Justitie

Un locotenent-colonel de jandarmi din Cluj a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru ultraj

Un locotenent-colonel de jandarmi din Cluj a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru ultraj, după ce a amenințat un agent de poliție.

Incidentul s-a petrecut în 15 august 2021, la Teiuș, când jandarmul, lt.col. Lucian Popa, a fost oprit de polițistul rutier de la IPJ Alba pentru a fi sancționat, pentru că a depășit pe linia continuă.

”La data de 15.08.2021, orele 06,55, pe str. Clujului de pe raza orașului Teiuș, echipajul mixt format din (n.r. polițist rutier al IPJ Alba și un polițist local din Teiuș), aflându-se în activitatea de supraveghere si control a traficului rutier pe raza  orașului Teiuș, au procedat la oprirea pentru control a autoturismului marca VW Passat, condus de (n.r. jandarm) deoarece acesta a efectuat în mod neregulamentar manevra de depășire în zona de acțiune a indicatorului ’’Depășirea interzisă”, încălcând și marcajul longitudinal simplu continuu care separă sensurile de mers pe porțiunea respectivă de drum, în momentul în care i s-a adus la cunoștință de către polițist faptul că urmează a se lua o măsură contravențională împotriva sa, și anume amenda, însoțită de sancțiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 zile, numitul a început a se manifesta agresiv la nivel verbal, adresându-i agentului de poliție cuvinte și expresii jignitoare (de tipul „Tâmpitule”, „Nenorocitule!”, ’Porcule’. ‘. „Ticălosule”, ’’Măgarul draculului”), precum și amenințări („Dumneata înțelegi că eu te caut și, unde te găsesc, te termin”, „Dumneata crezi că scăpi așa?”, „Hai să ne batem!”, ”Îl caut eu pe nenorocitul ăsta! ”), toate acestea inducându-i o stare de teamă polițistului.

Ulterior, numitul a procedat la lovirea cu picioarele a portierei laterale și a capotei autospecialei de Poliție marca VW Polo, proprietatea IPJ Alba, iar ulterior s-a urcat pe capota autospecialei și a lovit cu pumnul parbrizul acesteia.

După acestea, numitul  s-a urcat în autoturismul personal, plecând de la fața locului, fiind urmărit de polițiști, inclusiv de către doi polițiști solicitați de persoana vătămată a acorda sprijin, din cadrul Serviciului Rutier al I.P.J. Alba, circa 1 km pe raza orașului Teiuș acesta fiind oprit la intersecția cu str. Blajului”, conform portalului rejust.ro, unde a fost publicată motivarea judecătorilor de la Tribunalul Militar Cluj.

Când a fost oprit de polițiști, jandarmul a cerut să fie iertat, iar când i s-a spus că acest lucru este imposibil ”a devenit și mai violent, el s-a urcat pur și simplu pe capota mașinii de Poliție, totodată a lovit-o în mod repetat cu pumnii și picioarele, în parbriz, capotă și ușă, producându-i persoanei vătămate o stare de temere.

Dat fiind că erau depășiți de situație, persoana vătămată a transmis prin stație solicitarea de a fi sprijinit, la fața locului sosind doi polițiști din cadrul Serviciului Rutier al IPJ Alba. Aceștia, împreună cu polițistul local, au încercat a îl liniști pe inculpatul și, după un timp, interval în care acesta a continuat să înjure și amenințe persoana vătămată, acesta s-a liniștit brusc, s-a urcat în mașina proprie și a plecat.

Cele două echipaje au pornit în urmărirea sa, a fost oprit după circa un km pe raza Teiuș  a fost încătușat și dus la Poliție, ulterior la U.P.U.Alba lulia pentru recoltarea de probe biologice de sânge”, se mai arată în motivarea instanței, citată de alba24.ro.

Judecătorii militari au evidențiat că ”inculpatul a fost sancţionat în ultimii 5 ani de 4 ori, fie pentru abateri ce au constat în depăşiri neregulamentare, fie pentru abateri ce au constat în depăşirea limitei de viteză”.

Jandarmul a fost condamnat pentru ultraj la un an de închisoare cu suspendare și 5000 de lei daune morale și a fost iertat de acuzația de distrugere.

Sentința nu este definitivă și a fost atacată.