Politica

Un nou episod din telenovela gunoaielor. Prefectul Vuscan i-a indemnat pe primarii din judet sa faca presiuni la Consiliul Judetean Cluj

Inca un episod din telenovela gunoaielor s-a desfasurat azi la sediul Prefecturii Cluj. Intr-o intalnire cu primarii din judet, prefectul Gheorghe Vuscan i-a indemnat pe primari sa exercite presiuni asupra conducerii CJ Cluj pentru a finaliza Centrul de Management Integrat al Deseurilor. Primarii in schimb spun ca si-au rezolvat problema pe plan local, chiar cu pretul de a plati mai mult pentru serviciul de salubritate.

Toata lumea vorbeste, comenteaza, isi da cu parerea in situatia fara iesire in care se afla constructia Centrului de Management Integrat al Deseurilor din judetul Cluj, in timp ce de aproape un an nu s-a mai miscat un utilaj pe santierul viitoarei gropi de gunoi a judetului. Primariile sunt nevoite sa refaca contractele de salubritate, iar firmele sa transporte resturile menajere ale populatiei in alte judete. Clujul este singurul judet din tara fara o groapa de gunoi ecologica. 

La inceputul dezbaterilor, prefectul Gheorghe Vuscan a anuntat ca in institutia prefecturii nu se face politica, insa la doar cateva minute le-a cerut primarilor prezenti sa puna presiuni pe reprezentantii Consiliului Judetean pentru ca acestia sa finalizeze CMID-ul.

„In Institutia Prefectului nu facem politica. Nu cautam vinovati, trebuie sa vedem problemele care sunt, sa gasim solutii. Nu puteti sta linistiti, faceti presiune la Consiliul Judetean, sa convocati ADI-ul (Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara) sa vedeti ce e de facut pentru ca banutii din primarie vi-i dati pe transportul deseurilor menajere pe la Odorhei, pe la Bihor si prin alte judete care au stiut sa isi prevada in proiectul ala si un depozit tampon, respectiv un depozit provizoriu de depunere a deseurilor menajere pana la finalizarea proiectului. Noi nu am stiut, ca asa fost o afacere acolo, mai putin la vedere, care producea bani multi si nu intreba nimeni de ce se intampla acolo”, a afirmat Gheorghe Vuscan.

O parte din primarii prezenti la dezbaterea de azi au afirmat ca nu mai asteapa ca reprezentantii CJ sa solutioneze criza de la CMID pentru ca in unele comune s-a reusit acest lucru pe plan local, dar cetatenii trebuie sa cunoasca cine este cu adevarat vinovat pentru banii platiti in plus ca urmare a nefinalizarii CMID.

“Din pacate suntem in aceeasi situatie, dar a revenit firma care colecteaza deseurile solicitand o suma suplimentara pe care o sa o achitam in perioada urmatoare insa trebuie gasita o solutie, CJ Cluj trebuie sa gaseasca o soutie pentru comunele din judetul Cluj. Nu vreau sa ma gandesc ce se va intampla daca nu va fi finalizat in urmatorii doi ani CMID-ul. Va fi un dezastru al judetului Cluj. Nu vreau sa cred ca suntem singurul judet din tara care nu stim sa gestionam aceasta problema a deseurilor. Toata populatia judetului ar trebui sa stie, daca mai este cineva care nu stie, ca acest esec al CMID-ului de la nivelul judetului Cluj apartine in totalitate Consiliului Judetean Cluj”, a declarat Lucia Suciu, primarul comunei Chinteni.

Primarul comunei Belis a afirmat ca pana la inchiderea rampei de la Alesd, unde sunt duse in prezent resturile menajere ale comunei, chiar daca plateste cu 15% mai mult, problema deseurilor este rezolvata.

“Noi suntem un caz fericit la Belis, pentru ca dupa ce am incetat colaborarea cu Brantner Veres facem colectarea cu o firma din Huedin care le duce la Alesd. Un pic mai scump decat inainte, pentru ca e distanta mai mare, dar convenabil pentru ca este problema rezolvata cel putin pana cand cei de la Alesd vor mai permite depozitarea lor in rampa pe care o detin. Costurile serviciilor de salubritate sunt suportate de catre Primaria Belis si in prezent sunt cu aproximativ 10-15% mai mari. Nedeschiderea CMID nu ne afecteaza din punctul de vedere al colectarii. Putin platim peste peste tariful pe care l-am platit pana in primavara acestui an, dar ca si ritm de colectare este acelasi”, a afirmat Viorel Crainic, primarul comunei Belis.

Nefinalizarea CMID afecteaza si comuna Apahida, care a fost nevoita sa majoreze tarifele cu 40%.

“Criza deseurilor menajere afecteaza si comuna Apahida. Am adoptat o hotarare prin care pretul pentru colectare crescut incepand cu 1 iunie de la 5 la 7 lei de persoana. Am reusit in urma discutiilor avute cu firma de salubrizare sa gasim o alta solutie pentru ca existau multe gospodarii care nu aveau abonament la gunoi, dar li se ridica. E vorba in special de la blocuri, acolo nu se poate individualiza. Am emis un proiect de hotarare prin care dorim sa introducem in sistemul de taxe si impozite, o taxa speciala, taxa de salubritate si adunand de la mai multi ne permitem sa avem un tarif mic. Va fi un tarif de 12 lei pe familie, indiferent de numarul de membri. Firma de salubritate va incasa poate peste ce a incasat pana acum, iar noi vom asigura ca fiecare cetatean sa platesca inclusiv cei de la blocuri. Avem scari intregi care nu au abonament sau chiar blocuri pentru ca cetatenii isi arunca gunoiul la blocurile vecine”, a declarat Grigore Fati, primarul comunei Apahida.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *