Din oras

Un tanar vine cu o propunere inovatoare pentru reducerea cheltuielilor Primariei Cluj-Napoca

Scris de 7,273

Primaria Cluj-Napoca utilizeaza un sistem ineficient pentru baza de date cadastrala in care resursele atat financiare cat si umane sunt irosite, cand ar putea beneficia de tehnologii open source, care nu implica niciun fel de costuri. Asta spune Florin Badita, organizator comunitar OpenStreetMap Romania, care a propus Primariei Cluj-Napoca implementarea unui astfel de sistem la nivelul administratiei, dar pana acum nu s-a concretizat nimic.

“Primaria Cluj-Napoca isi are baza de date GIS (sisteme informationale geografice) ce contine date cadastrale, numar carte funciara, numerele stradale, la o firma privata, respectiv Schubert-Franzke, intr-un sistem inchis, care nu permite extragerea acestor date. Licenta asupra acestor date apartine firmei Schubert-Franzke. Daca maine firma da faliment si se inchide, Primaria Cluj ramane fara sistem GIS. Mai mult, actualizarea bazei de date se face de catre angajatii Primariei Cluj Napoca. Angajatii investesc  timp  pentru a imbunatati baza de date a unei firme private din bani publici”, descrie Florin Badita situatia actuala.

In schimb tanarul propune implementarea OpenStreetMap, o harta libera a lumii, creata de voluntari, “un fel de Wikipedia al hartilor”, dupa cum spune chiar el. Inceput in 2004 de Steve Coast, OpenStreetMap are 1,9 milioane de membri inregistrati in toata lumea, 450.000 de cladiri din Romania si peste 5 milioane de puncte de interes in baza de date.

“In afara de faptul ca Primaria nu are o baza de date, transferul de informatii si date intre departamente este limitat, lucru ce poate duce la dublari de date, situatie in care 2 departamente ajung sa lucreze la realizarea aceluias set de date. Primaria nu dispune de o solutie pentru a realiza statistici, analize asupra unor factori, cum ar fi impactul social, economic produs de construirea unui nou magazin. Fara o solutie GIS care sa permita manipularea datelor, nu doar vizualizarea lor, astfel de interogari si analize complexe, necesare unui oras de marimea municipiului Cluj-Napoca, sunt imposibile. Lucru ce genereaza luarea unor decizii strategice pentru dezvoltarea orasului pe baza unor argumente emotionale, bazate pe intuitie, fara a putea observa o analiza de impact. Lucru ce se traduce in costuri mai ridicate, mai mult timp pierdut si un impact mai mic”, mai arata Badita.

Acesta este de parere ca daca primariile vor utiliza OpenStreetMap isi vor reduce foarte mult costurile.

“De exemplu cei de la Primaria din New York au spus ca nu mai au fonduri pentru updatare si atunci au oferit datele catre OpenStreetMap si au implementat un sistem prin care in momentul in care se adauga ceva nou, sunt anuntati sa isi modifice si in baza lor de date interna. In loc sa aiba 10 sau 50 de persoane platite pentru asta, beneficiaza de o comunitate de voluntari de 10 milioane, sau cati sunt in New York, si ei modifica datele acelea”, spune el.

O intalnire cu responsabilii din Primaria Cluj-Napoca ar putea avea loc doar la finalul lunii februarie.

OpenStreetMap is here to stay si o sa se dezvolte din ce in ce mai mult. O sa devina ceva de facto, ca Wikipedia. Pe viitor primariile il vor folosi din ce in ce mai mult pentru ca ai o baza de date al unor oameni, ai o baza de date de programatori si programe facute special pentru OpenStreetMap si atunci nu trebuie sa reinventezi roata de fiecare data, iar asta poate fi o plusvaloare. Ei adauga datele, pot sa adauge datele lor private, dar si datele de care sa beneficieze publicul larg, programatorii pot face aplicatii. Sper ca cei din Primarie sa realizeze toate aceste beneficii si sa fie Clujul la fel de inovator cum il vad eu. De aceea am si ales Clujul pentru ca am incredere”, subliniaza organizatorul comunitar al OSM Romania.

La Cluj voluntarii OpenStreetMap se intalnesc lunar. Exista aproximativ 1.500 de voluntari in Romania, iar in ultimul an s-a dublat numarul de cladiri si de puncte de interes pe harta Romaniei.

