Eveniment

Un schior a fost grav rănit pe pârtia Buscat. Vinovatul este căutat

Un bărbat care se afla pe pârtia albastră alături de nepoata sa a fost lovit din spate de un alt schior, fiind grav rănit. Pârtia albastră este dedicată începătorilor, astfel că în mod normal nu se schiază cu viteză mare.

”Între orele 13-14, pe pârtia albastra a avut loc un accident. O persoană a fost lovită din spate de către un alt schior. Victima a fost rănită grav, rămânând pe pârtie în grija unui copil, până la sosirea salvamontului. Vinovatul a fugit de la locul accidentului, fără să se implice în ajutarea rănitului”, anunță administratorii pârtiei.

Schiorii reclama lipsa de organizare de pe pârtie, prezența persoanelor care nu sunt echipate, lipsa camerelor video, dar și vitezele prea mari.

”Reguli, într-adevăr! Dar atâta timp cât la urcare lasă pe pârtie schiori fără echipament și fără sa știe minime cunoștințe de a schia, ii lasă doar pt ca închiriază schiuri și clăpari apoi se pun pe pârtie și își dau drumul la vale la viteză maximă. Mai sunt și cei care vin să privească și se plimbă pe pârtie și pe laturile ei de parcă sunt la promenadă. Este nevoie de oameni de ordine. Cel puțin in zilele foarte agglomerate”, transmite un schior.

Administratorii pârtiei se apără și acuză lipsa unor reglementări legale care să permită salvamontiștilor sau jandarmilor montani să interzică prezența pe pârtie a celor care pot reprezenta un pericol pentru ceilalți schiori.   

”Nu am vazut niciunde pe pârtii oameni de ordine care să stea din x in x metri și să dea “interdicții” unor schiori. Cum vă imaginați oare? Oamenii de ordine fugind dupa schiori cu bastonul? Avem o pârtie de inițiere și o pârtie medie nu putem da teste cine pe ce pârtie are voie. Ba mai mult, anii trecuți când am dat interdicții unor turiști care din punctul nostru de vedere erau un pericol pentru restul ne-am trezit cu sesizări la autorități. Concluzia a fost că nu suntem în măsura de a aprecia care este un schior care poate provoca accidente si care nu, și că excluderea lor de pe pârtie a fost un abuz. Salvamontul când atrage atenția schiorilor se trezeste cu injurii, iar Jandarmeria Montană zice că nu are bază legală să ia măsuri. Iar varianta cu camere de filmat pe un domeniu atât de mare și in conditiile meteo de la Buscat este SF. Nu rezista cablurile de curent la vânturile de la Buscat”, potrivit administratorilor pârtiei.

Schiorii care au detalii, filmări sau poze despre acest accident sunt rugați să le trimită lui Sergiu Stanciu, fratele victimei , tel:0744967442 , pentru a identifica vinovatul și a putea ajuta victima.

În ultimele 24 de ore la Dispeceratul Național Salvamont, s-au primit 65 apeluri prin care se solicita intervenția de urgentă a echipelor de salvatori montani, dintre care 6 apeluri pentru Salvamont Cluj. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *