Politica

Un mandat plin de nerealizari. Emil Boc a promis, clujenii l-au crezut, dar concret nu s-a intamplat nimic

In urma cu patru ani candidatul Emil Boc le promitea clujenilor prin programul sau electoral o serie de proiecte marete care urmau sa schimbe infatisarea orasului de cinci stele. Clujenii i-au acordat increderea oferindu-i votul spre un nou mandat, cu speranta ca promisiunile edilului vor fi materializate. Ziar de Cluj reaminteste azi locuitorilor promisiunile facute si neonorate de Emil Boc.

Orice primar ar fi avut Clujul dupa epoca de aur a lui Gheorghe Funar, orasul ar fi avut o crestere spectaculoasa oricum. Astfel in 2004 carmuitorul destinelor Clujului a devenit Emil Boc care, cel mai probabil, dumnica va castiga cel de al patrulea mandat. Multe dintre promisiunile cu care a castigat increderea clujenilor in urma cu 12 ani sunt inca nerealizate, o parte dintre ele regasindu-se si in acest an in propaganda sa electorala. 

“Ceea ce am promis in 2008 am respectat si indeplinit. Acest oras s-a schimbat radical in bine si a recuperat gravele intarzieri din trecut. In ceea ce priveste obiectivul noului mandat, cred ca este timpul sa realizam un salt calitativ in viata municipiului nostru. Din acest punct de vedere cred cu tarie ca municipiul Cluj-Napoca trebuie sa intre intr-o noua etapa de dezvoltare, care sa aduca un plus calitativ in viata fiecarui cetatean din orasul nostru. Cluj-Napoca trebuie sa devina orasul in care sa iti placa cel mai mult sa traiesti subliniaza aspectul calitativ si care presupune ca in fiecare domeniu al vietii acestui oras sa realizam un plus de calitate. Principalele obiectiva care sa ne duca la realiarea acestui obiectiv fundamental ar fi urmatoarele: Fnalizarea obiectivelor de infrastructura aflate in derulare si inceperea altora noi. Ma refer in esenta la  inlocuirea integrala a liniei de tramvai si prelungirea acesteia pana la Floresti. Finalizarea parking-urilor supraterane cele incepute ma refer la cele din Manastur si din Marasti dar si constructia de noi parkinguri  pe urmatoarea conceptie. In zona centrala parkinguri subterane in cartiere parkinguri supraterane”, a declarat Emil Boc in 2012 la anuntarea candidaturii pentru functia de primar. 

Valoarea bugetului municipiului Cluj-Napoca in anul 2016 este de 247 de milioane de euro. Din cauza faptului ca nu mai exista fonduri europene, ca nu s-au mai depus proiect (Emil Boc s lauda cu proiectele atrase de catre Sorin Apostu in mandatul sau), bugetul pentru 2016 este mai mic cu 30 de milioane de euro fata de anul precedent cand a fost de 272 de milioane de euro. Pentru dezvoltarea orasului municipalitatea a prevazut pentru anul in curs 188 de milioane de lei in timp ce bugetul de functionare va fi de 762 de milioane de lei.

Municipiului Cluj-Napoca, un oras cu pretentii in domeniul cultural, a ramas repetent la proiectul construirii  Centrului Cultural Transilvania. Filarmonica clujeana este recunsocuta pe plan international insa “acasa” nu are un sediu al sau in care sa-si sustina concertele. Emil Boc desi a declarat ca Centrul Cultural Transilvania este o prioritate, nici pana acum nu s-au inceput lucrarile la această investitie. Din 2010 pana in prezent, in afara de concursul de idei si adjudecarea proiectului nu s-a mai intamplat nimic. In tot acest timp pentru sala de spectacole de la UBB in care Filarmonica de Stat Transilvania sustine concertele Consiliul Judetean Cluj plateste lunar 30.000 de lei.

