Din oras

Un nou prilej de propagandă electorală – decizia de impunere a cuantumului impozitelor vine și în acest an cu epistola lui Emil Boc către clujeni

Zilele acestea, clujenii au început să primească în cutiile poștale tradiționalul plic primăvăratic de la Primărie, care conține decizia de impunere a cuantumului impozitelor și taxelor locale datorate în anul 2021, precum și scrisoarea electorală a primarului Boc.

Anul acesta, scrisoarea edilului se întinde pe o întreagă foaie A4, față-verso, pe față fiind prezentate mărețele realizări din anul 2020, iar pe verso promisiunile pentru 2021.

„Realizările” anului trecut

În an de pandemie, din cele 14 puncte ample ce cuprind realizările Primăriei, doar două vizează sănătatea:

„A fost realizată modernizarea și reabilitarea termică a Spitalului Municipal în măsura în care restricțiile au permis acest lucru. Au fost sprijinite financiar spitalele clujene și municipalitatea a achiziționat pentru ISU un punct medical avansat cu dotări de ultimă generație, în special pentru cazuri cu victime multiple în stare critică. S-au făcut alocări suplimentare pentru creșterea capacității Spitalului Municipal de gestionare a crizei sanitare și au fost achiziționate aparate de ventilație mecanică, paturi de terapie intensivă etc.”

„S-au desfășurat acțiuni de igienizare și dezinfecție a spațiilor publice, a unităților de învățământ, a tuturor blocurilor și s-au instalat dispensere cu dezinfectant în stații de transport public, piețe și scări de bloc.”

Tramvaie și troleibuze

Au fost achiziționate în 2020 10 noi tramvaie din fonduri europene, 25 de troleibuze, dar călătorii se înghesuie în continuare în mijloacele de transport în comun, în plină pandemie, ceea ce înseamnă că achizițiile au fost subdimensionate pentru nevoile orașului.

„Elevii și studenții beneficiază de 120 călătorii gratuite pe lună în locul abonamentelor anterioare pe 2 linii. A fost majorat plafonul pentru gratuitate pe toate liniile pentru persoanele vârstnice”, notează primarul în scrisoarea sa.

În an de pandemie, așadar, Emil Boc se laudă că a majorat plafonul de gratuitate pentru vârstnici, în așa fel încât aceștia să poată circula și mai mult cu autobuzele arhipline. În anul în care restricțiile de circulație au fost legea, și distanțarea socială, gratuitatea poate că ar fi trebuit limitată doar pentru călătoriile esențiale.

Parcări

Primăria se laudă cu crearea a 1 886 noi locuri de parcare, într-un oraș în care în continuare locuitorii se bat în cartiere pe locurile de parcare insuficiente.

În plus, municipalitatea a dat în folosință, înainte de alegeri, parkingurile Primăverii 20, Primăverii 8 și Mogoșoaia, recepționate și inaugurate cu toate că prezentau vicii de construcție (infiltrații, finisaje incomplete sau de proastă calitate).

„Parkingul Hașdeu a fost realizat în proporție de 97%”, notează primarul în scrisoarea sa către electorat. Parkingul Hașdeu a fost o promisiune electorală din anul 2012, anul trecut trebuia să fie finalizat 100%, însă lucrările au întârziat, parkingul nefiind inaugurat nici până în prezent, cei 3% rămași durând luni de zile.

Și desființarea celor 355 garaje din zona Între Lacuri, cu amenajarea a 770 de parcări, este considerată o realizare, primarul uitând să menționeze câte mașini au adus în zonă noile proiecte imobiliare aprobate în Comisia de Urbanism.

Au fost create, de asemenea, peste 350 de locuri pentru biciclete în parkinguri și în spații securizate. Piste noi în cartiere, puține spre deloc.

Nimeni nu a fost uitat și nu a fost abandonat, cum îi place primarului să spună, așa că și cei bogați, care își permit mașini electrice, dar nu au bani de curent, au fost fericiți cu 24 de stații de încărcare pentru 32 de mașini.

