In vizor

Un nou mall și o clădire de 40 de etaje s-ar putea construi la Cluj, în zona Cora

În zona Cora s-ar putea construi în viitor un nou mall, unul dintre cele mai mari din Cluj, fiindcă ansamblul va integra și o clădire de 40 de etaje și alte corpuri cu destinație de birouri, spații comerciale, destinate petrecerii timpului liber, un hotel și un parking. Conform propunerii PUZ, ansamblul va fi realizat într-o singură etapă.

Noul Plan Urbanistic Zonal de dezvoltare urbană a unui ansamblu mixt în zona Cora a fost postat astăzi pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, publicul putând transmite observații asupra documentației în perioada 6-17 ianuarie 2020. Beneficiara PUZ-ului este SC Cluj-Napoca Estate SRL. Cluj Napoca Estate este controlată de grupul olandez Delparro BV, cel care deține lanțul de magazine Cora din România.

Spicuim din PUZ-ul depus pentru informarea și consultarea publicului:

„Obiectul principal al Planului Urbanistic Zonal il constituie realizarea unui ansamblu mixt (cu functiuni comerciale, mall, birouri, servicii de interes public – hotel, parking, spatii pentru loisir), pe terenurile situate in Cluj-Napoca, Bd. 1 Decembrie 1989 in zona Cora.

Functiunea nou introdusa este cea de petrecere a timpului liber in spatii denumite generic „Entertainment Mall”.

Aceasta functiune se doreste a fi magnetul investitiei si are ca scop acoperirea necesitatilor populatiei de a petrece timpul liber in spatii de dimensiuni mari in care sa poata gasi functiuni diverse si de dimensiuni mari, inclusiv culturale sau sportive, pe langa cele traditionale.

Activitatile din cladiri se vor extinde si in aer liber pe suprafata dintre raul Somesul Mic si constructiile proiectate.

Un alt aspect important il reprezinta propunerea de amenajare a unei legaturi pietonale si a unei piste de biciclisti care sa lege traseul actual din municipiul Cluj-Napoca de la Parcul Rozelor pana in localitatea Floresti. Astfel se va asigura accesul pietonilor si a biciclistilor din cele doua localitati, devenind un punct de atractie pentru cei care practica deplasarea pe jos sau cu bicicleta (ori alte mijloace de deplasare precum role, skate, etc.).

Se vor asigura locurile de parcare necesare viitoarelor functiuni conform normelor in vigoare si chiar suplimentar acestora in parcarile amenajate la sol sau in cladirile proiectate (la subsol sau la etaje).

Zona a fost inclusa in intravilan in anul 1999. Dupa anul 2000 in zona au fost construite actualele functiuni, adica complexul comercial CORA, asa cum este el in prezent.

Studiul de circulatie a avut ca scop verificarea modului in care se integreaza propunerea urbanistica. A rezultat ca potentialul de autovehicule al zonei este de 4200 de unitati, din care existente circa 1000 unitati. Din totalul maxim se propune repartizarea unui numar de aproximativ 500 de unitati pentru realizare unui sistem integrat de „Park and Ride”, adica un loc (parking) unde vizitatorii din afara municipiului Cluj-Napoca pot sa isi lase autoturismul si apoi sa viziteze orasul cu mijloace de transport in comun accesibile dintr-o statie din imediata apropiere.

Studiul Evolutia teritoriala din punct de vedere urbanistic si economic are concluzii care recomanda imbogatirea zonei cu functiuni precum cele de servicii, birouri, hotel, spatii de petrecere a timpului liber cu scopul de a degreva alte zone, de a echilibra repartitia acestor functiuni in teritoriu si de a furniza locuitorilor din zonele adiacente astfel de facilitati.

Studiul Conformari spatial-volumetrice are concluzii care recomanda amplasare unei constructii foarte inalte in compozitia ansamblului pentru a marca vizual pozitia zonei dar si silueta orasului, precum si pentru a se constitui intr-un semn/semnal care va echilibra imaginea de ansamblu – in special cea perceputa la intrarea in oras dinspre Floresti.”

Intenția dezvoltării amplului ansamblu nu este una recentă

Intenția prezentei dezvoltări nu este una recentă. Ziar de Cluj a semnalat din anul 2016 intenția grupului care controlează lanțul de hipermarket-uri Cora din România de a cumpăra de la Primăria Cluj-Napoca terenul de 5,7 hectare pe care s-a construit magazinul:

„O afacere paguboasa pentru administratia locala, care a concesionat acest teren inca din 1999 pentru un pret de 1 dolar metrul patrat. Dupa 17 ani, Cora este pe cale de a cumpara terenul. Pretul tranzactiei? Primaria Cluj-Napoca nu l-a dezvaluit.

Povestea acestui teren concesionat a inceput in toamna anului 1999, cand Consiliul Local Cluj a oferit grupului francez Delhaize 5,7 hectare de teren in zona „variantei Grigorescu-Manastur” pentru a ridica un hipermarket Cora. 

Pe 31 august 1999, la initiativa primarului Gheorghe Funar, forul local a adoptat o Hotarare de Consiliul Local (HCL) prin care se legalizeaza asocierea dintre Primarie si societatea „B.T.C Tehnical Construction” din Timisoara. Atunci, consilierii au stabilit ca firma din Timisoara va plati 1 dolar pe metru patrat pe durata asocierii si inca 60.000 de dolari timp de doi ani, cat se preconiza ca va dura ridicarea „unui centru comercial” – fara nume la acea data.

La un calcul sumar, rezulta ca societatea B.T.C. din Timisoara urma sa platesca 57.000 de dolari pe an (pe durata asocierii de 49 de ani), adica 750 de dolari lunar!

La scurt timp, Consiliul Local a adoptat o noua HCL, asemanatoare cu cea din august 1999, in care apare numele hipermarketului CORA. Alaturi de firma B.T.C Timisoara, in acte, apare o alta societate, tot din Timisoara, SC Cluj Napoca Estate SRL, drept partener al acesteia. Tot aici era mentionat prima data faptul ca hipermarketul Cora este reprezentat de cele doua firme.

Cealalta societate, „Cluj Napoca Estate”, este tot o firma imobiliara, inregistrata in mod ciudat (nu intimplator) pe aceeasi adresa cu firma B.T.C – Str. Lipscani 102, Bucuresti, scria presa vremii despre aceasta afacere – sursa Hotnews.ro.

Povestea acestui teren reapare in peisaj in 2013, cand aceeasi Primarie Cluj-Napoca le da posibilitatea celor care au construit in ultimii ani pe terenuri concesionate de la Primarie sa le si cumpere.

In aceasta situatie este si Cora, care a depus la Primarie o cerere de cumparare a terenului, prin societatea Cluj Napoca Estate SRL.

Cluj Napoca Estate este controlata de grupul olandez Delparro BV, cel care detine lantul de magazine Cora din Romania. Administrator este francezul Gregori Biertrand Herve Marcel. Firma este inrudita cu alte societati cu aceeasi denumire si acelasi actionariat: Brasov Estate, Vaslui Estate, Prahova Estate, Galati Estate, Slobozia Estate.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version