Inca de la primul sau mandat Emil Boc i-a amagit pe clujeni promitandu-le un aquapark modern. In afara de lucrarile de intretinere la strandul Sun primaria nu a facut nicio investitie. In opinia lui Emil Boc un  aquapark modern inseamna acoperirea bazinului olimpic de la strandul Sun cu un balon gonflabil astfel incat clujenii sa il poata utiliza si in sezonul rece. Daca Emil Boc ar face o vizita pana la colegul sau de partid,  Ilie Bolojan, ar putea observa ce inseamna cu adevarat un aquapark. Realizarea unei baze de agrement la Cluj-Napoca precum este aquapark-ul Nymphaea de la Oradea, inaugurat recetn, este de domeniul science fiction-ului.

Turnul Pompierilor, un important monument istoric aflat in centrul orasului, este lasat in paragina de administratia clujeana de mai bine de 5 ani. In tot acest timp Primaria nu a reusit sa gaseasca o modalitate de punere in valoare a cladirii situate pe strada Tipografiei, desi in fiecare an primarul Emil Boc promite ca va demara procedura de redare in circuitul turistic a obiectivului. Reabilitarea turnului Pompierilor a fost o prioritate inca din primul mandat a primarului Emil Boc. In acest an, in bugetul de investitii administratia clujeana a alocat, la fel ca in anii precedenti, nu mai putin de 500.000 de lei. Ramane de vazut daca aceasta suma va fi utilizata sau va ramane doar pe hartie. Din informatiile noastre, investitiile la acest obiectiv nu pot fi demarate, deoarece se asteapta banii europeni, mai exact deschiderea liniilor de finantare pe 2014-2020. Asa ca iar vorbim doar despre povesti si promisiuni.

Extinderea zonelor cu internet gratuit in Cluj-Napoca a fost o alta promisiune a lui Emil Boc in campania din 2012. Ei bine singura zona din oras in care cetatenii pot utiliza internetul gratuit oferit de municipalitate este Piata Unirii. Sistemul a fost implementat in martie anul trecut dar, din pacate, este un caz singular, Emil Boc luand decizia de a nu extinde aceasta facilitate si in alte puncte intens circulate din oras. 

Realizarea Centrului regional de industrii creative si tehnologie avansata este o alta promisiune a candidatului Emil Boc ingropata pe Dealul Lomb. Cluj Innovation Park S.A. este o societate  creata de catre  primaria Cluj-Napoca cu scopul de a administra Centrul Regional de Excelenta pentru Industrii Creative si Centrul de Transfer, Evolutie Antreprenoriat Microintreprindere (TEAM) din cartierul Lomb. Desi investitia nu este finalizata, de la infiintare si pana in prezent, administratia locala a majorat in fiecare an, cu sume importante, capitalul social al societatii. Doar anul trecut Cluj Innovation Park, condusa de “liberalul” Alexandru Coroian, a avut pierderi de aproape 160.000 de euro in conditiile in care cifra de afaceri in 2015 nu a depasit nici macar 600 de euro. Majoritatea cheltuielilor societatii si, implicit, pierderile sunt cele legate de salariile personalului administrativ, in mare parte cu carnet de partid politic. Deci, vorbim doar despre o sinecura finantat de clujeni din buzunarele lor.

In 2012 Emil Boc anunta ca intentioneaza sa dezvolte un campus studentesc in parteneriat cu universitaţtle clujene. Patru ani mai tarziu proiectul nu a fost schitat nici macar pe hartie ramanand doar la nivelul de vorbe aruncate in vant de dragul voturilor venite din partea studentilor.

Parcul feroviarilor sau zona „La terenuri” din cartierul Manastur, desi faceau parte din strategia de amenajare a noi spatii de agrement in oras, au ramas in paragina devenind raiul satrelor de tigani si a boschetarilor. Locuintele sociale promise de Emil Boc  tinerilor in 2012 de nu au pana in prezent nici macar terenul alocat, proietarea si construirea lor fiind o promisiune probabil pentru inca trei mandate. 

Reabilitarea Podului Traian si pietonalizarea laturii de vest a Pietei Unirii au fost amanate de Emil Boc pentru o data ulterior desfaurarii alegerilor locale tocmai pentru a nu supara soferii care ar avea de suferit prin inchiderea circulatiei.

Probabil ca cel mai mare merit pentru care Emil Boc merita sa isi adjudece mandatul cu numarul patru este acela ca a reusit sa semneze procesele verbale de receptie a  proiectelor pe care fostul primar Sorin Apostu le-a demarat in Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *