In vizor

Un oraş din judeţul Cluj, fără gaz în 2017. Cum este posibil acest lucru?

Un oraş din judeţul Cluj nu este conectat nici în prezent la o reţea de distribuţie a gazelor naturale. Cum este posibil, ca în cel mai înfloritor judeţ al Transilvaniei, într-un oraş considerat Poarta Apusenilor, locuitorii să se încălzească cu lemne? Cadrul legislativ împiedică o investiţie de 4 milioane de euro, investiţie care ar duce la renaşterea oraşului Huedin. Ziar de Cluj adresează o întrebare parlamentarilor clujeni din mandatul 2012-2016: cunoaşteţi situaţia proiectului de investiţie la conducta de gaz din Huedin? 

Huedinul a fost declarat oraş în anul 1961. După aproape şase decenii  de la acest eveniment, cei aproape 10.000 de locuitori nu cunosc semnificaţia cuvântului  “gaz”. Administraţia locală a reuşit cu mari eforturi, în pofida birocraţiei stufoase, să aducă magistrala de gaz la poarta oraşului, încă de acum 8 ani. Cu toate acestea, nici până în ziua de azi, locuitorii nu au văzut cum arată flacăra de gaz, în timp ce aleşii clujenilor au dormit pe scaunele comode din Parlament. 

“Problema cu gazul este o problemă care în fiecare legisatură a fost pusă şi de către primarii anteriori. În 2008, când am devenit primar, mi-am dat seama că trebuie să judec foarte bine viitorul oraşului, în sensul că oricine trebuie să îşi dea seama că pentru dezvoltarea unui oraş îţi trebuie infrastructură. Curent electric, apă-canal, străzi şi gaz. Din cele patru mari  probleme, trei le-am rezolvat. Problema gazului nu am lăsat-o ultima. În 2008 am reuşit să facem un proiect pentru aducerea magistralei de gaz în Huedin. Chinurile facerii au fost foarte grele. La un moment dat ne trebuiau 98 de avize, când obţineam cele 98 de avize trecea un an şi mai trebuia să  mai facem încă 98. Am intrat într-o competiţie naţională cu mai multe zone din România, am prins perioada crizei economice 2008-2012 ,cu toate acestea am reuşit ca în primul mandat să aducem tronsonul magistralei de la Aghireş până la Huedin şi nici nu mi-am putut imagina că etapa a doua de distribuţia gazului în oraş va fi aşa de complicată. Noi ne luptăm din 2012 cu etapa a doua ”, a afirma Mircea Moroşan, primarul oraşului Huedin. 

Investiţia pentru cei 34 de kilometri de conductă de gaz a fost de 16 milioane de euro. Din 2012 conducta zace în pământ neutilizată, deşi darea în folosinţă ar ajuta la regularizarea presiunii gazului în Cluj-Napoca, Floreşti şi Baciu.  

“Prima parte a fost o investiţie de compania de la Mediaş. Nu a fost nevoie decât de un studiu de prefezabilitate din partea noastră, a costat 16 milioane de euro. Există conducta, conducta depăşeşte Huedinul cu 7 kilometri. Pentru a fi acea conductă acceptată la nivel naţional a trebuit să o fac de interes naţional. Prima dată tronsonul a fost refuzat pentru că nu era atractiv economic pentru cei care făceau investiţia. Această conductă teoretic s-a construit, primul tronson urmează să meargă spre Aleşd, se întoarce prin Sălaj şi ajunge în Baciu. De fapt proiectul este de fapt pentru Cluj. Se numeşte creşterea siguranţei energetice a municipiului Cluj-Napoca. În momentul în care acest proiect va fi finalizat, Floreştiul se leagă cu Gilăul, cu Huedinul, cu Aleşd şi cu Baciu. Se va crea o mare buclă în care presiunea gazului în Cluj va fi egală peste tot. Şi la polul dinspre vest şi la polul dinspre est”, a declarat primarul Huedinului. 

De trei ani proiectul stă pe masa funcţionarilor de la Ministerul Energiei. Neconcordanţa  dintre Legea achiziţiilor publice şi Legea concesionării blochează licitaţia care ar trebui organizată. Primarul Huedinului a bătut timp de trei ani drumul Bucureştiului degeaba, pentru ca reprezentanţii de la Ministerul Energiei să îi spună că nu există cadru legislativ pentru a demara licitaţia. 

“Pentru etapa a doua am discutat cu cei mai buni proiectanţi pe care îi are ţara asta. Au făcut un proiect beton, excepţional este avizat de ANRE. Am depus proiectul de 3 ani la Ministerul Energiei. Prima dată s-au schimbat directorii, era cealaltă legislaţie, nu ştiai cu ce se mămâncă pâinea pe acolo. S-a împărţit ministerul în două. Am avut răbdare să se aşeze distribuţia politică a şefilor după care, cu curaj, m-am dus să îmi susţin proiectul. Mi s-a spus foarte clar că trebuie să se schimbe Legea gazului şi trebuie să am un pic de răbdare. A stat 6 luni, s-a modificat legea gazului, m-am dus din nou. După 6 luni mi s-a spus că trebuie să apară normele metodologice ale Legii gazului. După încă 6 luni am mers din nou. Mi-au spus că numai 4 unităţi teritorial administrative avem proiecte bune şi că ar trebui sa fie 5 UAT-uri pentru a scoate la licitaţie. Ultima ieşire a fost acum câteva luni, când iar m-am supărat foarte tare şi m-am dus la Bucureşti. Acum mi se explică că nu există cadru legislativ în care legea achiziţiilor publice să nu fie în contradictoriu cu legea concesionării. Şi atunci ce problemă am eu, ca primar, că cele 2 legi nu sunt puse în Parlamentul României de acord? Acesta a fost ultimul răspuns. Dacă se va pune o concordanţă legislativă între legea concesionării şi Legea Achiziţiilor publice vom reuşi să avem gaz la Huedin. Nu noi scoatem la licitaţie, ci Ministerul Energiei, pentru că este o investiţie mare, de aproximativ 4 milioane de euro şi trebuie licitaţie internaţională, iar concesionarea ar fi pe cel puţin 50 de ani”, a afirmat Mircea Moroşan. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *