De cartier

Un nou ansamblu imobiliar de 8 etaje, spații comerciale și grădiniță în fosta zonă industrială a Clujului

Fosta zonă industrială a orașului este supusă restructurării urbane, context în care comisia de urbanism a Primăriei va avea spre aprobare un nou proiect imobiliar în zona cartierului Bulgaria, unde este propusă realizarea unui ansamblu de 8 etaje+spații comerciale+grădiniță. Proiectul numără câteva sute de apartamente. 

PUZ restructurare urbană – dezvoltare ansamblu mixt str Vidrei 

Proiectul Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru str Vidrei presupune construirea unui ansamblu cu funcțiune mixtă – ansamblu de locuințe colective și dotări aferente, ulterior demolării construcțiilor existente pe parcelă.

Caracterul actual al zonei este de unități industriale aflate în general în proprietate privată, însă potențialul de dezvoltare al zonei se află în direcția regenerării acestui spațiu, fiind atractiv din punct de vedere imobiliar pentru dezvoltarea funcțiunilor mixte: locuire colectivă, comerț, servicii, dotări, arată proiectanții. 

Etapele procedurii de restructurare implică elaborarea unui Plan Urbansitic Zonal de restructurare (PUZ de restructurare) în urma negocierilor cu administrația publică locală pentru stabilirea condițiilor cadru de restructurare – prin care se stabilesc noul profil funcțional, principalii indicatori urbanistici, obiectivele de interes public necesare în zonă(trama stradală de interes general și local, infrastructură edilitară, spațiile verzi, locurile de joacă pentru copii, piațete, instituții publice de învățământ, sănătate, locuințe sociale, etc. și terenurile aferente acestora, ce vor trece în proprietate publică.

Proiectant: Conproex design studio srl
Beneficiar: Alex&George import/export srl.

Înființată în 1991, cu sediul în Cluj, administrată de Hanga Ioan, număra în 2020 un număr de 28 de angajați. 
Obiectul de activitate al firmei constă în lucrări de construcție a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. 
În 2020, firma înregistra pierderi de minus – 71 381 euro la o cifră de afaceri de 539 059 euro. 
În 2019, profitul net al firmei era în valoare de 9 476 euro. 

Pe terenurile studiate se regăsesc 14 corpuri de clădiri, dintre care 12 corpuri sunt hale. Toate clădirile aflate pe terenurile studiate sunt propuse spre demolare.

Ansamblul propus va avea un regim de înălțime de – 2S+P+1 – 2S+P+7E+ER.
Nr apartamente propuse: 394.

Propunerea urbanistică prevede asigurarea unor dotări și servicii care acum sunt deficitare, precum spații verzi, loc de joacă pentru copii, gradiniță și loc de joacă, spații pentru comerț și servicii la parterul imobilului de la str. Vidrei.

Locuri de parcare necesare – 609.

-parcari la sol pentru gradinița și vizitatori 
-parcari subterane pentru functiunile de locuire, comert, servicii.

Se păstrează stația de transport în comun, cu realizarea de alveole speciale, pentru fluidizarea traficului.

Proiectanții noului ansamblu imobiliar propun extinderea străzii Vidrei și a străzii Morii pe tronsonul aferent parcelei studiate, cu un profil cu lățimea de 16 m.
-zona de locuințe colective
– trotuar 1.5 m+pista biciclete 1.0 m+parcare/spațiu verde 2.0 m+ un sens carosabil 3.5 m+un sens carosabil 3.5 m+parcare/spațiu verde 2.0 m+pista biciclete 1.0 m+ trotuar 1.5 m.

Suprafața teren – 19432 mp

Se propune realizarea unei grădini de cartier în partea centrală a terenului și a unor zone verzi și alei pietonale între imobilele de locuit, astfel încât pe parcele se vor amenaja aproximativ 30% suprafața de spatii verzi din teren. Este prevazută plantarea a mimim 50 de arbori și arbusti, care vor delimita un traseu pietonal sau auto.

Alte obiective de interes public propuse în zonă:

– Amenajare stație de reîncărcare pentru 2 mașini electrice la strada Vidrei.
– Amenajare stație de bike sharing pentru ClujBike. 
– Amenajare zona verde și loc de joacă pentru copii cu acces public nelimitat pentru locatarii zonei (teren în proprietate privată cu utilizare publica). 
– Realizarea imobilului „GRADINITA” cu regim de inaltime P+1, suprafața construită desfășurată de aproximativ 1000m2, investiție cu caracter privat la stadiul de semifinisat. 
– Anterior recepției clădirilor de pe parcelă, investitorul privat va realiza trecerea în domeniul public cu titlu gratuit a imobilului “GRADINITA” și a unei suprafețe de teren de 2000 m2 aferente acestuia.
– Implementarea soluțiilor tehnice prevăzute pentru fluidizarea traficului 
– Realizarea circulațiilor auto propuse prin PUZ, investiție cu caracter privat. 
– Anterior recepției clădirilor de pe parcelă, investitorul privat va realiza trecerea in domeniul public cu titlu gratuit a suprafeței de 4372m2 (teren aferent realizării circulațiilor auto).

Proiectul imobiliar pe care investitorul privat este decis să-l dezvolte pe str Vidrei nr 6-8 va intra în analiza comisiei de urbanism din această săptămână. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *