In vizor

Un judecător clujean îl acuză pe ministrul Justiției că vrea să controleze justiția și amenință cu blocarea activității judecătorești

Judecătorul clujean și totodată fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Cristi Danileț, îl acuză pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, că vrea să controleze justiția. Într-un interviu acordat Ziare.com, Danileț spune că ministrul Tudorel Toader este un „varf de lance al politicului indreptat impotriva Justitiei”, pe care ar vrea sa o controleze. „Ce uita Tudorel Toader este ca, la un moment dat, el nu va mai fi ministru si va veni altcineva, care va folosi parghiile pe care el le-a inventat sau le-a consolidat, ceea ce este extrem de periculos”.

„Cand ai judecatori si procurori timorati, infricosati, justitia este controlata. Si eu ma intreb de ce vrea actualul ministru sa controleze Justitia? Al cui exponent este actualul ministru? In orice caz nu are legatura cu idealurile de dreptate si de independenta pe care le visam (…) Deci daca el continua cu evaluarea aceasta a procurorului general in afara legii, daca ignora solicitarile din partea magistratilor, noi suntem dispusi sa blocam activitatea in toata tara, pentru ca oricum a adus Justitia pe marginea prapastiei”, afirma judecatorul Cristi Danilet in interviul acordat Ziare.com.

În interviul citat, judecătorul Cristi Danileț spune că după ce a decapitat DNA și DIICOT, acum ministrul Tudorel Toader vrea să scpe de procurorul general al României, Augustin Lazăr. Danileț îl acuză pe ministrul Justiției că a lăsat instanțele judecătorești fără bani, că refuză dialogul cu magistrații și că „conduce ministerrul de la televizor și de pe Facebook”.

Peste 200 de magistrați din țară, inclusiv Cristi Danileț, au semnat o scrisoare deschisă prin care îi solicită ministrului Justiției invitația de a dialoga cu ei. Mai ales că, spun semnatarii, de când este în funcție, Tudore Toader nu a avut nici o discuție cu reprezentanții instanțelor judecătorești din țară.

„Daca ne va raspunde negativ sau daca nu va raspunde deloc, discutam cu colegii nostri daca este cazul sa blocam activitatea in toate parchetele si instantele din Romania. Deci daca el continua cu evaluarea aceasta a procurorului general in afara legii, daca ignora solicitarile din partea magistratilor, noi suntem dispusi sa blocam activitatea in toata tara, pentru ca oricum a adus Justitia pe marginea prapastiei.

In momentul de fata, noi trebuie sa ne preocupam mai degraba de cariera noastra decat de dosare. Am ajuns sa ne fie frica de ministru ca ne poate schimba oricand sau ca pune nu stiu ce procuror sa ne ancheteze. Lucrurile astea nu sunt normale! Cand ai judecatori si procurori timorati, infricosati, justitia este controlata. Si eu ma intreb de ce vrea actualul ministru sa controleze Justitia? Al cui exponent este actualul ministru? In orice caz nu are legatura cu idealurile de dreptate si de independenta pe care le visam.”, a mai spus Cristi Danileț

 

Interviul integral îl puteți citi pe Ziare.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *