Din oras

Un polițist din IPJ Cluj deține un mic muzeu al Poliției Române

Munca de poliție se împacă de minune cu munca de colecționar de documente și embleme. Demonstrează asta un agent șef de poliție din Cluj, ce îmbracă uniforma de 26 de ani și face muncă de colecționar de 10 ani.

Agentul principal Valentin Manache spune că iubește să colecționeze documente din hârtie. Dar asta nu înseamnă că spune NU atunci când îi pică în mână insigne, caschete, embleme sau alte însemne ce au legătuă cu istoria Poliției.

„Unul  dintre panourile cele mai importante ale colecţiei  conţine o legitimaţie de poliţistă din anul 1922, destul de rară, legitimaţia unui ofiţer de siguranţă a statului. Mai avem două fotografii ale agenţilor  de stradă în uniforme. Avem gradele din perioada comunistă, destul de rare pentru că foarte mulţi le-au aruncat. Epoleţi ai maeştrilor militari care aveau aceeaşi culoare, numai că erau tehznicul, auto şi transmisiuni. Erau pe specialitate nu aveau semnul de armă al Miliţiei. O insignă de subofiţer care se purta la rever şi care a fost utilizată o foartă scurtă perioadă în perioada  Republici Populare Române, cam 5-7 ani, un obiect estrem de rar „, a declarat  Valentin Manache.

Omul legii își întreține pasiunea cu bani din propriul buzunar. Bat anticariatele, târgurile de vechiuri și Oserul din Cluj, caută buletine vechi, permise de conducere, ordine de prefect emise în prag de alegeri și orice document inestimabil ca valoare. În fiecare lună, alocă în jur de 200 de lei pasiunii sale. Colegii îi spun că este un muzeu ambulant și omul râde mereu când i se face descrierea aceasta, dar admite că are atât de multe piese în colecția sa, încât nu le știe numărul.

„Am început cam acum 10 ani de zile , poate nu din orgoliu cât,  pot să spun frustrare, pentru că am văzut că nimeni nu se ocupă de istoria Poliţiei române. Toţi făceu colecţii de carte poştală. E mult mai intersantă, mai spectaculoasă. Am dat carţi poştale la schimb şi astfel am început să adun numai tematică de poliţie şi miliţie, cam până de prin anul 1948”, a mărturisit Valentin Manache

Pentru că la nivelul Ministerului Administrației și Internelor există circa 40 de colecționari, de 3 ani de zile, aceștia e adună în cadrul unui târg organizat la București, sub egida Asociației Internaționale a Polițiștilor. În acest an, polițistul clujean a luat locul II la târg, după ce un juriu de specialiști a apreciat că exponatele sale merită o medalie și un loc pe podium.

„Anul acesta am mers la târg cu epoleţii, deci am venit cu ceva nou, ceea ce foarte puţini se încumetă.Unii mi-au spus că nu au vîzut până acuma o coelcţie întreagă de epoleţi. Un an de zile m-am chinuit şi am lucrat după catalog. E foarte greu să îi strângi, pentru că nu mai sunt”, a afirmat Valentin Manache.

Polițistul spune că munca de colecționar îl ajută și în activitatea sa zilnică. De exemplu, în ziarele vechi pe care le deține există articole despre infracțiuni care se petreceau în trecut după metoda „Accidntul”, deja celebra tehnică de înșelăciune folosită în zilele noastre. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version