Din oras

Un milion de lei in plus pentru evenimentele culturale. TIFF nu primeste mai mult

Finantarea municipalitatii pentru ONG-urile care organizeaza, la Cluj, evenimente culturale va creste cu un milion de lei in 2013. Directorul TIFF, Tudor Giurgiu, sustine ca suma alocata festivalului de film nu va fi mai mare in 2013.

In acest fel, primarul Emil Boc a dorit sa transmita un mesaj de sustinere a evenimentelor culturale, in contextul castigarii titlului de Cluj-Capitala Europeana a Tineretului in 2015. Astfel, bugetul pentru acest sector va creste anul acesta de la 2 la 3 milioane de lei.

“Am vrut sa dam un semnal foarte clar, sa speram ca si mediul privat va raspunde pentru sustinerea financiara a evenimentelor culturale ”, a declarat Boc.

Tudor Giurgiu, fondator si director al Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), a salutat majorarea bugetara, insa nu crede ca festivalul de film va primi peste plafonul de 100.000 de euro, acordat de primarie . “Nu am avut nicio discutie in acest sens cu primarul Emil Boc”, a declarat Giurgiu.

De altfel, intre municipiul Cluj-Napoca si Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc a fost semnat un acord prin care municipalitatea s-a angajat sa sustina TIFF, inca din 2006.

“Sper ca acesti bani sa se duca spre multele ONG-uri care au proiecte la fel de valoroase. Asa mi s-ar parea firesc”, a mai spus Tudor Giurgiu.

Peninsula spera la o finantare

Intrebat daca suplimentarea bugetara s-a facut pentru Festivalul Peninsula, un alt eveniment de amploare care se va desfasura, incepand cu acest an, la Cluj-Napoca, Boc a precizat ca intre institutie si organizatorii festivalului nu s-a semnat niciun acord financiar.

“Nu avem nicio suma angajata de sustinere cash a Festivalului Peninsula. Ne-am angajat la obligatia de a realiza infrastructura necesara desfasurarii evenimentului, o investitie de 30-40.000 de euro”, a mai spus Boc.

Edilul a facut referire la refacerea drumului de acces la Valea Garbaului, acolo unde se va desfasura Peninsula, cat si racordarea zonei la utilitati.

Pe de alta parte, Bodor Laszlo, directorul Festivalului Peninsula, spera ca festivalul sa primeasca si ajutor financiar din partea municipalitatii.

Cererile de finantare a ONG-urilor au putut fi depuse la primarie pana in 31 ianurarie.

In 2012 a fost alocata suma de 1,93 milioane de lei pentru activitati nonprofit de interes local ale institutiilor de cultura si ONG-urilor locale.

Cei mai multi bani, 450.000 de lei, au fost alocati Asociatiei pentru Promovarea Filmului Romanesc – TIFF, si 120.000 de lei pentru Fundatia Europeana pentru Cultura Urbana – Comedy Cluj.

Foto: tiff.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *