Justitie

Un președinte de club de fotbal și un patron de local printre hoții de gaze din Turda trimiși în judecată

Judecătoria Turda a admis spre judecare rechizitoriul procurorilor din dosarul de furt de gaze din Turda. Printre cei trimiși în judecată sunt și patroni, dar și președintele unui club de fotbal. Săracii, nu se mai ajungeau cu banii.

GIURGIU EUGEN DANIEL Inculpat

BIHARI MIHALY LEVENTE Inculpat

MAXIM PETRU Inculpat

ILISEI VALENTIN NECULAI Inculpat

OPRIŞ BUCUR Inculpat

BUGNARIU PAVEL FLAVIU Inculpat

BARLA ZSOLT Inculpat

STIEGER KLAUS FRANZ Inculpat

TAKACS TIBERIU ALIN Inculpat

IRIMIA ADRIAN VASILE Inculpat

KIS IULIUS Inculpat

VARGA CĂTĂLIN SORIN Inculpat

MOLDOVAN CRISTIAN AUGUSTIN Inculpat

TOMOŞ FLORIN DAN Inculpat

PETRACHE RADU ALEXANDRU Inculpat

GOIA MIRCEA MIHAI Inculpat

PÎRV IOAN Inculpat

CRIŞAN ADRIANA VICTORIA Inculpat

ION NICOLAE Inculpat

GROZAV IOAN Inculpat

POPESCU MARIAN Inculpat

NEMETH LEVENTE Inculpat

GHEMEŞ IOAN Inculpat

BUŢURCĂ MARCEL GHEORGHE Inculpat

SCUTURICI ANTONIA TEODORA Inculpat

SEVAN IOAN LUCIAN Inculpat

ZEIC VIOREL Inculpat

LASLO NICULAE Inculpat

Marian Popescu este președintele ACS Arieșul Mihai Viteazu, iar Ioan Lucian Sevan este un cunoscut om de afaceri din Cîmpia Turzii din domeniul construcțiilor, care recent a devenit patronul Pensiunii Pelicanu din Turda. Soția acestuia, Ana Sevan este fosta șefă a Casei de Cultură din Cîmpia Turzii.

Cei 30 sunt acuzați de furt calificat, de complicitate la furt, deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcţionării echipamentului de măsurare a consumului de gaze naturale furnizate în formă continuată.

În 26 ianuarie 2023, IPJ Cluj a întreprins o serie de percheziții la mai multe locații din Turda, Cîmpia Turzii și Mihai Viteazu.

”În baza probatoriului administrat, polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Câmpia Turzii au dispus reținerea, pentru 24 de ore, față de un bărbat în vârstă de 47 de ani, din municipiul Turda, bănuit de săvârșirea infracțiunilor de furt calificat și deteriorarea, modificarea, fără drept, sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a consumului de gaze naturale furnizate. (ambele infracțiuni săvârșite în formă continuată).

Pe numele bărbatului a fost dispusă măsura arestului la domiciliu pentru 30 de zile”, a transmis IPJ Cluj, la acel moment.

Grav e faptul că la aceste fapte s-au dedat „oameni de bine” ai societății din Câmpia Turzii și Mihai Viteazu, precum președintele unui club de fotbal din Mihai Viteazu, respectiv un mare om de afaceri din Câmpia Turzii, care – recent – a achiziționat Pensiunea „Pelicanul”, scrie refleqtmedia.ro.

Prejudiciul total este de 100.000 de euro, iar furtul a început în 2018 și a continuat până în 2023.

Rețeaua care bloca funcționarea contoarelor de gaz a fost destructurată, în ianuarie 2023, de polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Câmpia Turzii – I.P.J. Cluj, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda. Anchetatorii au făcut 16 percheziții domiciliare, în județele Cluj și Sibiu, în cadrul unui dosar penal care vizează deteriorarea, modificarea, fără drept, sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a consumului de gaze naturale furnizate, infracțiune prevăzută și pedepsită de Legea nr. 123/2012.

În cadrul cercetărilor, s-a constatat faptul că o companie de distribuție a energiei electrice și gazelor naturale ar fi fost prejudiciată de aproximativ 100.000 de euro, prin racordarea ilegală a unor imobile la sistemul de distribuție a gazelor naturale. Activitatea infracțională s-ar fi derulat începând din anul 2018 și până în prezent.

În fapt, trei foști angajați ai respectivei companii ar fi adus modificări contoarelor de măsurare a gazelor naturale, mai precis ale indexurilor, influențând astfel generarea unor consumuri mai mici decât valoarea reală, implicit și a facturilor înregistrate.

În urma celor 16 percheziții efectuate în localitățile Turda, Mihai Viteazu și Agnita, din județul Sibiu, au fost descoperite și ridicate mai multe contoare de gaz, părți componente ale acestora, telefoane mobile, laptop-uri, dar și înscrisuri relevante pentru soluționarea în continuare a cauzei.

De asemenea, au fost ridicați 2.500 de lei și a fost indisponibilizat un autoturism.

În baza mandatelor de aducere, au fost aduse la sediul unității de poliție, în vederea audierilor, 29 de persoane, urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română.

La percheziții au contribuit Poliția municipiului Câmpia Turzii, Poliția municipiului Turda, Secția 9 Poliție Rurală Turda, Serviciul pentru Acțiuni Speciale, Serviciul Criminalistic, Inspectoratul Județean de Jandarmi Cluj și Inspectoratul de Poliție Județean Sibiu.

UPDATE: Într-o convorbire telefonică avută cu Marian Popescu președintele ACS Arieșul Mihai Viteazu, privitor la cauză acesta susține că a picat la grămadă în dosar din cauza a două convorbiri telefonice cu cel care-i face verificarea gazului, persoană inculpată în dosar. Și că își va dovedi nevinovăția în instanță, el neavând nimic de a face cu mânăria care se judecă.