Politica

Un fel de „credit doar cu buletinul”: Românii pot lua, începând de astăzi, credite fără dobândă. Proiectul este discriminatoriu. Vezi de ce

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, începând de luni, tinerii între 16 şi 26 de ani pot contractat, de luni, prin programul guvernamental „Investeşte în tine”, credite cu dobândă suportată din bugetul de stat de până la 40.000 de lei, iar persoanele între 25 şi 55 de ani pot lua credite până la 35.000 de lei. Aceste credite pot fi accesate prin CEC Bank.

Beneficiarii programului trebuie să să îndeplinească următoarele condiţii de eligibilitate: să fie persoane fizice cu cetăţenie română, cu domiciliul în România; să fie tineri cu vârsta cuprinsă între 16 ani împliniţi şi până la 26 de ani neîmpliniţi la data solicitării creditului inclusiv şi să fie cuprinşi în sistemul de învăţământ sau să efectueze cursuri de specializare, autorizate de Ministerul Educaţiei Naţionale sau, după caz, de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale; persoane cu vârsta între 26 de ani împliniţi şi 55 de ani neîmpliniţi la data solicitării creditului inclusiv, dacă sunt cuprinse în sistemul de învăţământ sau efectuează cursuri de reconversie şi/ sau specializare profesională, autorizate de Ministerul Educaţiei Naţionale şi, după caz, de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale; să prezinte cel puţin un codebitor, dacă solicitantul nu este angajat.

Salariaţii pot solicita suplimentar 20.000 de lei, pe lângă creditul iniţial. De asemenea, anii de studiu vor reprezenta perioada de graţie pentru acest tip de finanţare. Sumele pot fi folosite pentru îmbunătăţirea pregătirii profesionale sau pentru acces la diferite servicii de sănătate şi activităţi sportive.

Nu ştim de unde vor proveni banii şi bănuim că, în final, pe acest „proiect ajuns la maturitate”, după cum l-a definit primul ministru Viorica Dăncilă, vom asista la un alt „credit doar cu buletinul” cu dobândă zero şi o durată de creditare de 10 ani. Din ce bani?

O simplă consultare a acestui proiect ne arată potenţialul de ţepe care pot fi trase prin acest „program”.

Şi, oricum, amărăştenii, tot amărăşteni vor rămâne. Statul garantează 80% din credit. Dacă nu e angajat, beneficiarul trebuie însoțit de un co-debitor pentru diferența de 20%. Unul proaspăt ieşit dintr-un centru de plasament, ce co-debitor îşi va putea găsi să-şi plătească investiţia în sine?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *