercur si plumb), dar si materiale valoroase, cum ar fi magneziu sau zinc. Bateriile reincarcabile uzate, alaturi de celelalte reprezinta deseuri periculoase si nu ar trebui sa fie aruncate la cosul de gunoi. In aceeasi categorie intra si bateriile auto, baterii de laptop-uri, telefoane mobile, scule electrice sau aparate foto.

Bateriile cu plumb au cea mai mare rata de reciclare, peste 97% , meritul fiind al industriei auto. 70% din greutatea bateriei auto este de plumb reutilizabil.

Bateriile Nichel-Cadmiu, semnalate NiCd, au fost inlocuite cu cele NiMH in produsele de larg consum, din cauza riscului pe care il reprezentau. Cilindrul metalic al bateriilor aruncate in mod neglijent la gropile de gunoi incepea sa rugineasca, iar cadmiul se dizolva treptat, infiltrandu-se in sursele de apa. O astfel de contaminare poate duce la un dezastru, oceanele prezentand deja urme de cadmiu (impreuna cu aspirina, penicilina si antidepresive), dar oamenii de stiinta nu sunt siguri de originea lor. Regulile stricte de reciclare vor duce la un mediu mai curat pentru generatiile viitoare.

Bateriile Nickel-Metal Hibrid: Bateriile NiMH contin nichel si electrolit, care sunt considerate semitoxice.

Bateriile cu Litiu metalic: Bateriile care contin litiu metalic reactioneaza violent in contact cu umezeala. Bateriile cu litiu trebuie sa fie eliminate in mod corespunzator. Daca aruncati baterii cu litiu care inca mai sunt incarcate electric la groapa de gunoi, utilaje care trec peste deseuri le-ar putea zdrobi, iar litiul expus ar putea provoca un incendiu. Incendiile de deseuri sunt dificil de stings si pot arde ani de zile in subteran. Inainte de reciclare, bateriile se descarca complet pentru a consuma continutul de litiu. Bateriile Litiu-ion pentru telefoane mobile si laptop-uri nu contin litiu metalic.

De ce trebuie reciclate bateriile?
    
Colectarea separata si reciclarea bateriilor si a acumulatorilor au rolul de a preveni ajungerea substantelor periculoase in gropile de gunoi. Bateriile cu plumb-acid si nichel-cadmiu sunt principala tinta, dar, desi bateriile cu litiu-ion sunt mai putin nocive, scopul este de a include toate bateriile in programele de reciclare, conform Colectare Deseuri.

In depozitele de deseuri exista pericolul ca metalele grele prezente in baterii sa se infiltreze lent in sol, in apele subterane sau de suprafata. Bateriile uscate contribuie cu aproximativ 88% din continutul total de mercur in fluxul de deseuri municipale solide si 50% din cadmiu. Cand sunt arse, unele metale grele, cum ar fi mercurul, se pot vaporiza si pot fi eliberate in aer, iar cadmiul si plumbul pot ajunge in cenusa.

Cum se recicleaza bateriile?

Reciclarea bateriilor consuma multa energie. Rapoartele arata ca este nevoie de 6 pana la 10 ori mai multa energie pentru a recupera metalele de la unele baterii reciclate decat pentru a le produce prin alte mijloace, inclusiv minerit. Exceptia de la regula o fac bateriile cu plumb, datorita continutului mare de plumb si, probabil, bateriile NiMH pentru recuperarea nichelului, arata Colectare Deseuri.

Cea mai mare fabrica integrata de tratare a deseurilor de echipamente electrice si electronice din Romania, Greenweee, care trateaza toate cele 10 tipuri de echipamente stipulate in legislatie, printre care si bateriile, ne arata cum sunt reciclate, efectiv, componentele.

Instalatia de tratare a bateriiilor poate sorta si trata urmatoarele categorii de baterii:

1. Baterii primare: bateriile primare sunt bateriile ce pot fi utilizate doar o singura data, neavand functia reincarcabila. Aceasta categorie include bateriile tip: carbon-zinc,  Li-MnO2, argint-zinc, zinc-MnO2, Zinc-Air, alcalinele.

2. Baterii secundare: bateriile secundare sunt bateriile ce pot fi reincarcabile. Aceasta categorie incude bateriile tip:  Ni-Cd, Ni-MH, Li-ion,  Pb-Acid.

Sortarea manuala se realizeaza pe o banda transportoare, asigurand eliminarea corpurilor straine, fiind urmata de sitarea mecanica pentru recuperarea bateriilor tip pastila.

Tratamentul mecanic e alcatuit din mai multe operatii: se zdrobiresc bateriilor intr-un macinator care poate reduce bateriile in fragmente de la 0 la 15/20mm, se separa magnetic utilizand un tambur ce extrage fragmente de metale feroase si se separa calitativ particulele.

Intreaga linie de reciclare este prevazuta cu o instalatie de desprafuire ce contine un ciclon pentru pre-separare si un filtru cu saci. Fractiile rezultate din macinare sunt: Masa neagra – “black mass”- (un amestec de  carbon, zinc si mangan),  fractie feroasa si fractie neferoasa.

 

 

Cum iti dai seama daca o baterie este consumata sau nu

Nu sunt putini cei care au reusit, intr-un fel sau altul, sa amestece bateriile uzate cu cele bune. Un inginer pe nume Lee Hite a postat un filmulet in care explica cum poti sa iti dai seama daca o baterie AA alcalina este buna sau nu, fara a o introduce intr-un aparat. El a facut mai multe teste si a aflat ca bateriile bune nu sar atunci cand le lasi sa cada. Cele deja consumate au tendinta sa sara. Explicatia? Are legatura cu substantele din interiorul bateriei. La una noua, substantele din interior sunt sub forma de gel, in schimb, in cazul unei baterii consumate, ele se solidifica, a descoperit inginerul.

Totusi, cea mai sigura ramane testarea intr-un aparat electric.

Pentru minimizarea impactului negativ asupra mediului, incercati sa reduceti la minimum utilizarea bateriilor prin conectarea aparatelor la reteaua de curent, acolo unde este posibil. Folosirea bateriilor reincarcabile (acumulatori) reprezinta o modalitate importanta de a reduce cantitatea de deseuri de acest tip. Acumulatorii pot fi reincarcati chiar pana la 1000 de ori.

 

In Cluj-Napoca, bateriile consumate pot fi duse la orice hipermarket, toate avand puncte de colectare special amenajate si semnalizate.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *