Din oras

Unde isi fac elevii temele? Biblioteca Judeteana Octavian Goga a demarat programul "Ajutor la teme pentru adolescenti"

A merge la Biblioteca nu se mai rezuma doar la a imprumuta o carte sau la a sta in sala de lectura. De ceva timp, Biblioteca Judeteana Octavian Goga incearca sa se deschida fata de comunitatea clujeana si sa interactioneze cu aceasta altfel decat prin intermediul cartilor. Astfel, biblioteca isi dinamizeaza spatiul si incearca sa atraga tinerii inspre ea printr-un nou program demarat saptamana aceasta, programul „Ajutor la teme pentru adolescenti”. Elevii din clasele VII-XII sunt asteptati de luni pana vineri la sectia pentru adolescenti pentru a fi indrumati de voluntarii implicati in proiect.

Sursa Foto: someseanul.ro

Initiativa „Ajutor la teme pentru adolescenti” face parte din proiectul „Initierea Centrului de Voluntariat in Sectorul Cultural si Creativ”, demarat primavara aceasta si se desfasoara in cadrul Bibliotecii Judetene Cluj-Napoca. Inca de luni, elevi ai claselor VII-XII s-au prezentat la biblioteca pentru activitatile de realizare a temelor de casa sub indrumarea voluntarilor. Nu exista locuri limitate sau o lista de inscriere, astfel incat, orice elev are sansa de a participa la aceste ore.

„Practic, este prima data cand demaram o asemenea activitate si este o noutate si pentru noi. Am avut cativa elevi pana acum, insa, avand in vedere ca activitatile sunt la inceput, de abia acum se strang. Noi nu avem locuri limitate, activitatea aceasta am gandit-o ca o activitate fie de tip asistenta-individuala, fie in grupuri relativ restranse pentru ca nu ne dorim sa mutam sala de clasa aici, in biblioteca”, explica Georgeta Topan, responsabilul programului de voluntariat care se desfasoara in cadrul acestui proiect.

Sursa Foto: radiocluj.ro

Mai mult, Georgeta Topan atrage atentia asupra faptului ca elevii participa la ore de asistenta, ceea ce inseamna ca voluntarii nu vor face temele elevilor, ci ii vor sfatui in legatura cu realizarea lor. In ceea ce priveste voluntarii, acestia fac parte din Asociatia Teatru Imposibil, asociatie care a realizat proiectul „Initierea Centrului de Voluntariat in Sectorul Cultural si Creativ”. Totodata, biblioteca are si un contract cu Facultatea de Litere, prin care masteranzii isi fac stagiul de practica aici, implicandu-se in proiectul de asistenta.

„Nu sunt cursuri, practic, este o asistenta la temele pentru acasa, la proiectele scoalare si se deruleaza cu ajutorul voluntarilor care sunt fie tineri studenti, fie tineri absolventi. Si in timpul lor liber vin si vor sa faca, sa aduca un bine comunitatii din care fac parte. Ei isi rup din timpul lor, cate putin fiecare, dupa cursuri, dupa serviciu si vin aici in speranta de a-i ajuta pe cei care au nevoie. La partea de teme, la limba si literatura romana ne mai ajuta si masteranzii de la Facultatea de Litere. De aici avem domnisoare masterande si o doctoranda, iar ele vin aici si fac stagii de practica, dar ceilalti sunt absolventi de diverse facultati si ei sunt voluntari”, a completat aceasta.

Sursa Foto: clujazi.ro

Pe langa acestea, biblioteca doreste sa ofere o sansa si copiilor dezavantajati, care doresc sa-si imbunatateasca nivelul de cunostinte, dar care nu isi permit ore suplimentare la anumite materii. Elevii care au participat zilele acestea la orele de asistenta s-au aratat multumiti, marturiseste Georgeta Topan.

„Pana acum, cei care au venit in aceste zile s-au aratat incantati in sensul ca unii chiar au zis ca se simt mai linistiti sau merg cu mai multa incredere la scoala, ei simt ca au un sprijin. Si exact asta ne dorim. Sa-i ajutam cat de mult putem cu temele si proiectele lor de la scoala, sa-i indrumam si sa-i motivam. Activitatea face parte din proiectul „Initierea Centrului de Voluntariat in Sectorul Cultural si Creativ”, este un proiect mai amplu si o parte din activitatile propuse de biblioteca in cadrul acestui proiect este si pe partea aceasta de ajutor la teme pentru adolescenti. Mai avem si un cerc de origami pentru copii, care se deruleaza tot cu ajutorul voluntarilor. Vom avea activitati privind siguranta navigarii pe internet pentru adulti si seniori. Incercam sa atingem mai multe categorii de varsta. Partea aceasta de asistenta ne-am propus sa o realizam cu ajutorul voluntarilor, sa incercam sa mobilizam comunitatea, sa se implice si sa aducem un plus de valoare”, a mai adaugat aceasta.

Sursa Foto: monitorul.ro

Astfel, in incercarea de a implica comunitatea in educatia tinerilor, dar si de a-i invata pe acestia cum sa lucreze si sa se pregateasca pentru scoala, Biblioteca Judeteana Octavian Goga devine un spatiu al educatiei interactive.

„Ideea nu este sa facem temele in locul lor, ci sa-i ajutam doar sa le realizeze, sa-i indrumam, sa-i trimitem sa-si caute un material de indrumare, sa caute informatii despre ceea ce au de scris. Este, dupa cum ziceam, un ajutor, nu le facem temele deoarece ne dorim sa invete cum sa lucreze”, a explicat Georgeta Topan.

In luna martie a anului curent, a fost infiintat primul centru de voluntariat in sectorul cultural si creativ din Cluj-Napoca. Proiectul „Initierea Centrului de Voluntariat in Sectorul Cultural si Creativ este un proiect realizat de Asociatia Teatrul Imposibil si beneficiaza de o finantare de circa 35.000 de euro obtinuta prin granturile Spatiu Economic European 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. In cadrul acestuia se desfasoara si activitatea „Ajutor la teme pentru adolescenti” care va dura anul acesta pana in 18 decembrie, urmand sa fie continuat in 2016 pana in luna aprilie. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version