Străzi

În 2020, printre realizările Primăriei se numără modernizarea și lărgirea străzii Bună Ziua (pentru ca strada să suporte noi proiecte imobiliare), modernizarea străzilor Regele Ferdinand – Tipografiei – Emile Zola – Sextil Pușcariu (cu vicii de construcție, remediate ulterior de constructor, cu dale de calitate inferioară ș.a.) și reabilitarea zonei Pieței Lucian Blaga.

„A fost realizată prima stradă ”smart” din România – strada Molnar Piuariu”, scrie primarul. Prima și ultima.

Podul Fabricii a fost reabilitat, se împăunează edilul, uitând să le amintească clujenilor că podul Porțelanului, aflat în apropiere, a fost ratat pentru un zăcământ de sare nedescoperit la timp de un studiu geo făcut pe genunchi.

Metrou și tren metropolitan

Au fost realizate hârtii și o parte din studiul geo, care a descoperit de abia anul acesta un zăcământ de sare în zona podului IRA, așa că, cu metroul, vor circula doar urmașii urmașilor noștri. În cel mai bun caz.

Cimitir și Turnul Pompierilor

A fost finalizat noul cimitir-parc Moș Ion Roată și a fost înmormântat încă un an Turnul Pompierilor, sub un giulgiu alb care fâlfâie rupt de vânt. Lucrările la turn ar fi ajuns în 2020, potrivit primarului Boc, la 80%, însă, dacă pentru cei 3% rămași din Parkingul Hașdeu a fost nevoie de luni, pentru 20%  ne mai putem aștepta la întârzieri de ani.

Parcuri

În 2020 au început lucrările la Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor, un parc situat la capătul Bulevardului Muncii, într-o zonă izolată, unde a răsărit, în ultimii ani, un cartier de vile. Și bogații trebuie să aibă parcul lor, nu?

La Baza sportivă și de agrement ”La terenuri” a mănășturenilor amărășteni, lucrările începute au înghețat toată iarna.

Creșe

Au fost finalizate două creșe în Mănăștur și Bună Ziua, în celelalte zone unde părinții nu găsesc locuri, existând probabil bone. În Cluj s-au construit, în ultimele două decenii, doar blocuri peste blocuri, așa că cele două noi creșe cu care se laudă Primăria reprezintă două picături în marea de deznădejde a părinților.

Gunoaie

Și în 2020, Clujul a fost plin de gunoaie, iar ghenele au rămas la fel de infecte. Însă primarul se laudă în epistola sa cu 46 de platforme subterane de colectare selectivă și cu 27 noi puncte supraterane din construcție metalică pentru colectarea selectivă, adică, pe românește, cu 27 de cuști montate peste tomberoane.

Programe sociale de tipul ”Navy Seals”

„Au continuat toate programele sociale derulate de Primărie (nimeni nu e uitat și nu e abandonat)”, le scrie primarul clujenilor, în orașul în care 1500 de oameni au fost abandonați în condiții de mizerie, inumane, la Pata Rât.

Antonia a fost augmentată

Epistola cu realizările primarului se încheie cu Antonia augmentată, nu mamar, ci prin „peste 200 de operațiuni administrative care pot fi efectuate online”.

„A fost pregătită plata online a parcărilor rezidențiale pentru a evita deplasarea la ghișee în 2021”, scrie primarul.

Cu toate acestea, pe un ger năpraznic, în plină pandemie, clujenii au stat, la începutul acestui an, la lungi cozi în fața Primăriilor de cartier.

Puține realizări, așadar, în anul 2020, chiar dacă ele par multe pe hârtie. Hârtia suportă orice, pe teren însă Clujul a evoluat ardelenește, în ciuda bugetului consistent al orașului, de peste 350 de milioane de euro.

Vom reveni cu o analiză a celei de-a doua părți a epistolei primarului Boc către clujeni, partea cu promisiunile pentru 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *