Editorial

UN KIL DE SIGURANȚĂ, VĂ ROG!

Scris de 283

Recent, Mircea Miclea, poate cel mai bun ministru al Educației din țara asta care a picat testul educației, dădea următoarea declarație:

„Din păcate, cred că, pentru ca să ne simțim în siguranță, vom renunța la o serie de lucruri pentru care înainte era imposibil să ne gândim să renunțăm, de exemplu la libertate. Vreau să vă dau un exemplu: în 1918, în Transilvania era vârful pandemiei de gripă spaniolă, erau sate întregi, orașe întregi în carantină. Cu toate acestea, fruntașii ardelenilor s-au dus din sat în sat, au ținut alegeri, și 120.000 de oameni s-au deplasat la Alba Iulia, exact în perioada maximă a crizei.

Datorită lor, noi avem România pe care o avem. Unor oameni care au pus mai presus de siguranța lor un ideal național. Acum, în loc să avem un ideal național deasupra siguranței personale, siguranța personală este, pentru majoritatea oamenilor, totul. Sunt în stare să sacrifice pentru siguranță orice. Acesta este un regres mare. Dacă va continua, atunci vom renunța și la alte lucruri, și la libertate, și la dreptul la exprimare, numai ca să ne simțim în siguranță.”

Pentru că este unul dintre cei mai deștepți oameni din țara asta, domnul profesor Miclea a inuit foarte bine ce urmează. Un sondaj IRES, realizat în perioada 13-14 mai și care a evaluat impactul stării de urgență asupra vieții românilor, arată că 80% dintre intervievați ar renunța la drepturile și libertățile lor pentru a rămâne în siguranță.

Cu alte cuvinte, pandemia de coronavirus a deschis piața siguranței. Românii intră în ea, își iau câtă siguranță au nevoie și plătesc cu libertate. Sau cu drepturi. Plătesc cu principii și valori, doar de dragul unui sentiment firav de siguranță, pe care oricum statul român nu îl poate garanta. Serios, chiar vă simțiți în siguranță în țara asta? Mai băgați o fisă.

O bună parte dintre români ar vrea să revină la stadiul de legumă din comunism. Atunci când „să ne dea statul” era singura opțiune. Iar românii așteptau docili să li se dea, într-o letargie fără presiuni. Doar cu opresiuni. Și când nu li s-a mai dat, s-au răsculat, dar tot n-au scăpat de meteahna „să ni se dea”.

O bucată consistentă din societate și-ar ceda cu drag drepturile și libertățile unei autorități care le promite siguranță. Pentru că românului nu-i trebuie multe ca să funcționeze: dacă are burta plină, telefonul în mână și pe cineva cu care să facă dragoste, e suficient. Dreptul la exprimare, libertatea, principiile și valorile sunt niște mofturi care pot fi sacrificate în numele siguranței. Știți ce s-a întâmplat în istorie, când niște popoare și-au cedat drepturile și libertățile unei autorități, nu? Se numește regim totalitar. Normal că știți, doar ați gustat 40 de ani din el.

Sondajul mai arată că 33% dintre români nu s-ar vaccina sub nicio formă, dacă ar apărea un vaccin împotriva COVID-19. Se văd rezultatele muncii din ultimii ani a antivacciniștilor. Se văd rezultatele site-urile de fake news, pline de teorii ale conspirației. Românii au început să creadă că vaccinurile îi omoară, pentru că au citit ei undeva pe internet despre asta.

Se văd rezultatele faptului că o bună parte dintre români mănâncă informații pe nemestecate: dacă a scris undeva pe internet, trebuie să fie adevărat, nu contează cine a scris. Păi dacă 33% dintre români nu vor să se vaccineze, cine suntem noi să-i oprim? Să ne demonstreze pe pielea lor că virusul nu există, că totul e o conspirație a ocultei mondiale!

Apropo de conspirații: aproape jumătate dintre români cred că virusul SARS-CoV2 este mai puțin periculos pe cât se crede și jumătate dintre români cred că statul și presa au avut o înțelegere pentru a trunchia, denatura sau limita informații cu privire la COVID – 19.

Mă mir cum de nu a apărut în acest sondaj și Bill Gates, cu planul lui malefic de a reduce din populația planetei prin coronavirus și rețelele 5G. Pentru că, în timp ce discuția sfertodoctă este despre Bill Gates, realitatea e că am renunța la noi și să ne lăsăm pe mâinile statului. Și, ah, ce bătătorite sunt mâinile statului!ULTIMA ORĂ

 • Acum 9 hours Eveniment
  Un cutremur de magnitudine 5,3 a avut loc în județul Arad, la adâncimea de 6,4 km. S-a resimțit în România, Croația, Ungaria și Serbia
 • Acum 10 hours In vizor
  Cum se subminează Educația? Prin prostia disperată a slugoilor puși miniștri. Mediile vor putea fi încheiate cu doar două note pe disciplină – proiect
 • Acum 14 hours General
  SE MIȘCĂ ȘI SĂNĂTATEA: Grevă japoneză și miting de protest în Piața Victoriei
 • Acum 14 hours Vocea ta
  Szakats Istvan: ”Dragi bieți useriști. Îmi pare rău că mă repet, dar mă doare. Vă bateți joc de Cluj și de clujeni”
 • Acum 15 hours Politica
  GUVERNUL E DISPUS SĂ FACĂ ORICE, NUMAI SĂ NU DEA SALARII DECENTE PROFESORILOR: Probele de competență de la BAC ar putea fi echivalate cu notele din timpul liceului, dacă orele nu încep până la finalul săptămânii – a anunțat ministrul Educației
 • Acum 15 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Purtătorul de cuvânt al BOR: ”O țară în care profesorii sunt timp de decenii subsalarizați, ignorați și chiar batjocoriți este una care se autosabotează”
 • Acum 17 hours Eveniment
  POATE, DE DATA ACEASTA, VEȚI FI INTERESAȚI: Municipalitatea lansează în consultare publică stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2024
 • Acum 17 hours General
  Se fac înscrieri pentru Evaluarea Națională deși calendarul exemenelor ar putea fi afectat de greva din școli
 • Acum 18 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: ”Un plan de guvernare care a întârziat 10 ani. Să fie primit!”
 • Acum 18 hours Vocea ta
  MUNICIPIUL CARE NU E ÎN CENTRU, NU EXISTĂ! Hai, Măiestrică, într-un exercițiu de PR, de data aceasta util comunității, pune mâna pe coasă (sau pe par) și rezolvă situația
 • Acum 19 hours Politica
  Gabriela Firea anunţă o HG pentru combaterea hărțuirii la locul de muncă: Se întâmplă cazuri revoltătoare
 • Acum 19 hours In vizor
  Banii pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice în Regiunea Nord-Vest s-au terminat în 3 minute
 • Acum 19 hours General
  O maşină hibrid a luat foc în Leghia, judeţul Cluj. În interior a fost găsit un corp carbonizat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE