In vizor

Un guru al salvamontistilor declara: "Raed Arafat are mania de a dirija tot. Salvamontistii se opun oricarei subordonari ISU"

Mircea Opris, presedintele Asociatiei Nationale a Salvatorilor Montani, este un guru al salvamontistilor, o persoana extrem de respectata si cu  multa experienta. El considera ca Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, vrea sa profite de accidentul din Apuseni ca sa-si subordoneze Salvamontul.

Pentru Ziar de Cluj, Opris si-a argumentat punctul de vedere:

„Subordonarea Salvamontului oricarei structuri nu are nici in clin, nici in maneca cu realitatile. Raed Arafat pur si simplu nu ne inghite si vrea sa profite de accidentul din Muntii Apuseni pentru a subordona Salvamontul catre ISU. Discutia e mai nuantata, caci reprosurile sale adresate noua se refera la competenta medicala in caz de urgenta, lucru surprinzator, de vreme ce noi facem training-uri medicale cu oamenii SMURD!

Dumnealui sustine ca foarte multe echipe din Salvamont isi doresc asta, sa intre sub mana lui Raed Arafat, dar noi stim doar ca Sibiul si Oradea isi doresc acestu lucru. Restul de pana la 56 de formatii se opun categoric. Nimeni din Salvamont nu vrea sa devenim subordonatii cuiva, ci parteneri. Am luptat atatia ani pentru a ne pastra independenta, nu stiu daca e cazul ca cineva sa ne dea lectii despre munte”, ne-a declarat Opris.

 

„Fara Arafat nu se mai poate face nimic in tara asta? Mi-e greu sa cred”

 

Mircea Opris vorbeste cu naduf despre presiunea care exista acum pe salvamontisti:

„Mi-e greu sa cred ca oamenii SMURD-ului, daca s-ar intampla un asemenea lucru total inutil, ar putea dobandi, in termen scurt, experienta de zona montana. Salvamontistii sunt antrenati special pentru asta, atat ca procedura, cat si din punct de vedere fizic, pe programe de studiu la standarde mondiale.

Pentru domnul Arafat, toate acestea nu conteaza, el are mania sa dirijeze totul, iar noi trebuie sa credem ca fara el nu se poate face nimic. Eu fac salvamont din 1969 (n.r. – Raed Arafat este nascut in 1964). De atunci si pana astazi, impreuna cu colegii mei, stam drepti si afirmam ca nimeni nu poate sa dovedeasca ca s-a gresit in vreo actiune Salvamont. Inclusiv in muntii Apuseni, nu i-au lasat pe baietii de la Salvamont Cluj sa urce si sunt foarte suparat pe cei de la ISU, dar mai ales pe baietii mei ca au ascultat de cei de la ISU. Or fi avand ei dotari nu stiu de care, dar, la nivel national, marile demonstratii de antrenamente impotriva calamitatilor pe care ISU le face, in fata presei, le face tot cu oameni din Salvamont.  Afirm cu mandrie ca noi suntem dotati si competenti si o eventuala subordonare nu ne ajuta cu nimic, decat poate sa castigam prietenia cu acest domn Raed Arafat, prietenie de care, in acest moment, nu avem nevoie nici eu, nici colegii mei. Fiecare trebuie sa-si faca datoria si sa colaboram potrivit competentelor noastre. Ma opun sub orice forma la subodonarea serviciului Salvamont catre ISU„, a declarat Mircea Opris.

sursa foto: antena3.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *