Vocea ta

UN METROU PREA ÎNDEPĂRTAT: Anunţul cu câştigătorul Gulermak, ca anunţul – poate OSĂ fie. Dar unde-i PUZ-ul Metroului – iată o nouă întrebare?

Scris de 608

de Szakats Istvan

Azi e zi mare. Teoretic, primăria ar trebui să se anunțe câștigătorul licitației la “metrou”. Dar am o nedumerire. Oricât caut, nu găsesc HCL județean pentru PUZ metrou.  Documentul e de negăsit pe siteul Consiliului Județean, și suspiciunea mea este că acesta nici nu există. Iar asta e o problemă.

Pentru că atunci când un proiect de lungește peste limitele unui UAT (precum e cazul “metrou”lui (v. Cluj + Florești), județul trebuie să emită un HCL pentru PUZ – conform Legii 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.

Fără PUZ avizat și aprobat conform legii ( = HCL județean) nu ai voie să faci DTAC. Iar fără DTAC nu poți avea autorizație de construire. Iar fără autorizație nu poți lucra nimic.

Dar revenind la licitație la care primăria ar trebui să se anunțe câștigătorul azi.

– Oare nu era rezonabil așa, ca primăria și județul să-și facă treaba înainte, și să-i dea ofertanților niște situații clare, pe care aceștia să poată să lucreze?

– Oare cum au putut să oferteze consistent ofertanții, fără să li se pună la dispoziție o situație juridică clară?

– Oare nu este evaluarea ofertelor îngreunată de faptul că situația juridică nu este clară?

– Oare nu crează asta niște vulnerabilități de ordin juridic? Să zicem, pentru un ofertant care ar putea dori să depună o contestație? Pentru un Municipiu, un Minister și un Guvern care trebuie să aloce niște bugete? Pentru un UE care are vrea să știe că banii europeni sunt alocați și cheltuiți cu acte în regulă?

Dar să zicem că închidem tot ochiu’ legal. Să zicem că Gülermak câștigă și Doguș nu contestă. Se semnează contractul. Și toată lumea legală tace.

Gülermak s-ar apuca de săpat? Nu poate, pentru că nu are autorizație de construire. Ca să primească, i-ar trebui un DTAC. Poi să-și facă! Dar DTAC nu o să poată să aibă până nu există HC județean pentru PUZ metrou.

Suntem deja în super-întârziere cu proiectul. Și chiar dacă s-ar semna contractul azi, TOT se va mai lungi ciunga mult și bine, și tot din cauza administrației clujene.

Deci turcilor, destupați șampania, da’ o să mai cam stați răzămați în lopeți până Clujul stă răzămat în pix. Cel mai probabil, marele ban pe proiectul asta o să-l facă nu constructorii, ci avocații. Dar în niciun caz orașul.ULTIMA ORĂ

 • Acum 17 hours Vocea ta
  Cine-i ”idiotul”?
 • Acum 19 hours Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 21 hours Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 22 hours Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 23 hours In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 23 hours Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 1 day In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 1 day Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 1 day In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 1 day Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 1 day Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 2 days Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 2 days PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
Citește și...
OPINIE Vocea ta

Cine-i ”idiotul”?

Szakats Istvan Dacă primarul Boc a avut azi eleganța de-al face idiot pe inginerul Carol […]

Recomandările redacției
OPINIE Vocea ta

Cine-i ”idiotul”?

Szakats Istvan Dacă primarul Boc a avut azi eleganța de-al face idiot pe inginerul Carol […]

TOP CITITE