“Tinand cont de neajunsurile majore ale infrastructurii GIS actuale, bazata pe o baza de date care nu apartine Primariei, precum si de lipsa de cooperare intre diversele departamente din cadrul Primariei, propunerea este realizarea unei baze de date GIS a Primariei, folosind programe Open Source, care sa permita unificarea si care sa creeze posibilitatea unei vederi sistemice. Baza de date va fi realizata folosind tehnologii open source deja existente pentru proiectul OpenStreetMap, respectiv JOSM pentru a introduce datele, QGIS pentru a putea rutea vizualiza si analiza baza de date. Va exista baza de date interna a Primariei, care va functiona intr-un sistem inchis, accesibil doar pentru angajatii Primariei, care sa contina informatii relevante, informatii sensibile, cu caracter personal. Apoi baza de date interna va fi completata cu informatii care exista si in baza de date globala OpenStreetMap, care sunt adaugate de voluntarii OpenStreetMap ”, este propunerea lui Florin Badita catre Primaria Cluj-Napoca.

Oricine poate deveni voluntar OSM, dupa cateva proceduri simple. Detalii pe pagina de Facebook.

Reprezentantii Primariei nu au putut furniza informatii concrete cu privire la sistemul utilizat acum si la costurile acesteia. Vom reveni cu informatiile de indata ce le vom primi.

Foto: FacebookULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours In vizor
  HAI SĂ-I MAI PROSTIM O DATĂ: “Declarația” guvernului privind salarizarea profesorilor, publicată în Monitorul Oficial – ”soluție” dezgropată de Nicolae Ciucă din epoca Adrian Năstase: cinci ”declarații” emise de guvern și publicate în Monitor acum 20 de ani
 • Acum 5 hours In vizor
  ALBA-NEAGRA cu ”lista neagră a CNAIR”: Firma Selina reintră prin interpuși pe Autostrada Transilvania fix pe tronsonul de la Chiribiș-Biharia pe care l-a bulibășit
 • Acum 7 hours Anchete
  EXCLUSIV: Proba de sange a ucigasului Tudor Cirje a fost masluita de niste doctori penali din IML Cluj! Concluzii devastatoare ale expertului Adrian Marius Chipurici
 • Acum 7 hours Sport
  Ni s-a reproșat că dăm fake-news-uri, dar iată că e OFICIAL: Dan Petrescu a plecat de la CFR Cluj
 • Acum 9 hours In vizor
  Cum dă Emil Boc peste cap până și calendarul: luna mai a fost noul octombrie, acum aflăm că decembrie este noul octombrie. Atunci OSĂ se termine de dalat malurile Someșului ”navigabil”
 • Acum 9 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, Terapia Cluj: Mediul de afaceri, principalul vinovat pentru situația din Educație și Sănătate. Pentru că tace
 • Acum 10 hours In vizor
  Femeia varză pusă de un ficus să conducă Educația habar nu are că un memorandum nu este act normativ. Vai de ea Românie ”educată” de către impostori!
 • Acum 10 hours In vizor
  Chiar ne întrebam când OSĂ ”meargă mai departe” Centura metropolitană. Ne dă asigurări Însuși El, Maestrul, de la o emisiune de chitanțier, că ”tronsonul 2 al centurii metropolitane este scos din nou la licitație”. La prima licitație (în care era și tronsonul trei, azi dispărut), de vină a fost Drulă
 • Acum 11 hours Politica
  Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu crede, în ceea ce privește posibilitatea încetării grevei din Educație, că rațiunea va fi pe primul loc: ”Nu se pot da OUG pe legi viitoare”
 • Acum 11 hours Politica
  DE CE SĂ NU ÎNCHEIE MEDIILE PORTARII? Doar au expertiză de când stabileau cine e bolnav de Covid-19 și cine nu… Ministrul Educației anunță noi modificări în regulament, numai să se poată încheia mediile
 • Acum 11 hours In vizor
  IMAGINARUL CLUJ-NAPOCA DE UN MILION DE LOCUITORI AL LUI EMIL BOC o ia în freză de la INS: ”Populația Clujului a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani”
 • Acum 12 hours PubliNews
  TIFF aduce un mini-cinema pentru copii în Iulius Parc. Programul este completat cu filme de Oscar, documentare și proiecții românești
 • Acum 12 hours Din oras
  Restricții de circulație în centrul Clujului pentru nou protest al profesorilor din învățământul preuniversitar. Mobilizarea sindicaliștilor români dată de exemplu de către omologii din Ungaria
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE