Din oras

Unde se dorește construirea unui spital monobloc pentru copii? Realizarea investiției ar putea dura câțiva ani

După ani de discuții și promisiuni, Consiliul Județean Cluj a găsit un teren pentru construirea unui spital monobloc pentru copii, în care să se mute toate secțiile actualului spital de copii, „împrăștiat” în tot orașul. Este vorba despre o suprafață de aproape 17 hectare, teren plat, care va trece din domeniul public al statului, respectiv al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj în domeniul public al județului Cluj. Terenul este situat ca capătul cartierului Gheorgheni, respectiv la intrarea în Borhanci, în incinta stațiunii de cercetare pomicolă.

„Terenul este situat într-o zonă foarte bună și a fost ales din trei variante pentru că este plat, centura este foarte mult în stânga față de el, are acces la cel puțin cinci căi de acces, este la baza viitoarei centuri din sud, situat la distanțe optime față de toate punctele importante din oraș. Cea mai mare distanță este de 10 km față de viitorul spital regional din Florești. Este situat la 500 de metri de intrarea pe Borhanci, în imediata apropiere a unui podeț peste Becaș. Acolo va fi amenajat un sens giratoriu pentru a ușura accesul. Specialiștii în urbanism și medicii de la Spitalul de Copii au considerat că această locație este potrivită pentru viitorul spital”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Celelalte două variante oferite de conducerea USAMV Cluj nu au fost potrivite din punct de vedere al accesibilității. USAMV primește la schimb clădirile în care funcționează acum Spitalul de Copii.

„Discuțiile sunt mai vechi, am oferit și alte variante pentru care procedurile ar fi fost mai simple, cum este de exemplu un teren din zona Șapca Verde sau Hoia. Acest teren are o procedură mai complicată, dar suntem dispuși să facem sacrificii în sensul că pierdem o porțiune dintr-o stațiune destinată pentru cercetare și să o înlocuim cu alta poate chiar mai bună în sensul fertilității solului. Putem face acest lucru. Nu este simplu pentru noi, dar apreciem intenția Consiliului Județean de a ne oferi la schimb clădiri patrimoniu care după reonvare pot fi folosite chiar ca spațiu de cazare pentru studenți”, a afirmat Cornel Cătoi, rectorul USAMV Cluj.

Într-o ședință extraordinară, vineri, 13 martie s-a votat un proiect de hotărâre privind trecerea terenului din domeniul public al statului în domeniul public al județului. Pentru realizarea acestei proceduri este nevoie și de o lege care să treacă prin Parlament.

„Sper că vom avea sprijinul tuturor parlamentarilor din Cluj. Astăzi vom avansa către toți parlamentarii din Cluj proiectul de lege pentru a-l semna. Este obligatoriu ca în această sesiune să primim votul pe lege, pe o procedură de urgență, pentru a putea face transferul terenului. Apoi vom putea începe studiile pentru care avem deja bani”, a spus Tișe.

După preluarea terenurilor, vor urma studiile de prefezabilitate. Conducerea Consiliului Județean estimează că ar putea începe încă de anul acesta. De asemenea, optimismul merge și mai departe. Tișe speră că poate depune cerere de finanțare pentru fonduri europene tot anul acesta.

Până la realizarea acestei investiții vor mai trece, cu siguranță, câțiva ani. După obținerea finanțării ar urma licitațiile pentru proiectare și execuție lucrări, proceduri care de obicei sunt contestate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *