In vizor

Un primar din Cluj, demis după ce a fost găsit incompatibil, contestă decizia. Două instanțe au dat două sentințe diferite

Marcel Mocean, primarul comunei Cămărașu, a fost demis ca urmare a unui ordin emis de prefectul județului Cluj, la sfârșitul lunii ianuarie. Demiterea a venit ca urmare a unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție, fără să existe însă o sentință și o motivare, după cum spune primarul. Pe de altă parte, Curtea de Apel Cluj îi dă dreptate edilului șef al comunei și îl consideră nevinovat. În condițiile în care două instanțe au dat două decizii diferite, Mocean își caută dreptatea în instanță.

„În 30 ianuarie am atacat în instanță ordinul pentru că mi se pare ciudat totul. Curtea de Apel Cluj spune că nu sunt incompatibil, iar Bucureștiul spune invers. Se judecă în mod diferit, deși legea de-a lungul timpului s-a modificat. De exemplu, Legea 59/2019 îmi dă dreptul să candidez pentru că această problemă constată este valabilă doar în mandatul în care s-a constatat. Deși am atacat decizia încă din data de 30 ianuarie, nu mi s-a comunicat un termen deși în Legea Codului Administrativ scrie că în 30 de zile trebuie să se judece. Eu am fost demis pe baza unui portal de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Nici măcar nu am sentință și motivare. La sfârșitul lunii noiembrie 2019 , în urma recursului la București – Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat hotărârea Curții de Apel Cluj. Dacă mi se va da dreptate voi fi repus pe post, dacă nu aștept până în iunie când voi candida din nou. Acum nu putem să mai facem alegeri pentru că mai sunt doar câteva luni până la alegeri”, a declarat Marcel Mocean.

Mocean profesează acum ca economist în cadrul Primăriei Cămărașu. A fost ales primar în 2004 și a ocupat această funcție până la sfârșitul lunii ianuarie când a fost demis prin ordinul prefectului.

Potrivit unui comunicat al Agenției Naționale de Integritate, Mocean Iancu Marcel s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 15 iunie 2012 – 08 aprilie 2014, întrucât a deținut simultan funcțiile de primar și membru în Consiliului de Administrație al Școlii Gimnaziale Cămărașu, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

„Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistată sau reprezentată de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoana evaluată a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare”, se arată în comunicatul Agenției Naționale de Integritate.

Primarul comunei Cămărașu ar fi încălcat art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Funcţia de primar şi viceprimar, este incompatibilă cu funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, la regiile autonome de interes naţional sau local, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice”. 

sursa foto: dej24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *